RSS

Good bye 2010, Welcome 2011

...salam...
(>_<)v
...

...selamat tahun baru semua...
...2010 pergi meninggalkan kita...
...2011 datang menjelma...
...yg dtg akan pergi...
...yg patah tumbuh berganti...
...semoga tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya...
~insyAllah~
MySpace
...

...banyak peristiwa 2010...
...mestilahkan...
...365 hari...
...48 minggu...
...12 bulan...
...1 tahun...
...mestila macam2 berlaku kan...
MySpace
...

...ade yang baek dan ade yang buruk...
...ade harge yg perlu kite bayar...
...untuk kite memahami sesuatu...
...untuk kite belajar mengenai kehidupan...
MySpace
...

...belajarlah dari kesilapan lalu...
...untuk tidak mengulanginya pada masa hadapan...
...belajarlah dari kelebihan lalu...
...untuk kite terus maju kehadapan...
>>HeHeHe<<
MySpace
...

...Selamat Tahun Baru 2011...
MySpace
...

...quizzes tgh beratur menanti giliran...
...due date assignment semakin hampir...
...presentation semakin mengintai peluang...
...program club semakin dekat...
~All the best~
...May Allah bless us all...
MySpace
...


...till then...


p/s : kuatkah aku menghadapinya? hanya tuhan yang Maha Mengetahui (>_<)v

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat minggu ini...

...salam...
(>_<)v
...

...bertemu lagi kita pada jumaat minggu ini...
...alhamdulillah masih diberi kesempatan...
...melihat keindahan ciptaan Yang Maha Esa...
...masih diberi nyawa tuk menjalani kehidupan dunia...
~Alhamdulillah~
MySpace

...khutbah jumaat minggu ni oneword je tajuknya...
..."Amanah"...
...benda yang paling berat...
...untuk dipikul sebagai khalifah di muka bumi...
(da la khamis mlm baru lepas AGM, khatib ni macam nak ingatkn aku je)
>>HuHuHu<<
MySpace

...ade macam2 kesah tentang sifat amanah...
...khatib timbulkan 1 persatu dalam khutbahnya...
...bagi jemaah berfikir dan merenungkannya...
...

...betapa berat amanah itu...
...bila mane diberikan pada bukit...
...runtuh bukit tu menjadi permukaan yg rata...
~ade sebut dalam quran tp x igt ayat n surah ape~
...
...tapi bile diberikan pada manusia mereka menerima...
...owh manusia...
...betapa kamu sebaik2 ciptaan Allah...
MySpace
...

...bumi ini amanah...
...emas dan perak itu amanah...
...tubuh badan itu amanah...
...panca indera itu amanah...
~sesungguhnya nikmat Kami yang manakah yang kamu dustakan~
(pun ade dlm quran tp x igt ayat n surah mane)
...

...oleh kerana itu...
...org yg diberikan amanah...
...perlu sedar akan tanggungjawab mereka...
...kerna apa yg mereka lakukan akan memberi kesan pada org sekililing...
...ape jua keputusan juga akan ditanya tentang signifikanye...
MySpace
...

...tapi yg terjadi pada masa kini...
...ramai yg menggunakan amanah yg diberikan tuk kepentingan sendiri...
...menggunakan status dan pangkat...
...tuk mengumpul harta kekayaan...
...membina mahligai umpama istana kayangan...
...memiliki kereta yg mewah dan exclusive...
...
...tak salah sebenarnye kite nak life yg macam tu...
...tapi kene make sure org laen pun macam tu...
...law sorang pakai ferrari...
...semua mampu pakai ferrari...
...law sorang ade rumah bak istana...
...semua org pun mampu nak wat rumah bak istana...
...
...haaaaa...
...amik ko...
...tak ke terkejut negara lain tgk negara Islam mewah macam tu...
...jatuh dagu dorang menyembah bumi...
(hiperbola gile perumpamaan ini)
>>HaHaHa<<
MySpace
...

...bukannye mustahil...
...da terbukti pun pada zaman Saidina Umar Al-Khattab...
...dimane pada zaman pemerintahannye...
...takde sape yg layak tuk diberikan zakat...
...sebab semuanye berkemampuan...
...ini la yg akan jadi bile distribution of wealth met individual n social needs...
...win-win situation...
...

...renung2kan la yer pemimpin kat atas n bawah nun...
...setiap tindakan akan dipersoalkan baik dan buruknya...
...bersediakah anda dengan jawapan yang boleh diterima pakai...
MySpace
...


...till then...



p/s : hati yang terluka siapekan taw~ lalalala~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Malaysia Boleh!!!



...Salam...
(>_<)v
...

>>HoHoHo<<
...dengan bangganye...
...gamba team Malaysia terpampang kat blog ini...
...TAHNIAH MALAYSIA!!!...
...TAHNIAH HARIMAU MALAYA!!!...
...

...Malaysia menang AFF Suzuki Cup...
...atau dikenali sbg Piala Tiger oleh otai2 lame...
...dengan agregat...
...Malaysia 4-2 Indonesia...
>>HuHuHu<<
...

...bukan maen cafe penuh...
...sampai xcukup seat...
...no hal laa...
...bile menang ilang lenguh berdiri...
>>HuaHuaHua<<
...

...permainan yang sgt menarik from both team...
...we attack we defend...
...we kene attack we counter...
~Ahaks!~
...

...tapi yang menariknya...
...bile camera tv on the field...
...masing2 sokong pasukan masing2...
...tp time camera arah "laen"...
...semua sorakkk!!!...
>>HaHaHa<<
~sports really unite people heh~
...

...ok...
...sampai sini ulasan bola...
...pasni nak carik jersi harimau malaya...
>>HaHaHa<<
~sbelum ni xbeli sbb wet xmasuk lg~
(alasannnn)
...


...last but not least...
...Congrats Malaysia team!!!...
...Caya la Rajagopal...
...


...till then...



p/s : owh, aku ingin skali bermain (>_<)v

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Macam-macam Ada


...Salam...
(>_<)v
...

>>HeHeHe<<
...entry kali ni d wat khas tuk promote membernye biz...
...biz ape?...
...nak taw korang ley tgk gamba di atas...
...macam2 dowang wat...
...

...korang nk tempah tshirt ke...
...banner ke...
...banting ke...
...sijil ke...
...tag program ke...
...semua ade...
...harge bule nego...
...biasenye bule dpt harga yang berpatutan...
>>HuHuHu<<
...

...pe2 hal...
...law korang2 berminat...
...bule la call or msg no yg tertera kat poster tu...
...t aku letak gak poster ni kat side bar blog aku ni...
...so bile2 korang rase nak gunekan service dowang...
...contact je...
...014-5281315...
...email : imtiaz_digital@yahoo.com ...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bangkitlah wahai anak muda

...salam...
(>_<)v
...

...sebagaimana tajuk entry...
...sebegitu jua la isinya...
...nasihat diterima dari orang yang lebih tua...
...lebih berpengalaman...
...lebih segala2nye...
...

...bangkitlah wahai anak muda...
...perjalananmu masih jauh nan jaraknya...
...usah kau hiraukan segala halangan...
...tempuhilah ia dgn semangat jiwa muda...
...

...bangkitlah wahai anak muda...
...usah kau ratapi kenangan silam...
...yang bisa membuatmu putus harapan...
...untuk menghadapi masa hadapan...
...

...bangkitlah wahai anak muda...
...dengan ilmu, iman dan amal...
...kerana dengan tali-Nya...
...kau akan tetap aman...
...walau pelbagai dugaan dan godaan mendatang...
...

...sedarlah anak muda...
...takutkan Dia...
...hatimu akan tenang...
...tunduk mengaku kerdilnya diri...
...serba kekurangan tiada upaya...
...tuk menghadapi segalanya tanpa rahmat-Nya...
...

...bangkitlah wahai anak muda...
...susah payahmu meniti perjalanan penuh onar dan duri...
...kejayaan menanti di hujung sana...
...bagi mereka yang tak kenal erti putus asa...
...

...bangkitlah wahai anak muda...
...kerna kau permata ibu bapa...
...yang mahu melihat kau berjaya...
...bukan hanya di dunia semata...
...namun hingga ke akhirat sana...
...

...jika kau tersungkur...
...jatuh menyembah bumi...
...jangan kau memaki diri...
...tapi renungkanlah kesilapan sendiri...
...cuba kau cari potensi diri...
...

...bangkitlah wahai anak muda...
...kau pewaris nusa dan bangsa...
...hidup di dunia jgn tercela...
...agar bahagia di akhirat sana...
...

...tidak kira engkau siapa...
...pada-Nya kita semua sama...
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat minggu ini

...salam...
(>_<)v
...

...terasa macam dah lame tak buat entry begini...
>>HuHuHu<<
...
...kekangan masa dan perbatasan kudrat rasa macam tak patut untuk dijadikan alasan... ...berjuang memang payah...
...kerna kejayaan itu manis...
~bukan senang nak senang~

~Ahaks!~
..

..."Parenting"...
...ilmu ke ibu bapaan...
...itu lah yang dapat aku rumuskan dari khutbah jumaat tadi...
...rasenye macam tepat je waktunye...
...kene ceramah pasal hal ni...
>>HuaHuaHua<<
...

...anak2 itu ibarat permata...
...lahirkan bagai kain putih...
...ibu bapa la yang mencorakkanya nanti...
...ibu bapa juga yang akan menjadi pemerhati serta pembimbing...
...tuk anak mereka mencorakkan kehidupan mereka...
...

...oleh itu...
...ibu bapa harus mempersiapkan diri dgn ilmu...
...bukan hanya persiapan material tetapi juga spiritual...
...lihat saje bagaimana seorang anak itu lahir...
...sebaik sahaja keluar dari perut ibu...
...telinga kananya akan diperdengarkan dgn alunan azan...
...telinga kiri pula di iqamatkan...
...

...disusuli dgn majlis potong jambul...
...dan juga akikah tuk anak...
...bertujuan untuk melahirkan rase syukur...
...di atas nikmat yang dikurniakan oleh Yang Maha Esa...
>>Alhamdulillah<<
...

...nama anak pula jangan la yang bombastik tp kosong...
~paham?~

(ni kes nak anak name glamor tp makne xde)
...Islam galakkan ibu bapa memberi name yang baek dan elok...
...kerna nama itu boleh jadi akan mempengaruhi sifat anak itu sndiri...
...tp keadaan sebaliknye berlaku...
...bila ibu bapa ambil mudah perkara ni...
...letak name anak ntah ape2...
...yang susah nak eja plak tu...
...kdg2 yang susah nak sebut pun ade...
>>HuHuHu<<
...

...banyak peribahasa melayu yg dikaitkan dgn care mendidik anak2...
..."sayang anak tangan2 kan"...
..."melentur buluh biarlah dari rebungnya"...
..."jgn jadi seperti ketam yg mengajar anaknye berjalan lurus"...
..."kemane tumpahnye kuah kalau tidak ke nasi"...
...so on so forth...
...

...didik la anak itu sesuai dgn zamannye...
...jgn dimanjekan keterlaluan...
...jgn juga dibiarkan tanpa panduan...
...didiklah mereka dgn bijaksana dan berketerampilan...
(risau la pulak nak ade anak ni)
...
tp takpe...
...insyAllah dgn ilmu n nasihat org tua...
...all is well...
>>HeHeHe<<
...


...till then...



p/s : duhai anak, kasihanilah mereka (ibu bapa) sebagaimana mereka mengasihani kamu sewaktu kamu kecil (sekecil tapak tangan mereka)...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Invitation

...salam...
(>_<)v
...

...this entry is specially made for IIUM community...
...CENSERVE have organized HUMANITARIAN Nite...
...this event is organized to appreciate those...
...who are busy with all their classes and assignments n wat not...
...but then...
...they manage to efficiently allocated their time...
...for community around...
...

...the ceremony will be held at MAIN AUDITORIUM...
...friday 24 December 2010...
...will be starting around 8:00pm...
...refreshment provided...
...attire "Baju Kebangsaan"...
...Baju Melayu lengkap for males...
...Baju Kurung lengkap for females...
...all are invited...
...especially YOU!!...
...


...lets us mengimarahkan majlis ini...
(>_<)v

MySpaceMySpaceMySpace
...
...peace no war yaw...
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

We are learning and improving

...salam...
(>_<)v
...

...get up from sleep something come up in my mind...
...something to do with law...
...even though i am not a law student...
...there is something that surfing around my head...
...not recently but quite a long time ago...
MySpace


...the issue is about penalty for bribe...
...since forever we have heard about bribe...
...and i think...
...those who follow about particular bribe cases will not be satisfied...
...not because of the long procedure of trial...
...but because of the result...
...very disappointing...
MySpace


...if back then...
...people who being accused for committing such action (bribery)...
...their penalty is really for the people to laugh at...
...if you can remember some cases before...
...manager or executive...
...who being confirmed of committing bribery...
...worth of millions will only need to pay thousands as their penalty...
...it is absurd dude...
...come to think of it...
...even people who don't study law can see the flaws...
MySpace


...i start to think...
...with this kind of consequences and penalty...
...anybody will not be afraid to give and take bribe...
...because they gain more than they might loss...
...in example...
...if you received RM1millions contract via bribery...
...if the action 'kantoi'...
...you just have to pay around RM100,000 as penalty...
...come on dude...
...they still have the remaining RM900,000 on hand or in bank...
MySpace



...but then...
...news recently have materialized the idea...
...have you read it on KOSMO...
...have you watched it on your 52-inch TV...
...this case is what people wanted to hear...
...for ordinary people like me...
...they deserved it...
...
...and when you look at the amount of penalty that poor guy have to pay...
...its around 5.1 times from the actual amount that he received as a bribe...
...as the finance principles goes...
...the value of money will decrease in 25 years time...
...or it maybe less than 25 years...
...so the penalty amount is quite reasonable...
...

...as what goes around comes around...
...me and you...
...we need to think twice and act wise...
...because...
...in our wealth there is a right for others...
~sharing is caring~
MySpace



...till then...


p/s: yang baik dijadikan ikutan, yang xbaik jadikan peringatan....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Humans are funny

...salam...
(>_<)v
...

...humans are funny...
...ever heard someone said it before...
...what do you think...
...up to you...
...as we look differently over the same thing...
>>HuHuHu<<
MySpace
...

...humans are funny...
...because they never satisfied for what they owned...
...they always search and seek for more...
...if they have 1, they want 2...
...if they have 2 they want 3...
...so on and so forth...
MySpace
...

...humans are funny...
...when they usually regret over things that they have done...
...even they have been warned before...
...about the consequences of their action...
...try and error concept...
...

...humans are funny...
...when they appreciated thing which has gone...
...they buat don't know when even the thing is in front of their eyes...
...act like they don't really care...
...even they cannot live without it...
MySpace
...

...humans are funny...
...when there is rule, they like to break it...
...rule is made to be break...
...so typical of them...
...but then when someone else break the rule...
...they want to protest and critic...
...said that their right have been abused...
MySpace
...

...humans are funny...
...when they accused somebody doing something bad...
...and there is a need for punishment...
...but at the same time...
...they themselves also commit the same bad thing...
...

...humans are funny...
...when they thought they own everything...
...actually they lose everything...
MySpace
...

...till then...



p/s : ketidaksehatanamatmembataskanpergerakan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

trauma kembali...

...salam...
(>_<)v
...

...rasanya benda ni semua org alami...
...yang nerd maybe tak la kot...
~Ahaks!~
(maaf la yer nerd)
>>HuHuHu<<
MySpace
...

...siyesly aku trauma...
...kejadian2 camni membuatkn aku mempunyai 1001 perasaan...
...sdey, gembira, kecewa...
...lagi 998 perasaan korang tambah la sndiri...
...

...oleh kerana sem ni ade amik subjek kuliyyah laen...
...so kelasnye confirm2 la kat building laen...
...da lame aku takde kelas kat building laen...
...sebab dekat2 nak abis ni...
...semua subjek and kelas kat kuliyyah ekonomi je...
...

...sekali tup2 sem ni ade amik subjek kuliyyah laen...
...gamaknye kelas aku pun kat building lain...
...yang terletak nun jauh disana...
...dah la kelas kul6ptg...
~hampa~
MySpace
...

...oleh kerana konon macam taw kelas tu katne...
...aku pun takde la terlintas nak usha kat celah mane kelas tu berada...
...lagi 1 sebab jauh...
...tak pasal aku nak pegi usha untuk 1kelas tu je...
...so main redah je ni...
...

...setibanya aku ke building yang berkenaan...
...aku pun start la naik tangga...
...dengan confident kelas ku berada di aras 3 bangunan...
...aku usha kelas pertama yang aku nampak..
...kelas pertama LR3.09...
...kelas kedua LR3.10...
...kelas ketiga LR3.11...
(muke happy sbb selang brape kelas lagi je kelas aku plak)
...jalan2 punye jalan aku da dipenghujung...
...kelas aku kat LR3.13...
...

...wat the!!!...
...mane kelas aku...
...aku round celah lain da bilik lecturer je semua...
...xpun jumpa LT...
...kelas aku LR...
~ah sudah, camne ni~
MySpace
...

...da puas aku ronda2 aku tak jumpa gak mane kelas aku...
...time tu pulak tak bawak fon...
...memang cantik sangatla tu...
...da lebih kurang 20minit aku round2 cari kelas tapi still tak jumpa...
...law korang, korang watpe? cari lagi ke?...
~nerd~
>>HaHaHa<<
...aku balik trus la kan...
...tak pasal nak merayap 1building mencari...
~aish!~
MySpace
...

...dimanakah kamu...
...EDU LR3.13...
(T_T)v
...



p/s : ade baiknye usha kelas dulu sebelum pape... tapi itu bukan aku... huhuhu~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari luar biasa...

...salam...
...(>_<)v
...

...rasa macam lama pula abandon blog ini...
...padahal baru 2 hari tinggal...
...maklumla...
...susun jadual semester baru...
...tidak mudah yang disangka walaupun anda final year student...
>>HuHuHu<<
...

...hari rabu merupakan hari yang sangat dan teramat busy...
...naik turun office department pelbagai semata hendak add subjek...
...sistem baru tanpa diberi maklum terdahulu amat payah yer...
...tetapi alhamdulillah...
...semuanya sudah berakhir kini...
...terimalah perjalanan jadual anda dengan hati terbuka...
(pujuk hati sendiri)
>>HaHaHa<<
...

...seusai urusan university ada urusan luar pula...
...memandangkan awal2 semester ini belum banyak lagi aktiviti...
...aku ikut pakcik n makcik aku balik kampung...
...dari gombak ke shah alam...
...dari shah alam ke batu pahat...
...begitulah perjalanan hari rabu...
...dari gombak pukul4petang selepas habis class...
...sampai batu pahat, Johor dalam pukul11malam...
...lama juga yer jaraknya...
...baru aku tahu...
...maybe sebab ada berhenti dekat RnR gamaknya...
>>HeHeHe<<
MySpace
...

...perjalanan pulang esok hari...
...dari batu pahat terus ke gombak...
...jauh weh...
...ngantuk gila drive sorang2...
...ada transport la aku minggu ini...
...tapi minggu ini sahajalahkan...
...minggu depan jangan haraplah...
>>HuHuHu<<
MySpace
...

...sampai uia pukul1030am...
...kelas pukul1130am...
...just nice...
...take a bath and ready to go...
...class till 7:30pm hari ini...
~penatttttt~
MySpace
...

...kata ada kelas sampai pukul 730pm...
...tapi sempat pula aku update blog ni...
>>HaHaHa<<
...okay la...
...perlu berehat sebentar bersama kitkat...
...nanti ada kelas lagi...
...adios amigos...
...jangan makan mentos...
>>HuaHaHa<<MySpaceMySpaceMySpace
...


...till then...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Experiment Google...

...salam...
(>_<)v
...

...hari ini petang2 saje je isi masa lapang dengan bermain squash...
...lagi pun itu sahaja lah game yang tak demand sangat...
...court available and not many who play...
...tak payah susah2 hendak berebut macam futsal, tennis dan badminton...
...lepas itu pula...
...squash ini best sebab sorang2 pun boleh jalan juga...
...tak payah susah2 hendak tunggu cukup orang...
>>HaHaHa<<
...

...sebelum lari daripada tajuk ada baiknye kita kembali ke pangkal jalan...
...sebelum ni asyik dengar orang kate sahaja...
...tapi hari ini aku cuba sendiri...
...memang confirm terjadi seperti yang dikatakan...
...experiment tentang google search engine...
...type "squash" on google images...
...diantara gambar2 yang keluar adalah seperti berikut...
~ehem3~
...


...yang ini bole tahan lagi sebab explain tentang squash...






...yang 3 di atas ini memang berada dilandasan yang betul...


...yang 2 di atas ni mungkin berkaitan dengan fruit squash...
...entah lah...
...macam2 rupanya maksud squash...
...

...tapi yang paling tak boleh blah gambar di bawah nan satu ini...
...

...binatang ini namanye squash jugak ke...
...sila explain zoologist sekalian...
>>HeHeHe<<
...

...betul lah bak dikata...
...internet itu dunia tanpa sempadan...
...semuanya dihujung jari...
...macam2 maklumat boleh dapat...
...yang relevant and also yang irrelevant...
...pandai2 la menggunakannya...
...


...till then...



p/s : ejaan skema lagi... takpelah... t kene tegur lagi pula kang... padahal ada je perkataan yang ntah apa2 ejaannye... (>_<)v

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Suatu Hari

...salam...
(>_<)v
...

...sebagaimana semester baru telah bermula...
...begitulah kehidupan hari-hari mendatang...
...adakala sibuk memanjang...
...adakala masa terluang...
..."adakala ku rasa teringin bermesra dengan mu bagai waktu dulu"...
~Ahaks!~
...termasuk lirik lagu pula dah...
MySpace
...

...okay...
...kesibukan semakin menghampiri...
...lecturer sudah suruh download slide...
...arahan untuk membentuk kumpulan untuk persembahan pun telah diberikan...
(kau ingat kau budak istana budaya buat persembahan2 bagai)
>>HuHuHu<<
...
...ada pula kelas yang student harus bagi tazkirah sebelum start belajar...
...worth 2% mark pula tu..
...mahu ke tak mahu ek...
...rebut sahaja la, peluang tu...
...cakap 5minit je dapat 2%...
...rugi kalau tak rebut...
(jangan cakap sahaja tapi tidak buat sudahla)
~Ahaks!~
MySpace
...

...oleh kerana kelas bermula lambat...
...pagi-pagi confirm tak tahu nak buat apa...
...selalunye aktiviti pagi-pagi ni on laptop...
...tengok facebook...
...update blog...
...baca kosmo...
...baca times...
...semua online...
...maklumla awal-awal sem memang blur...
MySpace
...

...lepas ni da masuk keluar pejabat pentadbiran yang namanye macam2...
...SDEV la, CELPAD la, FSSD la, SHAH mosque la, ITD la n etc...
...confirm busy semula and berterabur la kat UIA ni...
...bagus juga sibuk2 ni...
...tak ade la aku asik bermain dengan perasaan...
(yarks! mengong gile ayat)
MySpace

...

...ahh...
...sudah-sudah...
...aku telah diberi tugas n paperwork...
...amanah itu memang benda yang paling berat yer...
>>HuHuHu<<
...senior kata...
...ikhlaskan hati nanti semua jadi mudah...
~baekkk~
MySpace
...


...till then...




p/s : ejaan agak skema sbb kene tegur dgn adik aku supaya jaga bahasa.. adoii.. kuang asam ko adik.. mentang2 ko nak exam ko skema yer :-P hahahaha~ gud luck!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS