RSS

Time Kecik-Kecik Dulu

...time kecik2 dulu best...
...best kan? kan? kan?...
>>>HuHuHu<<<

...dulu kecik2 cita2 kite mesti polis, bomba, askar...
...xlaen xbukan tuk budak laki...
...termasuk la aku...
...ntah nape...
...seragam die nmpak best kot...
...lg2 dgn paku2 pangkat di dada n bahu...
...nampak mcm macho giler...
...

...xtaw agaknye camne org tu susah nak dpt semua tu...
...mcm2 ujian n halangan...
...tp time kite kecik2 mane la pikir semua tu...
...yg penting kite enjoy...
>>>HaHaHa<<<
...

...lepas da besar cket brubah cket cita2 ku...
...nak jd usahawan...
...aku rase time ni aku tertiru idea member aku...
...azhar name die...
...member time skola rendah dulu...
...die keeper skola kami...
>>>HuHuHu<<<
...

...tp aku mmg minat bab2 niaga ni...
...senang citer yg libatkan duit la kan...
...adoi...
...mate duitan ke mcm tu?...
...x kan...
...jgn la sempitkan fikiran sgt...
(>_<)
...

...aku igt lg time aku kecik2...
...law balek kg almarhum atok ku belah abah...
...perkare pertama yg aku wat mesti tgk2 kedai runcit die...
...maklumla...
...dlm kawasan felda xbyk sgt kedai...
...n batch atok aku ni plak kire yg paling awal duk kat citu...
...tiap kali balek mst aku tlg atok aku jage kedai...
...sambil2 kire wet dlm tin susu smbil tu gak aku mkn 1aiskrim...
...korang bygkan jela...
...law da 1syiling 1btg aiskrim aku mkn...
...bankrupt la kdai atok aku...
...cian beliau...
...tp tiap kali cucu die ni nak eskem die ilek je...
...thanks atok...
(Al-Fatihah)
...

...tu time kat kg...
...time kat taman perumahan aku dlu plak...
...slalu g taman dgn member2...
...permainan kiteorg ikut musim...
...law tga musim gasing...
...semua main gasing...
...time tu la kenal gasing bawang la...
...paku la ape la...
>>>HuHuHu<<<
...

...law time musim kete mini dashankuro lg la...
...semua org bli kete mini...
...untung la kedai apek tmpt aku yg jual menatang tu...
...semua konon blagak taw pasal enjin kete mini...
...ade yg kate enjin putih power la...
...de plak yg kate enjin merah lg power...
...de plak yg kate benang emas tu lg power...
...ntah pape la bdk2 ni kan...
...blagak cam taw semua benda...
...time tu plak time xtaw pape...
...tga suci bersih...
...percaye jela ckp member ni...
>>>KahKahKah<<<
...

...ade lg 1, musim digimon...
...peh gile...
...time ni mmg dasat...
...aku rase time ni yg paling pening pihak sekola...
...mane taknye...
...asik2 spot check...
...senin spot check, slase spot check...
...ari2 spotcheck...
...seb bek networking dgn pengawas ok...
...mane taknye law da pengawas pn bwk!!!...
>>>HaHaHa<<<
...

...mase ni pun byk spekulasi timbul...
...de yg kate digimon chip A power...
...de yg kate yg chip B lg power...
...hentam jela labi...
...janji puas main...
...dpt battle dgn kawan pastu blah lari...
...konon xnak tunjuk tekan button rahsia...
>>>Blah la wey<<<
...

...temberang je semua tu...
...wat sakit jari je...
...de member aku battle sampai tertanggal button digimon die...
...padan muke ko maen emo sgt...
>>>KuangKuangKuang<<<
...

...last but not least musim guli...
...time ni best wey...
...maen guli kat pasir smpai kene chicken pox...
...padan muke sendiri...
(>_<)
...

...bile ckp pasal guli teringat aku kat mmber aku sowang ni...
...maksom name die...
...handal sungguh beliau maen guli...
...wa memang respect kat die beb...
...abis semua guli aku die rembat...
...kaye die dgn guli kami2 ni...
...kdg2 die siap buat loan kat sape yg nak men tp xde guli...
...da mcm 'along' da...
...seb bek guli je...
...ntah mcm mane ntah die bule power...
...mesti power agak jarak...
...xpun tgn die terlebey bedung kot time kecik2 dulu...
>>>KahKahKah<<<
...

...byk lg mende aku nak cite time kecik2...
...tp mungkin lenkali plak...
...mcm2 ada...
(>_<)
...



p/s: perkara yg paling jauh dgn kite ade la mase lalu... jadi.. hargaila mase kini.. peace!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Leader

...huhuhu...
...ntah nape tibe2 nak tulis pasal ni...
...role yg penting mungkin dlm sesebuah komuniti...
...xkesah komuniti manusia ke semut ke rimau ke hatta alien...
>>>HuHuHu<<<
...merepek sudey...
...stop stop stop...

...erm...
...ramai teman n sahabat yg bertanye...
..."ko rase layak x aku jadi leader?"...
..."camne ek aku ley jadi leader"...
...aduhai...
...kemon la my friends...
...trust yourself n be confident!!!...
...i hate it when a leader question back his position...
...aku pukul ko kang nak?...
>>>WaKaKa<<<

...ku akui mmg berat jadi leader...
...smua org mrase...
...baek dlm society, club mahupun in class...
...even in ur life...
...u r leader to urself all this while...
...y u have to question ur ability...
...ingatla...

"Manusia itu Kami jadikan sebaik2 kejadian"

...kdg2 mmg tension jadi leader...
...first of all law kite xjalan...
...org bwh or group member lg la xjalan...
...masing2 wat2 xtaw n wat2 tenun tikar mengkuang...
>>>HuHuHu<<<

...aneway...
...sbenarnye mereka hanye perlu pembimbing...
...yg leader plak xyah la syok sndiri...
...igt keje tu ko ley wat sowang ke?...
(pesanan tuk diri sendiri)
...
kan kite belajar...
...law xmampu wat sndiri...
...outsource la keje tu...
...dlm erti kate laen...
...divide n conquer the work...
...bagi kan pd yg mampu...
...tp jgn smpai ko sndiri xwat keje...
...x amanah namenye tu...
>>>Kan Kan Kan<<<

...so pandai2 la pk...
...kate pun leader kan...
...just be urself...
...u r who u r...
...dont try to be others...
...u will looks like a fool...
...really guys...
...sorry to say...
...


...so the next best thing to do...
...be the best n beat the rest...
...aim higher go further...
...

...bkn senang nak senang...
...GUD LUCK!!!...


Salam Maju Jaya tuk semua (>_<)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini

...yare yare...

...salam sejahtera kamu kamu kamu...
...nak citer pasal khutbah ari jumaat...
...minggu ni agak pendek khutbah...
...dan yg paling best...
...khutbah dlm bahase Melayu...
>>>Yeay!!<<<
...hepi gile...
...lame gile xdgr khutbah jumaat dlm Bahasa Melayu...

...khatib cite pasal unity among Muslims...
...kenape umat Islam skang ramai tp xkuat...
...what goes wrong there...
...ade beberape faktor yg mungkin menjadi penyebabnye...
...

"Sesungguhnya pada akhir zaman nanti umat Islam ramai tp senang ditindas"

...kerana ape?...
...sbb umat Islam pada masa itu umpama buih2 putih...
...yg byk kelihatan tp mudah pecah...
...kerana kite lebih byk berbalah tentang perkara2 yg kecil...
...berbanding2 perkara2 besar yg lebih memberi kesan...
...yang mendalam dan berkekalan kesannye...
...

...mudah sgt kite bertelagah n bertengkar...
...dek kerana isu2 yg remeh-temeh...
...wahai insan...
...sedar la...
...musuh Islam itu d mane2...
...internally mahu pun externally....
...oleh itu berhati2 la kamu...

...knape kite dengki sesame kite...
...padahal Islam itu indah...
...sejahtera n harmoni...
...sedangkan dgn org kafir pun di suruhnye kite agar saling hormat-menghormati...
...apatah lg dgn sesame Islam...
...
...renungkan sejenak, fikirkan sebentar...
...gagal merancang, merancang kegagalan...
(lgu sape ntah aku x igt)
>>>WaHaHaHa<<<

...
...ADIOS...
...



p/s: nak dptkan mud tuk study... final exam nk dekat... Yehaaa!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Half + Half = ONE

...Aloha!!...
...apeka...

...sudey lame rasenye xmenulis...
...sampai kene sound...
>>>HeHeHe<<<
...xpe...
...ku xkesah...
...tu maknenye masih ade yg prihatin...
...walau diri rase seperti terbuang...
...kadangkala...
(duhai hati, bersyukur la)
...

...benda ni aku penah cite kat kelas akauntingII...
...kelas time kat matrik Uia...
(now Centre For Foundation Study IIUM)
...sbb dulu lecturer aku suh stiap org bg tazkirah cket...
...tiap kali abis kelas...
...da hari aku pun tibe...

...aku bkn la mendalam sgt ilmunye tentang agama...
...tp aku cube untuk tidak biarkan diri dlm kejahilan...
...aku cube untuk mencari topik yg sesuai...
...maklumla...
...sblum ni xpenah lg wat camni...
...

...Hablu min Allah-Hablu min Annas...
...dlm bahase mudahnye...
...Hubungan dgn Allah- Hubungan dgn Manusia...
...sgt pentin bkn keduanye?...
...dlm xsedar saling sgt berkait antara satu same laen...
...dlm hidup ni kite kene jage 2faktor ini...

...1st factor...
...hubungan dgn Allah...
...seringkali kite merungut dgn ujian...
...seringkali kite alpa dgn pujian...
...lantaran itu suruhan-Nya kite abaikan...
...larangan-Nya kite pertikaikan...
...x penah ke rase mcm ade yg xkene...
...padahal ape yg nak nak dilakukan telah terlaksana...
...igt la matlamat x seharusnya menghalalkan care...
...tp matlamat harusla dicapai dgn care yg halal...
...seimbangkan la tuntutan dunia n akhirat...
...kerana amalan didunia membawa ke akhirat...
...

...2nd factor...
...hubungan dgn manusia...
...seringkali tidak penah ckup dgn ape yg ade...
...suke mencari salah mereka disekeliling...
...bagaimana pula dgn diri sendiri...
...yg menuding ke org laen itu 1jari...
...yg menuding ke diri sendiri itu 4jari...
...kite hidup didunia bkn sorang2...
...benar ade org sekililing...
...hargai mereka seadanye...
...kerana kite tidak kekal lame...
...

...ade kaitan ke?...
...mesti la ade...
...n aku rase stiap yg bernyawa pasti merasakannye...
...igt lg cerita kanak2 dahulu...
..."Si Pengembala dgn Serigala"...
...bkn ke binatang ternakannye habis d telan dek serigala...
...kerana mempermainkan penduduk kampung...
...tu kan x menjage hbungan sesame manusia namenye...

...soal hati...
...kadangkala mmg kite rase kecewa...
...dgn telatah manusia...
...tidak lupe juge diri sendiri...
...kenapa jadi begitu begini...
...mgkin kah kerana mereka atau kerna diri ku sendiri...
...cube kite palingkan sebentar diri ini pada-Nya...
...cube kite sujudkn sbentar kepala ini pada-Nya...
...cube kite ajukan keresahan hati ini pada-Nya...
...cube kite tangiskan air mata ini pada-Nya...
...

...dont u never know...
...with someone sometime...
...u smile with the broken heart...
(lagu Raihan)

...kerna Dia Maha Penyayang n Maha Pemurah...
...tunduk dan bersyukur la kamu pada-Nya...
...dari-Nya kamu dtg...
...kepada-Nya kamu kembali...
...
...





p/s: melihat diri sendiri yg asik dgn dunia kadang terlupa urusan akhirat
(T_T)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa begini

...aku xtaw nak citer ape...
...byk yg berlaku tp keadaan x mengizinkan aku tuk mewartakannye...
...lebih byk merungut dari bersyukur...
...lebih byk mengharap dari berusaha...
...lebih byk meminta dari memberi...

...tabahla ati bile kau di uji...
...sabar la diri bila kau dikasari...
...setiap yg berlaku ade hikmahnye...
...mungkin hari itu bkn hari ku...
...kau ilang bile ku tiba...
...kau dtg bile ku kecewa...
(cam lirik lagu la plak)
>>>abaikan<<<

...ape yg aku merepek ntah ni...
...abaikan...
...ni semua kerane faktor mengejar mase...
...xnak byr mahal2 bile men tenet kat cc...
>>>Wahahahahaha<<<
...
...
...


*Moga Ketemu Kembali*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS