RSS

Year End at Genting

...SALAM...
(>_<)v
...

...hari ini merupakan hari akhir tahun 2012 kalendar masihi...
...ada plan mana-mana ke nak sambut tahun baru 2013?...
~He He He~
...

...nak dijadikan cerita...
...lepas settle urusan kerja sabtu hari tu dah takde apa nak buat...
...lepak-lepak kat rumah dengan member tiba-tiba datang idea...
...pergi ke tempat yang tak pernah pergi lagi...
...beberapa pilihan datang dalam fikiran...
...

...1st MELAKA (tapi dekat dengan rumah aku kat johor)...
...2ns Lost World of Tambun (macam best sebab tak pernah pergi)...
...3rd Port Dickson (tapi sekarang musim hujan, risky)...
...4th Genting Highland theme park (tak pernah pergi walaupun study kat uia dulu)...
...5th Gambang water park...
...6th Sunway Lagoon...
....

...lepas meeting semua fikir tolak tambah darab bahagi...
...akhirnya kami pilih...
~GENTING THEME PARK~
...

...dulu asyik tengok je genting tu dari tingkap hostel...
...nak pergi tapi malas...
...tak rasa terdesak sangat nak pergi...
...lagi pun genting tu dekat je...
...kita manusia ni kan selalu jarang tahu nak menghargai sesuatu yang dekat...
...sudah jauh baru lah nak sedar nak hargai...
...

...oleh sebab tak pernah pergi lagi...
...kami ambil keputusan untuk pergi esok harinya...
...pagi-pagi da bertolak sebab taknak beratur panjang...
~He He He~
...

...oleh sebab kereta yang digunakan tak mampu nak daki genting...
...kami gunakan pengangkutan alternatif...


...best wo0o0o naik cable car...
...1st time naik ni...
...jakun gila masa awal-awal naik...
...sebab rasa macam terapung...
...mula la fikir macam-macam dalam kepala tapi gagah kan jugak...
...time balik da biasa macam best pulak...
...lagi-lagi kalau bawah tu kaca bole tengok pokok kat bawah...
~He He He~
...

...bila da sampai genting apa lagi...
...jom jalan-jalan main-main...

pemandangan dalam Genting 
best w00o0o naik roller coaster ni
ni pun thrilled
tak sempat nak naik sebab hujan
naik ni paling best and thrill!!!
...space shooter, roller coaster and spinner...
...those thing memang best untuk yang suka game thriller...
...memang terbaik!!!...
...hilang segala perasaan...
...jiwa jadi kosong...
~Hu Hu Hu~
...

...kami balik malam tu jugak sebab esoknya kerja...


~the journey continue~


p/s : haaaaa, ade sambutan ambang tahun baru kat stadium melawati shah alam pada 31hb ni... kalau free-free tu bole la datang... jom~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat : Rahsia Kiamat

~SALAM~
(>_<)v
...

...bertemu lagi kita pada jumaat yang akhir untuk kalendar 2012...
...macam-macam yang berlaku kan...
...yang best, seronok, suka, duka, lara...
...macam-macam ada...
...

...hari ini khutbah jumaat mengisahkan tentang hari kiamat...
...baru-baru ni kan dunia gempar dengan berita dari puak maya...
...yang kiamat akan datang pada Disember 2012...
...dan dunia akan hancur musnah...
...bila kiamat yang dinanti tidak kunjung tiba...
...kabut la puak maya ni sambung balik kira-kira kalendar dowang tu...
...lucu...
...



...bukan ke da diberitahu...
...hari kiamat ni kan hanya ALLAH sahaja yang tahu...
...penduduk langit pun tiada ilmu tentangnya...
...apetah lagi penduduk bumi yang daif ini...
...

...cuma tanda-tanda kiamat tu kita sudah dapat lihat...
...bukan sahaja berlaku malah berleluasa...
...cuma tinggal tunggu tanda-tanda besar je ni...
...adakah kita tidak sedar atau pura-pura buat tak tahu...
...atau kerana kecetekan ilmu...
....

...renung-renungkan...
...buat peringatan untuk diri sendiri dan anda yang membaca...
<3 p="p">

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pesanan buat mu~


‎:: 6 PESANAN BUAT ISTERI ku::


1. Jaga solat pada awal waktu.
Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena
duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita
meninggal solat.

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga.
Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman
Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh
yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak
mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium
Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya
tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

4. Mendidik anak secara Islam.
Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.
Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur,
makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami.
Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari
syurga untuk wanita yg hidup sederhana. Setiap titisan air
masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan
kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah.
Seorang isteri yg menggalakan suaminya untuk solat berjemaah
di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk
solat dia sendiri.

Pakar diari hati : Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cara Mudah untuk mencapai Piramid Makanan

...Salam...
(>_<)v
...

...Akal yang sihat datang dari tubuh yang sihat...
...tubuh yang sihat datang dari amalam pemakanan yang seimbang...
...makanan yang seimbang datang dari?...
(pi la tanye budak nutritious)
~huhuhu~
...
credit to detective google yang found food pyramid ni    


...piramid makanan...
...siapa yang xkenal ape itu piramid makanan kan?...
...dari kecik kita diajar untuk amalkan cara makan seharian kita ikut piramid makanan...
...sape yang dapat penuhi piramid makanan sila angkat dagu...
~hohoho~
...

...tapi bila kita semakin sibuk dengan urusan harian kita...
...lagi yang bekerja...
...tak kira la gov sector or private sector...
...selalunya akan miss...
...makan saje apa yang ade...
...malas da nak pikir makanan tu seimbang ataupun tidak...
...

...sejak menjak masuk alam kerja ni memang aku terasa sangat la...
...penat yang amat kalau skip meal...
...kadang sampai pening kepala nak muntah...
(macam hiperbola sgt je perumpamaan aku ni? heeee)
...tak kira la janji itu yang aku alami...
...

...but then aku temui produk nan satu ini...
...membantu mengimbangi semula keperluan nutrisi dlm badan...
...juga cara yang paling mudah untuk memenuhi piramid makanan...
 ...memperkenalkan amalan harianku kini...
...HERBALIFE...
...


...sejujurnya pada awalnye aku xberminat nak cube benda2 mcm ni...
...sebab da bersepah produk yg semacam ini kat pasaran kan?...
...then dengan harganya yang agak mahal bagi aku seorang student dulunya...
...but then oleh sebab mmg da sibuk sangat skang ni dengan kerja...
...makan pun tak tentu hala...
...bila badan da mule lemau tak larat nak keje rajin...
...aku gagahkan jugak try herbalife ni...
...

...Alhamdulillah...
...nowadays penat tu kurang rasa da...
...membuang pun lancar je...
(ops! censored!)
...bukan fantasi tapi itulah realitinya...
...cuba la tanya yang da amalkan herbalife ni...
...law ikut betul cara n gayanya memang memberi kesan yang sgt positif...
(da cube berani la cakap kan)
~huhuhu~
...

...then satu hari aku tergerak nk wat calculation...
...sebab aku pikir dulu harga produk ni mahal...
...berbaloi ke aku gantikan lauk pauk harian dengan shake je...
...mane 1 lagi mahal...


...erkkkk!!!...
...ni contoh calculationnya...
...kalau korang xcaye buatla calculation sendiri...
...bandingkan harga korang makan kat kedai berapa dengan produk HERBALIFE...
...bila disemak-semak...
...sangat lah berpatutan amalkan herbalife ni walaupun masa nak beli terasa mahal...
...tapi bile dibahagikan dengan belanja makan harian...
...lain pulak yang jadi...
...so long term effect main peranan kat sini...
...kene la korang berpandangan jauh sikit...
~hehehe~
...

...cukupla bebelan aku harini...
...saja nak berkongsi cara pemakanan sihat...
...sbb aku pernah dengar pengalaman sorang akak ni...
...dia pergi slimming cntre yang harga ribu2 sebulan tuk turun berapa kilo je...
...tapi dengan herbalife walaupun ribu2 jugak tapi dalam masa 2minggu je pun da bole nampak kesan...
...dengan syarat taw cara pengambilan dan berdisiplin...
..."adatla tu dalam dunia, disiplin takde, hasil pun xde la yerk"...
...maaf cakapla...
~lalalala~
...


 ...till then...
...pilihan terletak ditangan anda...
...hidup anda, anda yang tentukan...
(>_<)v
...

p/s : papehal bule contact aku kat fb... xpun kat no bawah logo herbalife kat atas kanan blog aku ni... heee~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

lawatan sambil belajar ke Muzium Kesenian Islam

Salam
(>_<)v
...

...rasanya sudah lama tidak menulis diruangan blog ini...
...dah jadi macam apa je blog ku nan satu ini...
>>HuHuHu<<
...

...1st of all alhamdulillah aku dah abis belajar di taman ilmu dan budi...
...thanks to Allah, Parents, Family, Friends and Teachers...
(tetibe tertukar ke english plak ayat aku ni)
...
...sekarang dah kerja sendiri...
...business macam2...
...rase macam aku ade promote dalam blog ni...
...tapi mane ntah posnya xrajin pulak nak mencarinya...
>>HaHaHa<<
...
 
...wokeh...
...sebelum aku melalut menyimpang lagi jauh baik back to the topic...
...beberapa minggu lepas aku berpeluang ke Muzium Kesenian Islam...
...dah lama nak pergi sebenarnya tapi tak berkesempatan...
...dapat tiket student price pulak tu...
...sebab aku pun still student kalau nak kire sebab majlis konvo belum lagi...
>>HeHeHe<<
...
 
...let the picture tell the story will ya...
(>_<)v
 
"time jalan2 kat area ni terjumpa dengan naskah al-quran yang paling halus
tapi gambarnya lupa pulak nak di snap"







 "replika-replika masjid n bangunan di atas sangat menarik n sgt detail. budak-budak
KAED kalau pergi sini confirm tercabar beb skill membina module project korang"






 "peralatan untuk berjuang pada masa dahulu, hebat beb, rupanya betul ade
senapang gajah sebesar apa yang ditunjukkan dalam filem Ali Baba. gaban besar"


...itu sahaja gambar yang ada dalam fon...
...yang lain dalam memory ingatan...
(Ahaks!)
...best weh g sane...
...banyak benda yang korang boleh dapat...
...lagi-lagi yang minat to know about history...
...how great Islam and the significant that Islam bring to civilization...
(ahh, bercampur aduk sudah ayat bahasa aku ni)
>>HuaHuaHua<<
... 

...setakat ni la dulu penulisanku...
...ada suprise event menanti untuk aku coretkan...
...lek luuuuu...
(>_<)v
...


...till then...
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS