RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini -5-

Minggu ni, khutbah jumaat kat tmpt aku citer pasal MASJID. Haa, subjek nampak mudah n simple tp ade yg tersirat di sbalik yg tersurat. Aku display beberape gmb masjid yg ade kat Malaysia kite ni (>_<)

kite kat Malaysia ni beruntung sbb masjid ade je kat mane2, snang nak tunaikan solat yg wajib law nak g melencong ke mane2 pn jnji dlm Malaysia. huhu~ jadi, marila kite Cuti-Cuti Malaysia. (peh!! cam duta pelancongan la plak) kuang3~

tp, penah x korang g jalan2 pastu jmp masjid@surau yg dlm keadaan sgt suram. gaye cam nak roboh pun ade. biasenye benda ni kite nampak kat kg2 n kwsn pendalaman. masjid@surau ni mcm tmpt persinggahan time solat je, pastu masing2 wat xtaw. Berbeza skali dgn fungsi masjid@surau yg sbenar dimana masjid@surau merupakan centre of the city. Maksud aku kat cini bkn masjid tu perlu ade kat tgh2 bandar, tp masjid jd pusat penting dlm melakukan aktiviti seharian.

ade tmpt aku tgk sbelah masjid ade skola, ade libry, ade kedai, siap ade bilik mesyuarat n Cc(bilik komputer). Ni baru betul fungsi masjid whereby kite xkan alpa nak mengerjakan ape yg wajib dsamping memenuhi tuntutan hidup di atas pentas dunia. tp masih kurang masjid2 mcm ni kat Malaysia. tp ade 1tempat mmg aku respek giler care pengurusan mall ni, Sopink Mall ni ade kat Indonesia (jgn cmpur adukkan isu laen, aku cume amik contoh pasal Masjid mereka).

nape aku camtu? mane tak nye, law sopink mall kat tmpt kite ni, masjid@surau tu letaknye kat mane? law x kat bwh tnh, msti kat ceruk ntah mane2 mcm nak xnak je sdiakan tmpt utk kite beribadat. tp aku tgk kat Indonesia, sopink mall ni mau dlm 18 tingkat, tiap tingkat jual 1jenis barangan, law tingkat 1 tu tmpt kasut, sluruh tingkat 1 korang nmpak kasut je, n law tingkat 2 tu tmpt pakaian, sluruh tingkat tu korang akan jmp dgn kdai yg jual pakaian je. and............

suprisingly, bile kat tgkat 18 iaitu tgkat yg paling tinggi korang taw ape yg ade? MASJID@SURAU!! tempat paling tinggi dlm sopink mall tu MASJID@SURAU taw x!! Giler respek aku kagum dgn idea si pemilik sopink mall ni. Confirm org Islam punyer Mall. Alhamdulillah. (ini la yg kite mahukan) ahaks! disamping mengejar dunia, akhirat jgn dibiar keciciran. kan kawan2?? (>_<)

well, back to khutbah jumaat, khatib hebahkan pasal TABUNG PEMBINAAN@PEMELIHARAAN MASJID DAN SURAU NEGERI JOHOR. aku xtaw la ngri laen ade ke x, mgkin ade kot. pada pendapat aku mekanisma yg diwujudkan ni sgt la bagus n sgt baek. dgn ini, kite dpt menyumbang wang ringgit n tnage (law nak jd buruh bina masjid@surau) utk maintenance masjid2 n surau2 yg ade kat Johor khusunye n kat sluruh Malaysia pd amnya. mane taknye, law korang menyumbang, byk kebaikannye.

antaranye, law korang menyumbang xkire la dlm bentuk ape pun, amal jariah yg korang wat ni xkan putus pahalanye utk korang wlpn slepas mati slame mane masjid n surau td digunakan. Subhanallah! (besar ganjaranye kot!!) jom mai pakat ramai2 support tabung ni (>_<) weee~


MySpace
p/s: aku nak bina 'masjid' gak. sape yg nak sumbang bule kol aku.. kuang3~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 responsiveness:

keiroro said...

lagi satu...

sgt susah kan nak tgk budak2 muda lepak masjid atau surau ?

huhu...

org tua je penuh...

kalau golongan tua nidah tiada...

siapa bakal jd perintis surau tu ?

ZaHiN said...

yg jd perintis org mude tu la yg akan jadi tua.. kuang3~ ahaks!
sbb tu la msjid@surau kene la ade aktvti2 yg mnarik golongan mude n jdkan msjd@surau city of the centre. bkn stakat org mude n tua je yg ke msjd@surau t tp smua golongan (>_<)

waNNa_eXess said...

buat masjid cepat2 siket ye,. ;p

Post a Comment