RSS

Amah Vs NurSery

WaaaAAaa!! aku nak merepek tntng isu kerajaan Indonesia hentikan penghantaran pembantu rumah utk bekerja di Malaysia. Relevan kah lngkah itu? aku rase....

BiJaK skali!!

skang ni bru org sebok ckp tntang nursery yg akan dijadikan ganti kpd sistem pembantu rumah. patotnye awal2 da kerajaan kene promote sistem nursery ni. bkn ape, lg byk faedahnye anta anak g nursery drpd amik pembantu umaH.

aku bace newspaper aritu lbey kureng RM50-70k jugak la perbelanjaan utk amik n menggaji pembantu umah ni. tu bawu sorang. law 1juta manusia amik pembantu umah? x ke kaye sbenarnye org kite ni? tp sygnye duit tu g luar, bkn dbelanjakan dlm ngare. so bile duit kite byk yg kluar nilainye akan susut, depreciation org ekonomi kate (agak ar kan).

tp bile org kite da makin berjinak2 dgn industri nursery ni, kire advantage la pd negara jugak. lg pun kebanyakan nursery skang ade kursus dowang nak bukak nursery tu, bkn men slumber je nak bukak nursery amik anak org jage ntah pape. tu yg kite xnak.

bile da wat camni, kureng la jgk pendatang tanpa izin kat negare kite ni xkire la dr mane jnji yg tanpa izin, yg dgn izin tu bule layan lg la. yg xmintak izin n pastu wat kaco ni yg nak kene ni (sensitif giler ciot isu aku ni) huhu~ xkesah la yg penting beta nak rakyat jelata beta idup aman n harmoni. kuang3~

Aku penah rase ade maid ni dulu time aku kecik2 tp aku rase xde beze pun ade maid dgn xde maid ni. parents aku gak yg uruskan byk hal. lg pun law de maid, xslese la nak wat pangai kan. mane taknye, stranger dlm umah. huhu~ tp xlame pun ade maid tu, rasenye 2-3thn je kot ade maid pastu aku cdg dgn parents aku xyah amik maid. same2 uruskan umah kan senang. berkat lg bekerjasama antara ahli kuarga (>_<) hehe~ 2org adik aku yg last merase g nursery sbb adk bradik aku yg besar2 smua da g study n duk ostel. bagus jgk la nursery ni sbb die ade sistem pembelajaran, pengajaran, penjagaan. cukup pakej. Belajar ade, maen ade, makan pun ade. pendek kate "mcm2 ade" (tag line astro) bayar pun berpatutan. (tang bayaran pandai2 la usha nursery mane yg yuran die berpatutan).

as conclusion:
MySpace pendek kate, amah Vs nursery, pada aku, nursery yg menang sbb nursery lg byk advantage dr amah. renung2kn n slamat beramal~~



p/s: maid aku dulu garang giler, seb bek la aku time tu kecik lg, law x da lame aku sepak terajang ko yg garang xbertempat!! hahahaha~ (gelak jahat!!)MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 responsiveness:

♥keen said...

hmm..btOl gak.sy pnh rase 2 2..sume x best.lgpn dOrg byk wat hal..
sy ade 4 org bibik..1st n 2nd sume lari ikOt pkwe.3rd sy x suke so parents kn anta lek,yg last 2 kurang siOman rupenye.haha..xgune btOl!!

tp law nursery 2 kn tgk tmpt gak sbb ade tmpt mmg x bEtOl sistem dorg!!pkul2 budak!

my cOnclusiOn,ibu bapa ptut jage anak2 sndri.kan lagi bek.. ^^

..::mrsMeme::.. said...

hahaha...bugs2..
xperlu maid indon dah...

lieya orange M.I. said...

...nurserry mahal sikit wooo...
...tp kadang2 nasib baik ada yg dpt amah yg baik...

...amah jahat yg syik nak lari rumah paling di benci, xsuke3...


...yerrr, nurserry menang rasanya...

miss_eliana said...

betol2..
takut dgr brite bibik dera budak2..
tp kdg2, kat nursery pon xok jgk..
ble da ramai sgt budak, xterurus + dorang xbg perhatian sgt..

dgn kata len, better parents sendiri je jaga..
tp phm2 je la..parents skang ramai yg keje.. terpaksa laa jugak..
n__n

park_dean said...

2ar...btol gak kata ko zahin...
aku rse ko pon berpotensi utk jga nursery....
pe ag, bukak la biz...hahaha..

ZaHiN said...

kuang3~ akan dibincangkan dlm meting AMT thn dpn.. huhuhu~

Post a Comment