RSS

Khutbah Jumaat minggu ini

...salam...
(>_<)v
...

...arini khutbah jumaat membicarakan tentang perkara yg sgt dekat di hati...
...law da budak kuliyyah ekonomi & sains pengurusan...
...harusla tajuk khutbah minggu ini sgt difahami...
...

..."Perbankan Islam"...
...ape kelebihannye berbanding dgn conventional banking system...
...byk sbenarnye perbezaannya...
...tapi semua itu perlu dipelajari, diketahui dan difahami oleh semua...
...baru la orang tahu kelebihan perbankan Islam ni...
...

...tak macam situasi sekarang ni...
...org ramai masih meragui tentang sistem perbankan Islam...
...betul ke ia merupakan jalan alternatif selain conventional system...
...atau hanye sekadar cara tuk meng-Islamkan conventional system...
...biar org nampak ade ciri2 Islamic tp sedangkan core-nye masih serupa&same...
...

...ikut sejarah yg khatib khabaq tadi...
...kewujudan sistem perbankn bermula pada zama lebih kurang 1700M dulu...
...semase Salahudin Al-Ayubi berjaya menakluk Jerusalem (sekarang-Baitul Maqdis)...
...kaun yahudi kalah teruk dgn tentera Islam...
...walaupun tentera Islam tidak seramai mana n senjata pun xsberapa...
...tp dgn izin-Nya tentera Islam dpt menakluk Jerusalem...
...

...bermula dari detik kekalahan itu...
...kaum yahudi hilang tempat n berkeliaran merata dunia...
...ikut suke masing2 nak g mane...
...then ade la beberapa org pendeta yahudi ni berkumpul...
...mereka berbincang tuk memerangkap org Islam...
...bagaimana cara tuk mereka menakluk kembali tempat mereka...
...dan taktik tuk menggenggam org Islam dlm tangan mereka...
...

...dari situ tercetusnya idea tuk mewujudkan sistem perbankn...
...yg mengaut untung berdasarkan kadar faedah (interest, riba)...
...dgn agenda mereka menjadikan duit sebagai tuhan...
...anda rase agenda mereka itu berjaya?...
(renung2kan n observe la keadaan sekeliling kita yg menjadi saksi)
...

...sedangkan dalam al-quran ade menyatakan...
..."Kami (Allah) menghalalkn jual beli dan mengharamkan riba'...
...tapi pada mereka (yahudi!) riba itu sebahagian dr keuntungan berniaga...
...sungguh berani mereka memutar belitkan kalam wahyu...
...

...dalam khutbah tadi ade menerangkan tentang 3perbezaan utama yg dpt dilihat...
...Islamic Banking System Vs Conventional Banking System...
...
...pertamanya...
...asas perniagaan bank Islam dan bank conventional...
...bank Islam berfungsi sbg business firm...
...yang juga terlibat either sbg buyer or seller dlm urus niaga...
...tp bank conventional hanye sbg financier yg meminjamkan wang kpd pembeli...
...tp pembeli tu t harus membayar balek dlm jangka waktu yg telah ditetapkan...
...dan juga kadar faedah yg ditetapkan...
...tanpe mengambil kire tentang ape yg mungkin berlaku pd mase akan dtg...
...

...keduanya...
...care agihan keuntungan dibuat...
...Islamic bank akan berkongsi untung rugi mengikut kadar yg ditentukan...
...kadarnye pula mengikut jumlah untung rugi pada akhir perniagaan...
...win-win situasi akan wujud...
...bile mane pelabur n bank berkongsi untung n rugi same rate...
...law ikut conventional bank plak...
...kadar agihan keuntungan telah ditetapkan dr awal...
...even sebelum perniagaan/pelaburan berjalan or mendatangkan hasil...
...nampak x disitu bahwa ketidakadilan akan berlaku...
...bilamana if di akhir perniagaan nanti katela untung 1juta...
...tp kadar agihan untuk pelabur hanye 10% dr 1juta tu...
...berape kerat je sgt yg pelabur dpt...
...yg laen semuanya bank conventional kebas...
...

...ketiganya...
...tempat/perniagaan dimane duit itu dilaburkan...
...perbankan Islam tak boleh melabur di sebarang tempat/perniagaan...
...harus mencari tempat yg shariah compliance, halal n mengikut syariat Islam...
...sebarang unsur judi, riba, spekulasi n nasib xleh diterima sama sekali...
...berbeza plak dgn conventional bank...
...mereka melabur dimana sahaja yg menjanjikan keuntungan semata...
...mana tempat/perniagaan yg menjanjikan pulang besar n cpt...
...kat situ la mereka melabur...
...xkire la industri arak ke, daging babi ke, rokok, kelab maksiat n etc...
...yg bkn hanye dilarang tp turut membawa kerosakan n kemusnahan...
...pada manusia sejagat n alam sekitar...
...

...khatib juga berpesan...
...kemenangan kite pada zaman dahulu...
...bkn kerna kemewahan n kecanggihan yg kite ade...
...bkn nak nafikan kemewahan n kecanggihan itu...
...semua itu perlu untuk kehidupan dunia...
...tapi bersederhanalah kite...
...be moderate...
...dunia kite kaye, pastikan akhirat pun begitu juga...
...oleh itu same2la kite menyokong perbankan Islam...
...yg ternyata lebih banyak baiknye dr kekurangannye...
...

...till then...

...any inquiries korang bule refer kat sini...
...http://www.zaharuddin.net/...
...


p/s : doakn aku berjaya dlm thesis aku yg bertujuan untuk menerangkan tentang "how Islamic banking generates profit" (>_<)v

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment