RSS

Kebuluran Melanda Dunia~

...salam...
(>_<)v
...

...1st of all sbelum membuka cerita aku wonder...
...mane pergi website yg de emoticon ek?...
...da xde ke web tu?...
...xbestla xde emoticon...
...xde life...
>>HuHuHu<<
...

...sekarang dunia dilanda kebuluran...
...benarkah?...
...adakah salah kita yang selalunye membazir...
...atau mmg manusia kat dunia ni da ramai sgt...
...sampai tanah menjadi terhad untuk menghasilkan makanan...
...scarcity...
...

...sebenarnye bukan apa...
...cafe kat mahalah/hostel di TUTUP!...
...dengar khabar sampai kne tutup 2minggu...
...sebabnye kantoi dengan Ministry of Health time diorang buat spot-check...
...padan muka cafe2 yg xmenjaga kualiti n kebersihan cafe...
...tahunya nak kaut untung je tapi xjage...
...da byk da sbrnye kne complaint pun...
...tapi wat endah x endah je...
...nasib baik MoH dtg sebelum kami bakar cafe tu...
(melampau sgt la tu kan)
>>HoHoHo<<
...

...akibatnya kami2 la yang merana...
...cafe yg still buka smua cafe kat ostel gurls n centre...
...nak berjalan kesana da mcm utara ke selatan...
...pergi dlm keadaan lapa, pastu mkn, balik smpai bilik da lapar balik
...cannot go...
>>HuHuHu<<
...

...da la tengah2 waktu aku sibuk dgn midterm exam...
...time tu la pulak xde makanan...
...camne nk perform time exam camni dgn perut lapa...
...ikat batu kat perut la gamaknye...
...ikut sunnah ye tak...
>>Heeee<<
...

...delivery memang la ade...
...cakap je nak ape...
...Pizza, McD, Kfc smua ada...
...tapi takkan nak melayan semua tu selama 14hari cafe tutup ni...
...anak tokey emas pun bole bankrupt...
>>HaHaHa<<
...

...kalau da terdesak sgt mmg terpakse la layan meggi je hari2...
...perisa ayam, kari, tomyam, asam laksa n segala perisa yg ada...
...abisla kering makan benda alah yg kurang berkhasiat...
>>HuHuHu<<
... 

...harap2 xtutup lama sgt la cafe tu...
(dengan syarat ko bersihkan dulu kotor kat cafe ko tu)
>>HoHoHo<< 
...kesian...
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sepi tanpa kata~

...salam...
(>_<)v
...

...lama sangat sudah rasanya tak menconteng papan blog ni...
...sempat conteng dinding muka buku jela skarang ni...
>>HuHuHu<<
...

...kehidupan masih lagi bergelar pelajar...
...yg menempuh semester akhir pengajian...
...Alhamdulillah...
...akhirnya sampai juga ke penghujung kayuhanku ini...
...

...sambil-sambil memikirkan apa pulak perancangan tuk masa depan...
...terbuka la pulak hati ni ingin mencuba-cuba...
...sesuatu yg real-life situasi...
...ape lagi kalau bukan dengan berniaga...
>>HeHeHe<<
...

...sekarang ni tengah buat 2,3 jugak jenis perniagaan...
...pertama...

...DODOL...
...kalau korang berminat or memang peminat dodol...
...sila lah KLIK untuk mendapatkan info lanjut...
...makan la sampai puas janji bersederhana...
>>HoHoHo<<
...

...kedua...

...sila KLIK juga jika anda ingin memilikinya...
...set original siap warranty dgn harga berpatutan...
(agak murah dari harga pasaran/kedai)
>>HeHeHe<<
...

...kesibukan menguruskan dua hal dengan study lagi membataskan masa tuk berblog...
...curi-curi masa je...
...gile xbaik mencuri...
>>HaHaHa<<
...

...tapi tetiba rasa macam nak exercise jari macam dulu...
...byk sgt story dan memory yang terlepas untuk direkodkan...
...maklumla...
...hidup ini tidak bisa lari dari pelbagai cerita suka duka...
...cuma kite harus bersabar bila ditimpa ujian...
...dan bersyukur bila dikurniakan nikmat...
....rebut 5 perkara sebelum 5 perkara...
>>HuHuHu<<
...

...sampai disini saje rasenye untuk post kali ni...
...harap2 berjumpa lagi kita di lain hari...
...dengan pelbagai lagi kisah dan cerita...
...suka duka manusia...
...yang hidup dipentas dunia...
~Ahaks!~
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Eat Out

...salam...
(>_<)v
...

...bila sabtu melanda...
...bila assignment, presentation, test belum lagi menonjolkan diri...
..mesti blurr tak tahu nak buat apa...
MySpace
...at last ambil keputusan untuk keluar jalan-jalan...
...sambil melihat perubahan kota raya metropolitan setelah ditinggalkan lebih kurang 5bulan...
>>HuHuHu<<
...

...mood raye masih ada lagi ke...
...entahlah...
...bagi aku macam sudah suam-suam kuku je gayanya...
...cuma masih banyak openhouse dan majlis kahwin...
(berangan nak ambil kursus kawin time study, murah sikit katanya)
>>HeHeHe<<
...

...jalan punya jalan berjumpa dengan restoran yang agak menarik...
...JM Bariyani House Prima Sri Gombak...
...nama diberi...
...location  sri gombak...
...area kedai-kedai baru yang terdapat 1001 jenis perniagaan yang ada...
...memang banyak choice lain kalau briyani bukan yang dicari...
(gaya dah macam tourist guide)
...

...ini lah interior design restoran tempat aku melantak lunch...
...speciality in briyani...
...memang terbaik kualiti makanan dia...
...kalau korang perasan dekat sudut atas kiri tu ade huruf 'A'...
...itu maknanya kualiti kebersihan restoran ni gred A...
...harga pun berpatutan...
...so just seat back n relax to enjoy your food...
...no worries at all...
...HALAL...
MySpace
...ada siapa-siapa yang cari kerja part-time?...
...restoran ni pun tengah nak pakai orang...
...boleh la korang cuba apply manalah tahu approved...
>>HuHuHu<<
...

...TAMAT...
...dah tu je yang aku nak up...
...khas untuk promote restoran yang owner-nya Islam yang berkualiti...
...business is business...
>>HoHoHo<<
...

 
...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Everyting is new

...salam...
(>_<)v
...


...wootttt...
...semester baru sudah start...
...cuti sudah habis bro...
MySpace
~Ahaks!~
...

...seperti biasa pabila mula menjejak kaki ke hostel...
...semuanya berselimutkan habuk...
...tetatpi semua itu dilupakan bila tengok hostel pakai 'baju' baru...
...dinding da colour lain, pintu pun da syelek, kira macam baru senang cerita...
(gamba mala nak upload, privacy harus dijaga der)
MySpace
>>HarHarHar<<
...

...jadual semester akhir agak ringan kalau nak dibandingkan dengan sem2 lepas...
...al-maklumlah, tinggal berapa subjek je lg...
...boleh lah sibuk dengan benda lain...
>>HuHuHu<<
...

...terasa jugaklah penangan cuti 5bulan...
...rasa macam 1st time pegang pen, 1st time tekan calculator...
...calculator scientific boleh lagi, tapi bila sampai calculator finance mampuih den...
...kena cari tutor ajar balik cara guna calculator finance...
~adehhh~
MySpace
...

...bilik semester ni terbaik...
...semua non-smoker, kaki game, business-partner...
...bilik pula mengadap pokok, stadium n swimming pool...
...sempoi gila...
>>HarHarHar<<
...


...masa sudah tiba untuk check class's schedule...
...
...GOOD LUCK & ALL THE BEST FOR ALL STUDENT...
...ESPECIALLY IIUM STUDENT...
...MAY ALLAH GRANT US HIS WISDOM & KNOWLEDGE...
...TO LEAD The WORLD TO BE A BETTER PLACE...
(>_<)v
...



...till then... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cuti Dah Habis Bro!

...salam...
(>_<)v
...

...akhirnya...
...cuti yang dirasakan macam lama sudah berakhir...
...kembali la aku ke alam study...
...insyAllah untuk semester yang akhir...
(naik pangkat dari junior ke abg long)
>>HarHarHar<<
MySpace
...

...bila direnung kembali...
...cuti kali ni la paling lama...
...dari akhir april hingga awal september...
...jangan ditanya la apa yang student buat ketika cuti...
...lagi-lagi cuti yang sangattttt panjang...
~Heaven On Earth der~
MySpace
>>HurHurHur<<
...

...lepas ni student life begin...
...mula la busy dengan assignments, classes, tutorials, events, programs... 
~terbaiklah!~
...perkara yang paling dirasai time cuti-cuti ni bagi seorang student mestilah poketnya...
...kering sampai dah nak ke tahap kemarau...
...mana tidaknya, elaun study mana nak masuk time cuti...
...nasib tempat tinggal n makanan free of charge...
...kalau tidak makan angin saje ler kite...
MySpace
>>HorHorHor<<
...

...tapi yang paling best...
...tahun ni dapat beraya sakan sebab takde assigment, test, exam n etc...
...maklumlah...
...in the middle of cuti panjang kot...
...takde keje ke pe pergi ingat semua benda-benda tu...
...raya sakanlah gamaknya...
MySpace
>>HurHurHur<<
...

...last but not least...
...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA...
...MAAF ZAHIR&BATIN...
(raya kan sebulan. apedehal wish selagi masih berada dalam bulan syawal)
~isk isk isk~
... 

...



...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~Luar Kondo Dalam Setinggan~

...salam...
(>_<)v
...

...luar kondo, dalam setinggan...
...mesti korang xbiase dgr kn?...
...yang biase didengari...
...luar setinggan, dalam kondo...
(skrip senario the movie)
>>HuHuHu<<
...

...bukan la nk memerli mane2 pihak...
...cume nak meluahkan rasa tak puas hati je...
(aish, bawak2 la bersyukur)
~Ahaks!~
...
...bukan tak bersyukur tapi menegur supaya improve lagi pada masa depan...
...segalanya bermula disini...
(cam tagline Al-Hijrah je bunyinye)
>>HeHeHe<<
...

...kisahnya bermula apabila seorang pemuda A masuk ke bilik air 1 untuk mandi...
...tengah syok2 mandi tiba-tiba air tak mengalir dari shower...
...selidik punya selidik...
...rupa-rupanya tak keluar air sebab pemuda B n pemuda C pun masuk bilik air...
...so semua bilik mandi 1, 2, 3 are in use...
...sekali 3 bilik air beroperasi...
...apa yang terjadi bila sumber air dibahagikan kepada 3?...
...confirm la masing2 merasa sikit2 kan...
...memang mematikan nafsu untuk mandi betul bila keadaan tu berlaku...
...lagi2 bila mandi sebab nak cepat ke kelas, tempat kerja, n etc.
~tension je~
...

...bebudak yang duduk menyewa rumah dengan kapasiti berlebihan mesti pernah merasai...
...payah kan? sengal kan? stress kan?...
>>HuHuHu<<
...kesimpulanya, sewa umah sorang2 la kalau tak bole berkongsi...
...pastu kopak sebab kene bayar sewa sorang2...
>>KehKehKeh<<
...

...memanglah kekadang rumah tu nampak cantik cam kondo dr luar...


 ...teruja kan bila dapat duduk umah yang nampak moden n futuristik ni...
...semua kelengkapan ada...
...tapi hampeh la bilamana sistem pengairannya macam ntah pape...
...macam setinggan...
...ntah2 setinggan lagi laju air walaupun ramai guna...
>>HoHoHo<<



...kondo ke setinggan ke...
...dua-duanya merupakan tempat tinggal untuk berlindung dari panas dan hujan...
...so pandai2 la menilai n merenung...
...bersyukur dengan apa yang ada...
...nanti Yang Maha Pemurah bagi lagi...
>>HeHeHe<<
...

...SELAMAT BERPUASA SEMUA...
...



...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~long gone~

...salam...
(>_<)v
...

...gile lame xupdate blog walaupun byk mende nak diceritakan...
...law check balik post list sbelah kanan ni...
...paling latest post aku pada jun lepas...
...skang da ogos...
...gile lame aku membawa diri jauh dr blog...
>>HuHuHu<<
...

...skang kebetulan da masuk bulan puasa...
...camne puasa korang?...
...jgn ponteng2 t wet raye kurang...
~Ahaks!~
(masih dpt lg ke wet raye da umur2 nak dekat kawen ni?)
>>HaHaHa<<
...

...aneway guys...
...aku de blog special tuk dipromote...
...law de sape2 yg berminat dgn dodol...
...xkire la tuk raye nanti ke tuk makan hari2 ke tuk majlis special ke...
...korang bole lawat link dibawah...
...usha-usha la law korang berminat...
>>HeHeHe<<
...

...diam xdiam...
...pejam celik pejam celik...
...cuti da tinggal bape minggu je lg...
...12sept ni insyAllah last sem tuk aku...
...pastu bermula la fasa kehidupan yg lebih menarik n hebat...
>>HuHuHu<<
...

...ujian demi ujian melanda time cuti...
...semoga semuanya kembali seperti sediakala...
...moga2 keadaan menjadi lebih baek...
(aku rase makin lame post aku ni makin merepek)
...da la out dlu...
...t pe2 hal aku bikin kecoh lg...
~KehKehKeh~
...



...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

yang mane satu pilihan kalbu~

...salam...
(>_<)v
...

...SONY...
...syarikat barangan eletrik, eletronik n etc...
...byk kind of business yg dorang involved...
...kat rumah korang pun mesti de barangan berjenama SONY...
...tak kesahla TV ke PETI AIS ke RADIO ke GADGET ke CONSOLE ke...
...semua tu SONY punya angkara...
~Ahaks!~
...

...rasenye kali ini nak melalut pasal Game console from SONY...
...buat budak lelaki yg gile game cam aku ni...
...SONY is one of the most trusted brand...
...walaupun harganye bule tahan...
...tapi kepuasannye tak dapat di sangkal...
>>HuHuHu<<
...

~menatang ni la yg buat aku addicted sampai sanggup ponteng sekolah~

~2nd version of PS1 yg bersaiz lebih compact~

 ...alright...
...PS1 console yang 1st sekali produced by SONY...
(law aku silap n ade yg lg awal btaw la yer)
 ...harga PS1 dulu boleh tahan...
...beribu jugak la time 1st launch dulu...
...menangis wey nak beli...
...tak dapat beli tu yang sanggup ponteng sekolah semata2 nak main kat kedai game...
...time ni memang say 'goodbye' to game tape la...
...ape barang main game tape lg bilamane game cd da kuar...
...da la grafik lg cantik pulak tu...
>>HeHeHe<<
...

~perbandingan size antara PS2 1st edition n PS2 next generation~

~dapat memiliki console di atas pada umur 15tahun~
...adehhh...
...ni lagi 1 fenomena yang tak boleh nak di elak...
...lagi2 bile keadaan sekeliling memainkan peranan yang penting...
...dalam mempengaruhi kehidupan seharian...
...bukan main nak dptkn PS2 ni sampai merajuk2...
>>HaHaHa<<
...akhirnya dapat gak...
...alangkah besar pengorbanan ibu bapa...
...walaupun habis beribu tak di endahnya...
...demi kebahagiaan anak-anak...
~Ahaks!~
...

...time da ade PS2 mmg tak pandang basikal dah...
...duduk ngadap tv je...
...sampai la tidak dapat melayakkan diri untuk menjadi juruterbang...
...punye la khusyuk main sampai tak keluar rumah...
...padahal sebelum ade PS2 ni asik merayap saje kejenye...
(haaaa, sape kate PS ni bawak kesan -ve, kesan +ve pun ade gak bila mana anak-anak jarang keluar rumah)
>>HeHeHe<<
...
~the latest invention from SONY~
~baru nak beli yang phat tiba-tiba keluar pulak yg slim~

...PS3 ni buat aku pikir panjang sangat-sangat...
...bukan apa pun...
...cuma nak memilikinya memerlukan aku mempunyai ribu ringgit...
...nak guna taktik merajuk da tak kena pulak...
...sebab PS3 ni keluar time aku da dewasa...
...karang aku pulak yg kene perli dgn parents aku...
...jadi simpan dulu la hasrat nak beli PS3 ni...
...kalau PS3 ni nanti jadi hantaran kawin syok gak ni...
...bule main game yg dual player...
...takde la asik main game yg single player je...
>>HuHuHu<<
...

~portable@PSP from SONY~
~membuak-buak nafsu game aku bile hadap PSP ni~
...oleh kerana nak beli PS3 belum mampu...
...nak tunggu orang hadiahkan punya pasal...
...aku pun aim PSP...
...boleh main kat mana-mana yang aku suka...
...dalam train, dalam library, dalam kelas...
>>HaHaHa<<
...

...adehhh...
...kalau nak cerita pasal game kang berjela pulak entry aku ni...
...sebenarnye aku nak bandingkan yg phat or yg slim mana satu yg better...
...kalau ikut pengalaman aku sebagai gamers...
(bajet macam power)
...console yg phat version lebih tahan lama...
...maintenance pun murah n mudah...
...satu muslihat gajet-gajet compact ni...
...walaupun orang kata ringan dan tak makan ruang...
...tapi kalau rosak...
...kosnya macam beli baru kadang-kadang...
...sebab eletronik dalam tu sambung-sambung n saling berkait...
(aku taw sebab console aku yg rosak akan aku bedah buat otopsi kononnye nak cari mana yg rosak tapi at last makin jahanam)
>>HoHoHo<<
...
...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy Father's Day

...salam...
(>_<)v
...

...pertama-tamanye disini...
...inginku mengucapkan...
..."Selamat Hari Bapa"...
...kpd ayahandaku...
...Haji Mohamad Saat b Pawi...
...May Allah bless you all the way...
>>Heeeeeeeee<<
....

...well...
...hubungan anak laki dgn bapa mesti yg lelaki taw camne gayenye kn...
...walaupun hanye cakap benda yg penting2 je...
...but xdela it means hubungan bapa n anak tu xmesra kn...
...still lg makan same-same semeja, solat jemaah same-same, duduk pun bawah 1bumbung...
...yg da kawen laen citer la law duk umah laen2 bumbung...
>>HuHuHu<<
...

...jarang kite dgr bapa ni jenis yg membebel kn...
...sbb care dowang nasihat anak laen...
...ayat x berjela2...
...trus masuk isi penting...
...tu yg bile kene perli dgn bapa agak makan dalam gak la...
...law bebual kat tepon pun xsmpai beratus-ratus perkataan...
...siyesly yg basic2 je...
...
...bile mase nak berbual panjang?...
...law berbual smpai gosip2 pun masuk tu dgn ibu la kot...
...sbb anak laki mesranya lebih dgn ibu...
...manakala anak pompuan lebih mesra dgn ayah...
...ramai da org kate cmtu...
...pakar kaunseling n motivasi pun ckp cmtu...
...kire mcm lumrah la tu kot...
...rasenye anda sndiri pun merasakannye...
>>HuHuHu<<
...

...ramai org kate anak lelaki ni law kne bebel dgn ibu panjang mane pun wat slumber je...
...tapi bile abah ni "ehemm!!" je, lari lintang pukang...
...nak wat guano...
...action speaks louder than words i guess...
...itu la yg kadang2 pihak ibu xpuas ati...
...mule la dia kate kite ni ikut ckp abah tp ckp ibu wat xtaw...
...bkn camtu...
...cume anak lelaki sbnrnye suke dgr ibu bebel...
(erk? yeke? kene patot2 jugak kot, law lebey2 agkat kaki gak)
...mgkin faktor suare kot...
...suare ibu ni sedap, so law nak bebel pun sedap je dgr...
...tp suare ayah ni garau, agak xbest tinge law dgr lame2...
(pandai2 aku je wat hypothesis)
>>HuHuHu<<
...

...ape-ape hal pun ibu n ayah keduanye kite perlu hormati...
...sayangi mereka sebagaimana mereka sayangi kite sejak dr kecil...
...even kalau mereka ade wat ati kite terguris ke tercubit ke terpukul ke...
...semuanya itu pasti ade hikmah yg tersembunyi...
...bersabarla wahai anak...
...kerna budi n jasa ayah ibu membesarkn mu...
...tidak akan terbalas walau dgn wang berjuta...
...kalau la si anak bule lihat tangisan n kegembiraan ibu n ayah sewaktu anak itu dilahirkan...
...nescaya xde anak yg derhaka kat dunia ni...
(lg skali terbuat hypothesis sndiri)

...jgn lupe doakan mereka selalu...
...xkire la mereka masih ade disamping kite ataupun yg telah tiada...
...hanya doa anak yg soleh dpt membantu mereka...
...



...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

basikal rider

...salam...
(>_<)v
...

...sejak2 ni asik nak imbas kenangan lalu je...
...zaman kanak2 pastinya kerna byk memori yg indah2...
...wat kepale sndiri je n the geng...
...geng plak kepala masuk je...
...mmg menjadi la...
>>HuHuHu<<
...

...first time dpt beskal time umur 5thn...
...law da 5thn mestila beskal tu dibawa tuk g tadika...
...da la tadika dlm 1taman je...
...senang ulang alik nek beskal...
...dgn alasan xnak menyusahkn parents aku anta n amik...
...dptkn la aku beskal pertamaku...

~lebih kurang camnila gaye beskal pertamaku dlu~
...aku igtkn smpai abis sekolah tadika aku bule lenjan beskal ni...
...upenye tidak...
...satu hari mak aku xbagi nek beskal...
...katenye de kawan beliau nmpk aku bwk beskal laju xpandang kiri kanan...
(ade bakat ganti stoner upenye ni)
...so beskal aku kne tarik...
...aku da xleh bwk beskal ke tadika atas sbb2 keselamatan...
>>HuHuHu<<
...

...tp kesedihan aku xlame...
...pejam celik pejam celik da abis tadika...
...mule la sekola rendah n sekolah agame...
...oleh kerana sekolah agame ptg jauh cket dr umah aku...
...alasan lg skali di buat tuk aku mendapatkn beskal...
...n aku berjaya!!!...

~beskal "SATRIA"~
 ...ni la beskal yg digunakan aku ulang alik sekolah n g merayap...
...beskal legend ni...
...lumba beskal xpenah kalah...
...tapi da menjadi adat sang juara lumba beskal...
...accident jatuh beskal bukan sekali dua...
...abis koyak suar, koyak lutut, koyak kasut...
...accident dpn pagar sekolah agame pun penah sbb berpasir...
...maklumla dulu kn suke maen seret2 tayar kat kawasan licin...
~Ahaks!~
...

...dalam byk2 kes lumba beskal...
...kes member jatuh longkang besar dpn masjid la yg paling xleh blah...
..xdapat dilupakan sampai bile2...
...da la time tu berlumba waktu malam lepas terawih...
...malam2 cnfirm la litar gelap, skill rider is at stake...
...mmg dasat la law di imbas balik kejadian tu...
>>HuHuHu<<

~bayangkan jatuh beskal mcm pkck ni kat dlm longkang yg lg besar dr longkang dibawah~
~da la longkangnye lg besar 3x gande dr biase n xbertutup plak tu~
...adehh...
...kejadian kenangan betul la...
...xnak la aku mention name kat sini kan kang de yg terasa plak...
~Ahaks!~
...

...lbey kurang da 2,3thn aku lenjan beskal satria aku tu...
...da jadi besi buruk da sbb aku spraykn kale ijau...
...wat the! cam k*****!...
...aneway thnks la pade beskal tu kerna menjadi juara sokmo...
>>HuHuHu<<
...

...last beskal aku 'BMX'...

...time ni mmg tgh musim beskal...
...budak2 bikin beskal x igt...
...bar katak la petak la ape la...
...totok kale biru la merah la metallic la...
...rim aloi la besi la ape la...
...tayar sotong la tayar potong la...
(basikal pun de tayar potong ka?)
...paddle besi je time ni, yg plastik xstandard...
>>HaHaHa<<
...

...pastu aku pun kne pindah sat...
...aku let go beskal ni kat sape pun aku x hengat...
...beskal tinggal beskal jela...
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kenangan sewaktu kite masih dibangku sekolah~

...salam...
(>_<)v
...

...suatu cerita benar akan dibongkar...
...yg berlaku ketika usia meningkat dewasa...
...dlm mencari identiti diri...
...yg merupakan suatu kenangan yg abadi...
...yg terpahat dlm hati sampai mati...
~Ahaks!~
...

...wokeh...
...peristiwa ni berlaku time sekolah menengah...
...time musim budak2 maen kad...
...bkn kad power rangers ke kad digimon ke...
...tp kad terup...


...tp xdela sampai berjudi pulak...
...masih sekolah lg kot...
...underage n gambling is haram!!...
>>HuHuHu<<
~gambling is haram yer~
...biase la time waktu sekolah2 dlu...
...pantang de mase terluang mule la game2 yg ape2 kuar...
...law xsilap time tu ckg matematik lambat masuk...
...so ape lg...
...dgn alasan kononye untuk meningkatkn kemahiran mengira...
...de sorang classmate ni bwk kad trup...
...start la maen kad...
...oleh kerana aku duk jauh cket dr member2 aku yg laen dlm klas...
...aku xdpt la join jd player...
...atleast jd penonton pun jadila...
>>HuHuHu<<
...

...without much to say...
...the game is on...
...mcm2 kategori upenye nak maen kad ni...
...time tu la bru aku taw spade, klawar, diamond n heart...
...7, blackjack, full-house, ape lg eh?...
...ace, jack, king, queen...
...ade no1 smpai 10 je...
>>HaHaHa<<

~ilustrasi yg agak melampau tuk menggambarkn keadaan yg berlaku pada mase itu~
...game pun berjalan dgn rancak...
...agak riuh gak laaaa...
...tapi seb bek kelas kiteorg ni mcm kat ujung bangunan...
...so agak jauh dr office admin...
...so gelak sakan pun cam hape je wat suke ati...
...name je kelas A, tp perangai pun A++...
>>HuHuHu<<
...

...dan2 tgh syok maen tetibe ckg math sampai...
...amik ko...
...bertebaranla semua kembali ke tmpt duduk masing2...
...rasenye aktiviti maen kad td kantoi...
...tetapi...
...masing2 bertentang mate n wat muke xtaw...
...

...then mule la ckg tu tanye sape yg maen kad td angkat tangan...
...aku rase aku xmaen, aku tgk je...
...so secare teorinye aku xperlu la angkat tgn kan?...
...pastu 1,2org je yg angkat tgn sbb mmg sorang due je pun yg maen...
...yg laen tgk je sbb xreti main...
~fuh!! selamat ckg cari yg main je~
...

...tetapi...
...panas yg ku sangka hingga ke ptg...
...rupenye hujan ditengah hari...
...mgkin sbb ckg tu xpuas ati sbb cket je yg die dpt tgkap...
...walaupun yg dia tgk td cam ramai yg berkumpul...
...ckg tu tanye sekali lg...

"Sape yg main keluar"
"sape yg tgk pun keluar"

...kalau da kuar statement camni...
...secare teori n praktikalnye aku n beberape sahabat lg kuar mengaku...
...baru la ckg tu tersenyum sbb hasil tangkapan yg agak ramai...
>>HuHuHu<<
...

...igtkan denda biase je diri dlm kelas...
...tapi tidak rupenya...
...ckg aku start la bagi 5,6 keping kad tiap sorang...
...aku igtkn dia nk suh kiteorg tunjukkan kemahiran kiteorg maen kad...
...upenye die suh pegang kad tu...
...then g kat luar kelas...
~adehh~
...

~dlm kelas kiteorg kene pegang kad ni mcm ni sbelum kene kuar kelas~
~kad luar kelas tepi tembok kiteorg kene angkat tgn camni~
~smbil angkat tgn mcm kat atas tu kiteorg kene pegang kad2 ni~
...perghhh...
...dpt korang bayangkn x betapa powernye denda yg kiteorg kne...
...da la sekolah kiteorg tu square...

~lbey kurang cmnila la rupe bangunan sekolah ku tu dlu~
...kebetulan time tu time da nak balik!...
...kiteorg pegang kad tu smpai budak2 balik...
...gile wey...
...semua budak dr form1 smpai form5 bule nmpak...
....semua tgk pehal la de bebudak diri kat tepi tembok smbil angkat kad...
~giler wat muke tembok keras~
>>HaHaHa<<
...

...besoknye mule la ade aweks2 yg curi pandang geng2 kad ni...
...curi2 pandang je xpe...
...ni siap ade yg perli...
...ingatkn jatuh saham pas kne denda camtu...
...tapi hal sebaliknye plak berlaku...
>>KahKahKah<<
...

...adehhh...
...kenangan betul la waktu sekolah dulu...
...miss u guys geng...
...(T_T)...
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pabila Penghulu Hari bercerita

...salam...
(>_<)v
...

...pekabar smua?...
...harapnye sehat2 saje...
...disamping keluarga...
>>HeHeHe<<
...

...dikesempatan ini...
...nak dikongsikn tentang khutbah jumaat minggu ini...
...berkisarkan kejadian "Gerhana Matahari"...
...yang berkemungkinan akan berlaku pada 14rejab law xsilap...
...cube tgk kalendar bape hb law dlm kalendar masihi...
~Ahaks!~
...

...ape yg terjadi time gerhana matahari ni...
...time belajar sains mase skola dulu pun de citer tentang fenomena ni...
...dimana bumi, bulan n matahari berada dlm kedudukan yg sejajar...
...dimana bulan menghalang bumi dr mendapat cahaya matahari wat seketika...
(law salah ckg sains tolong betulkn yer)
>>HuHuHu<<
...



 
...lbey kurang camni la imej yg akan kelihatan nanti...
...waktu ini khatib tadi kate kite disunatkn tuk solat sunat gerhana matahari...
...law nak lebih taw tanye la sape2 yg lebih taw...
...xpun google jela law xde mase sgt...
>>KehKehKeh<<
...

...kejadian gerhana ini juga menunjukkn betapa Allah itu Maha Berkuasa...
...dimana Dia la yg menjadikan segala kejadian di langit n di bumi...
...dan Dia la Yang Maha Bijaksana dlm mengatur semuanya...
...bagaimana bumi, bulan n matahari tu beredar pada paksinya sendiri...
...xpenah pun berlanggar ataupun keluar dr track masing2...
...kejadian gerhana...
...pertukaran siang n malam...
...smua itu merupakan bukti2 kewujudan dan kekuasaan Yang Maha Esa...
...



...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

projek baekkk punye~

...salam...
(>_<)v
...

...Selamat bercuti pada semua...
(padahal da sminggu cuti berlalu tinggal lg 1mggu je)
>>HuHuHu<<
...

...tetibe rase nk update blog smentare tunggu waktu tibe...
...waktu ape? itu yg kite btaw nt...
~Ahaks!~
...

...actually entry kali ni smbungan ape jadi semalam ...
...saje nak kongsi pe yg aku wat time cuti2 yg org kate buhsan3...
...apeda wey, time cuti la nak rehat...
...law da taw rehat tu buhsan, org suh keje keras malas plak...
(maaf sape yg trase)
>>HaHaHa<<
...

...oleh krane kelas yg bz dpt la aku update sminggu skali je...
~alasan~
>>HuHuHu<<
...

~ni name printed circuit board~
 ...gune board sperti yg diatas snang cket...
...kite taw komponen ni letak kat mane...
...positif negatif nak hala mane...
...kemahiran soldering jela pulak yg menjadi tande tanye...
...law berfungdi lepas tu maknenye da bule la tu...
>>HeHeHe<<
 ...

~PCB yg telah siap dilengkapi komponen letronik yg kecik2~
~pe lg, da ready smua kite solder, jgn byk ckp~
...jenuh gak wat benda2 kecik ni...
...nak kene tgk kod warna die lg...
...da mmg mcm wat projek kh time skola2 dlu...
>>HuHuHu<<
...

~after an hour~

~nak projek fully function kne rujuk datasheet die betul~
~haaa, ni alarm system, yg bunyi mcm2 pelik2~
~yeay! led projek jadik~
~xyah beli lampu raye, wat sndiri je pasni~
~takat ni 2projek ni la da siap, de lg 1 hampir siap lg 1belum wat~
...rase puas la plak bile ape yg kite usahakn tu menjadi...
...tp time wat tu mmg kene sabar jela...
...da la komponen die kecik2, jari aku plak xmcm bsr lak kn...
...ape2 pun all is well...
...

...k la got to go...
...de klas lg ni...
...tata titi tutu...
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS