RSS

Salah sistem....

...salam...
...minggu ni agak clumsy n busy...
...sbb smua benda nak kene wat...
...nak kene siap sblm cuti raya...
...assignment, presentation, midterm...
MySpace
...

...setelah macam lame diamati...
...bile sesuatu tu xberjaya...
...mesti pihak laen yg disalahkan...
...terutamanya bila sentuh tentang PENDIDIKAN...
...sistem pendidikan yg dipersalahkan...
...bukan PENDIDIKAN itu yg dipersalahkan...
...

...maklumlah...
...sistem ni orang yg buat...
...dengan kemampuan akal n kudrat yg terhad...
...bile orang yg buat...
...maka banyaklah flawnye atau pun ketidaksempurnaanya...
...

...bile pendidikan seumpama gagal melahirkan cedekiawan n ahli fikir...
...ramai menuding jari terhadap sistem yg diguna-pakai...
...sistem ini tidak adil la...
...sistem ini x betul la...
...sistem ni da xleh diguna pakai la...
...macam2 tohmahan ada...
MySpace
...

...mungkin kita perlukan perubahan...
...maklumla sistem sekarang yg ada ni...
...kebanyakannye masih bersumberkan ideologi penjajah...
...akta-akta dalam sistem kene dirombak menggunakan acuan sendiri...
...sistem perlu diselaraskan dgn keperluan semasa...
...sistem perlu selari dgn environment n budaya kita...
...

...tp t timbul plak persoalan laen...
...siapa yg perlu dirujuk untuk melaksanakan sistem baru...
...sumber mane yg bule dikaji dan diguna pakai...
...adekah sistem baru yg dilaksanakan akan berhasil...
...

...selama yg dpt diperhati selame hidup ini...
...kite terlalu ikutkan sistem...
...smpai sistem tu yg menguasai kita...
...bukan lg kite yg mengawal sistem itu supaya run smoothly...
...kite telah menjadi hamba sistem...
MySpace
...

...cube tanye kebanyakan orang...
...adeka same ape yg mereka cita kn dgn ape yg mereka ade ari ini...
...apeka keadaan ari ini yg mereka impikan sejak dulu...
...

...mesti ade yg bertentangan jawapanye...
...sbg contoh...
...seorang guru hari ini mungkin cita3nya ingin menjadi arkitek...
...seorang pegawai polis mungkin dulu ingin menjadi saintis...
...seorang businessman mungkin dahulu ingin menjadi doktor...
...seorang doktor mungkin dahulu ingin menjadi jurutera...
...

...sesuai skali dikaitkan dgn sistem pelajaran...
...sistem pelajaran really2 stick to the system...
...sape dpt straight A will be treat like a hero...
...sape xdpt bye2 la jawabnye...
...

...knp mereka tidak dpt hak belajar yg sama adil...
...sbg contoh...
...xsemua org yg straight A tu nak jadi doctor...
...xsemua juga yg xdpt straight A tu xnak jadi doktor...
...tp adeka mereka berpeluang...
...walaupun mereka mempunyai minat yg sgt dalam dlm bidang tu...
MySpace
...

...disini bru 1contoh impian seseorang yg ingin menjadi doktor musnah...
...mesti akan ade yg mempertikaikan...
...minat saja xckup tuk berjaya...
...yeke...
...confirmla kan...
...

...minat kene disertai dgn usaha yg keras...
...tp peluang untuk berusaha keras telah tertutup dek kerna xdpt straight A...
...akhirnye belaja la ko ape yg ko xminat...
...belaja la ko ape yg ko layak...
...konklusinye...
...lihat la sndiri keadaan sekeliling anda...
MySpace
...

...mungkinkah sistem pendidikan kita akan berubah...
...mejadi lebih fleksibel n toleransi...
...memampankan sndiri maksud PENDIDIKAN...
...mereka belajar ape yg diminati...
...mereka selami ilmu yg disukai...
...mereka berjaya dimenara tertinggi...
...MALAYSIA ku...
MySpace
...


p/s: pendidikan seharusnya menjadi suatu yg menyeronokkan bukan membebankan (>_<)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment