RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini -4-

Huhu... seb bek la ade entry wajib khutbah jumaat ni, law x labah2 wat sarang la kat blog aku ni (ahaks!) bkn aku xnak update tp xsempat nak post, exam nak dekat, assignment da nak due date. yg penting sem pendek ni da nak abiss!! Yabeda bedu!!

MySpace

"MenTaL vs FiZiKaL"

arini aku duk dgr khutbah cam biase, mase 1st half khutbah tu aku da weng da, camne nak post kat blog nanti ni, aku xphm sgt isi khutbah tu sbb fully in arabic, aneway, pas je imam duk antara 2khutbah (antara waktu paling mustajab nak berdoa) 2nd half khutbah pun start. baru la khatib bg khutbah in english, baru la segar mato den ni tgk khatib tu. bkn ape, khatib kat U aku ni law bg khutbah, semua bersemangat, mcm nak p perang, sape yg tido gak tu mmg la sgt letih sbb byk sgt study (kite kene sangke baek2, kan3??)

khatib citer pasal kekuatan mental n fizikal yg perlu ade pd umat generasi Islam masa kini, baru la boleh compete dgn bangsa lain. bagaimana mental memainkan peranan penting dlm menghadapi serangan psikologi dr luar mahupun dr dlm. aku sbnrnye ade video nak kongsikan dgn korang, maybe ade yg da ade, tp ape aku kesah, aku nak gak kongsikan gak tp xbule upload plak. huhu~


video yg aku nak kongsikan pd mulenye tu ade tunjukkan
Bagaimana umat Islam dulu menguasai dunia dari Utara hingga Selatan n dari Timur hinnga ke Barat. Bole dikatekan hampir 80% dunia dikuasai atau dibwh sistem pemerintahan Islam. Kalau da panduanye dr Al-Quran n Sunnah, mane la xhebat. Confirm hebat punyer~ so pe lagi, marila kite mantapkan kekuatan mental n fizikal kite.

Kite kaji balik dr sejarah (sape kate sejarah xpenting!!) nanti kite akan tahu mane yg kurangnya n mane yg bole dipertingkatkan. mcm yg khatib td ckp, Islam bkn jatuh kerana lemah dr segi fizikal, law lemah xkan la d bulehkn kawen 4 (ahaks!), tp kerana mental yg tidak kuat n cepat sgt termakan adu domba bangsa laen terutama Yahudi laknat tu. Kite menyimpang cket kat sini, aku rase rundingan damai yg US janjikan antara Palestin n Israel tu mmg cnfirm hanyela 1 ilusi utk mengaburi mate penduduk dunia. tgk jela sampai skang ape hasilnye? wTh!!

Dari segi fizikal kite mane bule kalah, cube tgk org arab, bdn besar kot, mmber aku dr arab pun semua besar2, penumbuk dowang 3kali lg besar dr penumbuk aku. tp tula semangat assobiyah masih tebal lg antar dowang, syiah ckp camni, ahli sunnah ckp camni. last2 gado sesame sendiri (ape la korang ni, cube la jd mcm Imam Hambali, Maliki, Shafie n Hanafi) wlpn dowang berbeza pendapat dan ade hujah masing2 tp tetap hormat 1same laen.

At last kite lemah disebabkan org kite sendiri, pecah belah sbb gado sesama sendiri. Come on! wake up call!!
MySpace


p/s: buatla ape kerja pun dgn niat kerana Allah, insyAllah akan dipermudahkan jalan oleh-Nya untuk kite menghadapi segala mcm jua rintangan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment