RSS

ReaLiti @ FanTasi

Meluat aku sungguh aku meluat...

nape aku ckp camtuh? ini semua angkara program2 realiti yg tumbuh bak cendawan lepas ujan. byk giler rncgan2 camni yg pd aku 80% ntah ape2, agaknye sekadar utk tangkap muat nak penuhkan segmen siaran tv yg ade. xkire la stesen berbayar ke atau yg public. dorang yg kat media ni da xde idea ke nak isi ape2 pgrm yg lebih ber'isi' (bermanfaat) utk tontonan umum??

mane aku taw mende ni? sbb time aku lek umah aku xde keje laen slaen tgk tv, law kat ostel, mampuih nak tgk tv, xde mase n tnage nk tgk. aku x nafikan ade la jgk pgrm yg menjana minda n pemikiran, tp alahai, yg laen bgai 'sampah' (o0pss!! sori tkasar bahasa). lg 1, semua aku tgk byknye yg terlibat org Melayu kite. bkn la xbuleh nak participate dlm bende2 camni tp biarla yg menunjukkan kemahiran n daya intelektual kite cam "new inventor" tu. bkn la nak agungkan pgrm luar sbb dowang pun lbey kurang je, byk lg yg sampah dari yg berguna.

lg2 skang ni smua ade kiraan undi lalu sms la, talian tetap la, ape la, mcm2 la method utk tarik duit public. Wahai org ramai, sedarla dlm suasana kini yg tidak mingizinkan, kenape la anda tetap rela menghabiskan wang ringgit ke arah yg tidak menjana ape2 tu. Pemikiran org yg develop such pgrm like this plak bkn calang2, ade je care downg nak tarik org ramai. ingatlah bahawasenye, org yg bersenang-lenang di atas penderitaan org laen, confirm idup xtenang. kome pikir2kanla.

yg aku pelik tu, ade gak kalangan manusia yg rela menjerumuskan diri kedalam kancah itu. hargaila diri itu kerana manusia itu dijadikan tinggi darjatnye di sisi Allah. Idup ini pun bkn sekadar utk bersuke-ria, berfoya-foya, huha sana huha sini, ambil mudah semua perkara, bkn begitu. (nasihat utk diriku jua).

Manusia sbg khalifah byk tugasnye n tanggungjawab yg dipikul. yg telah dijanjikan ketika di luh mahfuz sebelum lahir kedunia ini. ape yg kite miliki, hargai n peliharalah, ape yg kite tidak mampu miliki mungkin bkn yg tbaek utk kite, ada yg lebih Maha Mengetahui ape yg lbey baek utk kite. Give more expect less, tp ramai yg give less but expect more. (renung2kanla)


time2 camni tringat plak aku kat maqasid as-syariah atau dgn kate laen objektif syariah, melindungi Agama, Nyawa, Keluarga, Harta and Akal. Ade org kate, biarlah mereka, nanti kubur asing2 jugak. mmg la betul kubur tu asing2 tp skang bkn ke kubur akan berkongsi gak bile wat sistem kubur bertingkat tu? (seramla plak ckp pasal kubur ni).

n akhir2 ini, entry aku semua nampak buhsan sbb ayat je xde emoticons, bkn pe, line kat tmpt aku ni block semua benda dr FS, MS, FB, GAMES, DOwnLoad, last2 yg bule bukak just blog, newspaper n manga (wTh!!) ni bkn dunia tanpe sempadan law camni, ni dunia maya dlm penjara!! haha~

p/s: aku tga tensen ni sbenarnye. duniaku sempit. pergerakan ku terbatas. minda ku katup. fon ku senyap. rasenye ley wat sekuel HOME ALONE5-6 ni. amik skrip dr aku jer. haha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 responsiveness:

shakirah said...

zahin....maqasid..bukan marqasid...:)

ZaHiN said...

0o0o... yaka? silap eja la ni.. alrite2.. thnk u..

naim said...

never know that u also disagree on this issue.

people got to use their minds. to be part of it, or to leave, thats what they have to decide. but we malaysian???... u know well.

when people let their ignorance conquer their minds, that's where the hedonism starts growing fast.

there u go, u got Malaysian Idol, AF, one in a million, ... etc.

become a learned, educated person, it is our part to decide, let it be or stop it.

ur effort should not stop here. keep up blogging!

Post a Comment