RSS

Khutbah Jumaat minggu ini...

...salam...
(>_<)v
...

...bertemu lagi kita pada jumaat minggu ini...
...alhamdulillah masih diberi kesempatan...
...melihat keindahan ciptaan Yang Maha Esa...
...masih diberi nyawa tuk menjalani kehidupan dunia...
~Alhamdulillah~
MySpace

...khutbah jumaat minggu ni oneword je tajuknya...
..."Amanah"...
...benda yang paling berat...
...untuk dipikul sebagai khalifah di muka bumi...
(da la khamis mlm baru lepas AGM, khatib ni macam nak ingatkn aku je)
>>HuHuHu<<
MySpace

...ade macam2 kesah tentang sifat amanah...
...khatib timbulkan 1 persatu dalam khutbahnya...
...bagi jemaah berfikir dan merenungkannya...
...

...betapa berat amanah itu...
...bila mane diberikan pada bukit...
...runtuh bukit tu menjadi permukaan yg rata...
~ade sebut dalam quran tp x igt ayat n surah ape~
...
...tapi bile diberikan pada manusia mereka menerima...
...owh manusia...
...betapa kamu sebaik2 ciptaan Allah...
MySpace
...

...bumi ini amanah...
...emas dan perak itu amanah...
...tubuh badan itu amanah...
...panca indera itu amanah...
~sesungguhnya nikmat Kami yang manakah yang kamu dustakan~
(pun ade dlm quran tp x igt ayat n surah mane)
...

...oleh kerana itu...
...org yg diberikan amanah...
...perlu sedar akan tanggungjawab mereka...
...kerna apa yg mereka lakukan akan memberi kesan pada org sekililing...
...ape jua keputusan juga akan ditanya tentang signifikanye...
MySpace
...

...tapi yg terjadi pada masa kini...
...ramai yg menggunakan amanah yg diberikan tuk kepentingan sendiri...
...menggunakan status dan pangkat...
...tuk mengumpul harta kekayaan...
...membina mahligai umpama istana kayangan...
...memiliki kereta yg mewah dan exclusive...
...
...tak salah sebenarnye kite nak life yg macam tu...
...tapi kene make sure org laen pun macam tu...
...law sorang pakai ferrari...
...semua mampu pakai ferrari...
...law sorang ade rumah bak istana...
...semua org pun mampu nak wat rumah bak istana...
...
...haaaaa...
...amik ko...
...tak ke terkejut negara lain tgk negara Islam mewah macam tu...
...jatuh dagu dorang menyembah bumi...
(hiperbola gile perumpamaan ini)
>>HaHaHa<<
MySpace
...

...bukannye mustahil...
...da terbukti pun pada zaman Saidina Umar Al-Khattab...
...dimane pada zaman pemerintahannye...
...takde sape yg layak tuk diberikan zakat...
...sebab semuanye berkemampuan...
...ini la yg akan jadi bile distribution of wealth met individual n social needs...
...win-win situation...
...

...renung2kan la yer pemimpin kat atas n bawah nun...
...setiap tindakan akan dipersoalkan baik dan buruknya...
...bersediakah anda dengan jawapan yang boleh diterima pakai...
MySpace
...


...till then...



p/s : hati yang terluka siapekan taw~ lalalala~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 responsiveness:

hafeez said...

mantap pak cik....fc tu...hahaha

ZaHiN said...

cait!!! sengal ko paklah.. aku perlukan bantuan ko lg paklah nk print journal kat resource centre.. aku malas nk wat akaun.. hahaha~

Post a Comment