RSS

BaLik KamPunG EdiSi UjunG MingGu....

*teratak Hj Ibrahim b. Hj Salleh*

WwAaaaaAAaa...
RAsenye da LaMa aku x Balek kg ni, agak2 da 2-3sem gak, law 1sem 4bln, pandai2 korang la kire da bape lame. (adeka aku yg bersalah??) huhu~ bkn ape, sbb atok n nenek aku rajin merayap skang, mereke bz pergi 'cuti-cuti Malaysia' (>_<) ahaks! mule2 aku pk cam malas je nak lek kg, member xde, tenet xde, line tepon mxs jap dpt jap xdpt, celcom je yg clear, dg aku xtaw la sbb xgune. tepon umah atok aku plak rosak. kedehek tul. seb bek la atok n nenek ku pakai fon. da maju da atok n nenek zmn skang.

Zaman aku jd atok t kang xtaw la camne, da xrase suasane kg agaknye cucu2 aku t. huhu~ kebetulan ari senin 1Johor cuti, tu yg parents aku amik kesempatan lek kg lg pun bapak aku de event kat ADTEC Batu Pahat. aku follow je la lek kg, lg pun da lame xmenembak monyet blkg umah atok aku tu. huhu~ best gak lek kg, ade astro, yg penting channel sport ade, mmg aku ngadap channel sport jela, lepaskan gian sampai tensen org len kat kg tu sbb aku je yg control remote astro tu. kuang3~
MySpace


tp skang kat umah atok aku tinggal atok n nenek aku je, yg len smua da study n da kawen, duk ostel n duk umah masing2 tmasukla parents aku, so mereke kembali berdua bagai dulu kala (>_<) privacy kene maintain... Wee~~ tp yg bestnyer balek time ni tga musim buah. Perghhh!! ape lg aku kutip ciku, rambutan n manggis yg ade kat keliling umah atok aku tu. cempedak n nangke pun ade tp aku xmkn cempedak.. wekk!! law da goreng xpe. hehe~


da puas mkn buah2an tempatan yg ade, aku lepak jela kat dlm umah sambil lyn ank sdare aku yg sowang ni, cumey!! aku da la pantang jmp baby!! pantang tgk!! cnfirm pesek pipi n tinge die kene dgn aku. huhu~ bestnye..!! suke bandingkan jari die dgn jari aku, sgt cute yg amat. hehe~ (control macho control) kuang3~


sgt best men dgn dak kecik, tp time die nanges twus xbest. haha~ naseb la dpt pkck sdare cm aku ni whai Safa. (aku x igt la plak nama penuh die) huhu~ aritu aku jmp die masih dlm bekung lg, kecik sgt, lembut lg pale die, skang da bule wat lambung2. seb bek hang semangat, aku lambung rendah je, law kecik n ringan abisla smpai bumbung aku lambung. ahaks!

tibe2 tga men dgn Safa, nenek aku pagey, suh tlg parutkan kelapa. (reti ke aku ni memarut kelapa? manual plak tu) adekah?? seb bek skang da maju, kuarla mesin parut kelapa moden yg separa auto. cume kene pegang kelapa parut n toyoh jela kat mesin tu, dptla kelapanye.

*sebelum*

*selepas*

time raye ritu nenek aku nak wat jamuan raye tuk smua sdare time raye kedua, so aku pun tolong la nenek aku parut kelapa gak, time tu kelapa yg nak diparut byk gile. da akhir2 waktu time for the last kelapa, tgn aku kene kat mata tajam die tu, pehh!! luke n berdarah. aku malas kecoh2, siapkan keje n then pass kelapa yg da siap tu kat nenek aku. da abis jamuan tu bru nenek aku perasan jari aku bertempel. baru la pecah rahsia jari aku berdarah time parut kelapa tu.

"Patotla sedappp... ade ramuan tambahan upenyer"
"ramuan tambahan apenye?"
"ni darah ko ni"
"abisla semua jadi raja bersiong"

Kuang3~ aku gelak je dgn nenek aku. rahsia nek!! jgn btaw org (>_<) last2 aku gak yg kantoikan g tulis kat blog aku ni. xpela, sdare aku xtaw kot tntang blog aku ni. ahaks! law ade, senyap2 sudey. da slamat pun masuk pwot kome smua. hehe~



p/s: windu dgn akak aku a.k.a makcik aku yg rapat dgn aku tu. tu la, masing2 study jauh2 lg, da susah nak jmp. ahaks!! miss u all (>_<)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini -5-

Minggu ni, khutbah jumaat kat tmpt aku citer pasal MASJID. Haa, subjek nampak mudah n simple tp ade yg tersirat di sbalik yg tersurat. Aku display beberape gmb masjid yg ade kat Malaysia kite ni (>_<)

kite kat Malaysia ni beruntung sbb masjid ade je kat mane2, snang nak tunaikan solat yg wajib law nak g melencong ke mane2 pn jnji dlm Malaysia. huhu~ jadi, marila kite Cuti-Cuti Malaysia. (peh!! cam duta pelancongan la plak) kuang3~

tp, penah x korang g jalan2 pastu jmp masjid@surau yg dlm keadaan sgt suram. gaye cam nak roboh pun ade. biasenye benda ni kite nampak kat kg2 n kwsn pendalaman. masjid@surau ni mcm tmpt persinggahan time solat je, pastu masing2 wat xtaw. Berbeza skali dgn fungsi masjid@surau yg sbenar dimana masjid@surau merupakan centre of the city. Maksud aku kat cini bkn masjid tu perlu ade kat tgh2 bandar, tp masjid jd pusat penting dlm melakukan aktiviti seharian.

ade tmpt aku tgk sbelah masjid ade skola, ade libry, ade kedai, siap ade bilik mesyuarat n Cc(bilik komputer). Ni baru betul fungsi masjid whereby kite xkan alpa nak mengerjakan ape yg wajib dsamping memenuhi tuntutan hidup di atas pentas dunia. tp masih kurang masjid2 mcm ni kat Malaysia. tp ade 1tempat mmg aku respek giler care pengurusan mall ni, Sopink Mall ni ade kat Indonesia (jgn cmpur adukkan isu laen, aku cume amik contoh pasal Masjid mereka).

nape aku camtu? mane tak nye, law sopink mall kat tmpt kite ni, masjid@surau tu letaknye kat mane? law x kat bwh tnh, msti kat ceruk ntah mane2 mcm nak xnak je sdiakan tmpt utk kite beribadat. tp aku tgk kat Indonesia, sopink mall ni mau dlm 18 tingkat, tiap tingkat jual 1jenis barangan, law tingkat 1 tu tmpt kasut, sluruh tingkat 1 korang nmpak kasut je, n law tingkat 2 tu tmpt pakaian, sluruh tingkat tu korang akan jmp dgn kdai yg jual pakaian je. and............

suprisingly, bile kat tgkat 18 iaitu tgkat yg paling tinggi korang taw ape yg ade? MASJID@SURAU!! tempat paling tinggi dlm sopink mall tu MASJID@SURAU taw x!! Giler respek aku kagum dgn idea si pemilik sopink mall ni. Confirm org Islam punyer Mall. Alhamdulillah. (ini la yg kite mahukan) ahaks! disamping mengejar dunia, akhirat jgn dibiar keciciran. kan kawan2?? (>_<)

well, back to khutbah jumaat, khatib hebahkan pasal TABUNG PEMBINAAN@PEMELIHARAAN MASJID DAN SURAU NEGERI JOHOR. aku xtaw la ngri laen ade ke x, mgkin ade kot. pada pendapat aku mekanisma yg diwujudkan ni sgt la bagus n sgt baek. dgn ini, kite dpt menyumbang wang ringgit n tnage (law nak jd buruh bina masjid@surau) utk maintenance masjid2 n surau2 yg ade kat Johor khusunye n kat sluruh Malaysia pd amnya. mane taknye, law korang menyumbang, byk kebaikannye.

antaranye, law korang menyumbang xkire la dlm bentuk ape pun, amal jariah yg korang wat ni xkan putus pahalanye utk korang wlpn slepas mati slame mane masjid n surau td digunakan. Subhanallah! (besar ganjaranye kot!!) jom mai pakat ramai2 support tabung ni (>_<) weee~


MySpace
p/s: aku nak bina 'masjid' gak. sape yg nak sumbang bule kol aku.. kuang3~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bLueS...

BiLe CuTi...
AkU WinDu NaK BuKaK BuKu...
NaK g KeLas n NgaDap LectuReR...
WaLaupUn MenGanTuk AkU ReLa...
MySpace

BiLe CuTi...
AkU xTaW Da Nak WatPe...
NaK meRayaP Wat AbiS MinYak KeTe Je KanG...
WaLaupuN TiaP-TiaP aRi AkU anTa & aMiK AdiK AkU DaRi SekoLaH...
MySpace

BiLe CuTi...
AkU RaSe iDuP AkU koSonG Xde KaLeR...
MaNa TaknYe AsiK nGadaP Tv n PS2 Je...
CiTe Kat Tv Da SeMakiN BuHsaN n GaMe ByK YanG dA KhaTaM...
MySpace

BiLe CuTi...
AkU MuLe La pLaN NaK WatPe SeM DepaN...
KuNon SeManGaT BeLajaR tU DatanG...
Tp TenGok La, SeM BaRu MuLe t SeManGat NtaH Ke MaNe...
MySpace

BiLe CuTi...
InCoMe pUn TakDe...
TaPi MakaN xPenaH MisH...
He He hE hE...
MySpace

BiLe CuTi...
AkU CePaT BuHsaN...
BoRinK! BoRinK! BoRinK!...
TaKkaN NaK StuDy SuBjeK SeM DePaN KoT!...
MySpace


BiLe CuTi...
AkU RaSe DuNia Ni XberGeraK...
HiLanG PaNoraMa BanGunaN PenCaKar LanGit...
MaLam BerTeManKan BunYi BeLaLanG n CengKeriK...
MySpace

BiLe CuTi...
BiLe CuTi...
BiLe CuTi...


p/s : akue tga buhsan tahap gaban ni.. huhuhu~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

@SeLaMaT HaRi BaPa@

*Love U both Forever*

First n for all Happy Father's Day to my father Mohamad Saat b. Pawi (>_<) umur beliau around 50++. huhu~ jap g bln july birthday beliau plak, pandai bapak aku nak dptkan double hadiah. ahaks~ (x pasal). aneway cari punyer cari upenyer xde plak gmb aku berdua je dgn bapak aku, gmb time baby dulu ade la, bpk aku tga pangku aku, xkan gmb tu plak aku nak letak. sogan den. kui3~~

arini father's day tp arini bapak aku plak yg msk time lunch td. kuang3~ nak wat camne, kbetulan mak aku kene g skola die pg n tga ari baru lek. aku plak time2 cuti ni melangok x igt time. huhu~ tp xpe, aku tgk bapak aku happy je dpt masak ari ni. ahaks!

bapak aku sgt seorang yg garang law anak2 die malas. huhu~ paling susah nak ponteng skola bile dgn bapak aku la. kejadian ni berlaku time aku skola rndah dulu.

"ma, arini zahin x p skola, skt pwot" huhu~
"erm, yela, suke ati ko la zahin" green light tu...
"ehem??!! sape xnak g skola tu?" start da bapak aku masuk

"rase cam skt pwot r bah, malas la g skola"
"kat mane skt? pwot ko tu? meh cini abah cek"
"mane bule cek bah, skt pwot die rase bkn cek" ayat klentong
"law camtu jom g hsptal, cek dgn dktr"

"eh, xpela bah, zhn g skola jela"

huhuhu~ mmg sengal zmn dulu2. time ksh la kat bpk aku yg mengajar aku erti usaha tangge kejayaan. love u abah (>_<) lg 1 kes yg sgt menunjukkan betapa jahil n jahatnye aku waktu dulu, pantang alpa cket, cnfirm, rm50 jatuh kat tgn aku, jgn korang tanye la mcm mane aku dpt wet tu. aku dulu sgt nakal. kui3~ time tu la mmber aku semua nakal2 so aku gune wet tu beli kete mini la, digimon la, gasing, g mall sopink ntah ape2. tp 1tempat yg xpenah aku pegi smpai skang n aku xnak p ialah tmpt permainan video. aku sungguh takot sebb slalu tgk kat tv polis raid tmpt tu, so aku amik jln mudah xyah la nk jejak kaki kat tmpt tu, xdpt ape pun, biarla org kate aku nerd ke, skema ke, kolot ke, jnji aku mmg xnak pegi tmpt video game tu. (aku terajang sape yg cube biasekan aku dgn tmpt2 camtu)

mule2 tu sdap je aku gune wet yg aku amik (curi sebenarnye) dr wallet bpk aku, maklumla xkantoi. tp spandai2 tupai melompat, akhirnyer jatuh gak gedebok kat tanah. kegiatan aku kantoi. bpk aku spot aku in action. bapak aku tarik aku keluar bilik, die amik rotan die sebat aku spuas ati beliau, aku diam jela da taw diri ini mmg bersalah (pdn dgn muke aku time tu) mencopet lg, sape suh!! aku igt rotan je, tp x, bapak aku amik kain, die ikat tgn aku jd cm org kene gari. die suh aku masuk bilik. adik2 aku da cuak da tgk aku jd camtu. pas kejadian tu, haa!! amik ko zhn!! wet blanje aku xdpt tuk 3bln, aku mkn kat umah je, basikal aku kene gantung, aku xleh mayap, aku kene bersihkan umah, mcm wat keje kebajikan la plak. huhu~

sejak dr kejadian tu mmg la aku twus x wat da, aku nampak wallet bapak aku tebal atas meja pun aku x usik, dlm ati aku ni mst bapak aku saje nak test aku ni. huhu~ sejak dr ritu aku da xkesah sgt dgn wet, lg2 wet org, hak org len, law jmp wet tga jln pun aku wat xkesah je. (yeke ni?) huhu~ tp tu jela rasenye kes yg aku dpt kongsi, yg len remain confidential. haha~

aku pun byk dak wat salah dgn bpk aku, aku slalu xpk dulu kesan sblm buat ssuatu, tp hari demi hari aku belajar n revise balek ape mgkin kesannye law aku wat camni, camne plak law aku wat camtu.

ade 1 mase tu, bpk aku suh aku buang smpah. time tu aku tga cbuk dpn tv maen ps, aku jwb yer tp xwat keje tu. time tu aku mmg khusyuk abis dgn game tu sampai terlupe keje aku nak buang smpah. bkn ape, byk n berat kot. huhu~ pastu last2 aku tgk bapak aku yg kemaskan sampah tu n die yg trun buang. peh! ati wa pedih ciot.. Sori bah, zhn xsgaje, zhn lupe. WaaaAAaa..

pas dr kejadian tu mmg ape parents aku suh wat aku wat. even suh watkan susu utk adik aku pun aku watkan wlpn pd awalnye aku xtaw. ade 1hari tu kat umah sdare aku, mak aku pagey aku smate2 nak suh aku watkan susu utk adik aku. sdare aku laen yg laki da pandang len mcm da.

"pe barang zhn wat susu tuk adik, x lelaki la"

ni kate2 org bengong. aku sgt nak bagi penumbuk aku kat idung mereka biar tenggelam xde idung cam predator. kuang3~ tp aku sabar jela, berbakti pada org tua xrugi wlpn kdg2 kale kite rase malu, malas, penat, marah, xsesuai. ikhlaskan jela ati law sesuatu keje tu dilakukan demi utk org tua kite. Slagi dowang idup ni la kite nak berbakti pada dowang. betul x kawan2 ku skalian alam? huhuhu~

lastly:
thanks for being the superb parents.
No matter what,
Kasihku n Sayangku tetap utk kalian (>_<) selamanya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AkuE PanaSS!!!

Yaho0o0o!! aku de berite gembire, ape die brite gembire tu? aku da balik Umah!! phewitt!! tp aku ade gak berita cdey, bapak aku da tarik balek channel 811-815 kat astro. korang taw tu channel ape? SPORT beb! SPORT!! (ape kes ni??) huhu~

MySpace


bapak aku ckp bazir je amik channel tu sbb aku da la jarang ade kat umah, adik laki aku duk hostel, yg tinggal kat umah slalu tinggal yg kecik2 yg hanye memahami citer katun!! tp dowang xmemahami yg bola itu bulat!! WaaaAAaa~~ cdeynye xdpt tgk bola!! aku baru plan balek cuti 3minggu ni aku nak tgk bola sampai demam!! da nak world cup kot!! da la skang tga berlangsung Piala Konfederasi (>_<) wAaaaAAAaa~ cdey ciot channel fav aku da xde. xkan aku nak tgk drama je cuti ni? berbuih la~
MySpace

Xkesahla tu, mgkin betul gak tindakan bapak aku tu, sape suh study jauh dr umah, kan da xdpt slalu balek, kan channel fav da kene tarik balik sbb da xde kuasa veto kat umah ni, pengaruh aku da semakin kurang. haha~ (ape la yg aku merepek ni) kuang3~~ aneway cuti ni aku nak rehat puas2. td pas exam pg aku twus chow. malas nak stay lame2, nak jimat wet utk kawen. ahaks~!

Mcm biase law nak lek cnfirm aku akan g puduraya, so td aku tgk bkn maen manusia pelbagai ragam. huhu~ ade kes ni aku sgt kasihan dgn pakcik ni

"nak, tlg bukak kan roti ni, tgn pakcik xleh bwat"
aku pun bukak kan plastik roti pakcik tu
"terima kasih yer nak, jemput mkn"
"Same2 pakcik, eh xpe pakcik sy da mkn, bru je" (>_<)

pastu selang bape minit aku tgk pkcik ni pun turun la tangga dgn niat nak p kat bus die (pandai2 aku je teka niat ati org) huhu~ aku pun relax jela tgk flat screen yg tergantung kat pudu tu. then selang 10 minit aku nmpk pkck td berlari naek tangga lek n p kat kaunter tiket. then selang bape minit lg aku tgk die trun lek tangge tu. aku malas la nak tgur sbb tgk pkck tu tga bz, kang tlepas bus die mampuih aku yg bersalah (huhu~ x pasal)

lame aku lepak sbb aku sampai pudu kul12 tp bus aku kul2, dlm time aku lepak tu aku igtkan pakcik tu da lepas da selamat nek bus die, upenyer tidak, die masih lg trun nek tangge ulang alik g kaunter tiket. dlm ati aku da menyumpah seranah da:

"Wey brader jual tiket, lu nak jual tiket jual la betul2, bgtaw pkcik tu bile exactly bus die n platform mane die kene tunggu!!!!!!! jgn wat org tua tu mcm tu la bengkok!!!"

aku panas betul dgn certain pejual tiket ni, da la terlampau ramahnye, pas da dpt customer tu wat bo0 layan je, kang aku wat aduan suh yg jual tiket ni tunjuk jln sampai naek bus kang baru kome semua taw!! respect la cket. kat aku yg still mude n mampu ni xpela korang men tinggal je tp cian kat pkck2 n mkck2 yg xslalu n xbiase dgn situasi ni. (korang xpenah pk ke wey brader n akak yg jual tiket ni!! nak lepaskan comission sendiri je taw, keje wat xbtul!) emo ciot aku arini~~ huhuhu~~
MySpace

aku g la kat pkck tu try usha tiket die, law same dgn tiket aku bule gak aku tolong mane yg patot, tolong bakar kaunter tiket tu ke!! huhu~ tp tgk tiket die laen dr tiket aku, almk pkcik sy xleh nak tlg ape sgt la. sori pkck (>_<) but then at last ade gak org yg same tiket dgn pkck ni tlg guide pkck ni, seb bek msh ade lg org yg berhati gold dr yg hanye berhati gold dust!! (pandai2 korang la tafsir ape yg aku cube smpaikan) kui3~

in the end (mcm lagu LP la plak) pkck tu pn da dpt bus die, bus aku pun da tibe, aku blah dulu, naek bus kaki kanan, then dpt seat duk diam2 smpai dpn umah. huhu~

p/s: SeLaMat BerCuTi utk Dak2 UIA yg aMik Shortsem. yg Mane paper x abis lg tu, sTudy la yer. aku melangok dulu.. kuang3~~
MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tagged from ♥asyikin▐ OH ♥


Survey
Once you are tagged,Answer all the questions honestly, no lying to avoid stuff.


Starting time:
8.05pm

Name:
Nur Zahin Bin Mohamad Saat

Sisters:
Nur Izyan, Nur Fatin, Nuril, Khalis, Alwin Sufi (sgt cumey)

Brothers:
Nur Afnan n Mohammad Awad

Eye Color:
Black eye peace!! (*_*)

Shoe size:
ntah ek, men amik je time beli. kuang3~

Hair:
black.

Piercings:
never ever

Height:
den da lame x ukur2 height ni.. huhu~

What are you wearing right now?:
white uncollar tshirt

Where do you live?
:
live during study (GOMBAK) live during holiday (TANGKAK)

Favourite number:
3 ! ^^

Favourite drink:
air yg sodap!

Favourite month:
January n Syawal..ofcoz

Favourite day:
khamis, jumaat n isnin

Favourite breakfast:
slalu xmkn breakfast, xmasuk.. huhuhu~

*******************************

Have You Ever

Broken a bone:
nope

Been in a police car:
nope

Been on a plane:
4 times (nak nek lg) huhu~

Been in a hot tub:
penah tp jarang2. sgt best. (blup! blup!)

Swam in the ocean:
yeah! (>_<)

Fallen asleep in school:
school? xpnah! but now(class kat u) kadang2.. heee~~

Broken someone’s heart:
hope not

Cried when someone died?:
nanges dlm ati, air mate xnak kuar.. haha~~

Fell off your chair:
penah, kusi xberkualiti. huhu~~

Sat by the phone all night waiting for someone to call:
ermm.. (>_<)

Saved e-mails:
delete after read

Been cheated on:
dijauhkan laa~~

********************************************

What Is

Your room like? :
hotel!! kuang3~

What is right beside you?:
dictionary, fon, fiqh for economistII notes

What is the last thing you ate?:
bykk (Fries, Pizza, Milo ais) kenyang.. lalala~~
++++++++++++++++++++++

Ever Had

Chicken pox:
darjh5, sekse wor~~

Sore throat:
penah kot

Stitches:
nope.

Broken nose:
nope.

**************************************

Do You

Believe in love at first sight?:
cptnye jatuh cinta, tipu la tu :-P xcaye3~~

Like picnics:
if went to interesting place y not. hehe~

Wear contact lenses or glasses?
nope~ 19.5/20 hahaha~~

*************************************

Who

Who was the last person you danced with?:
alwin sufi, die ajak (>_<)

Who last made you smile?:
MyCRG

Who did you last yell at?:
no one

**********************

Random Questions

What are you listening to right now?:
senyap la, org nak exam!! :-P

What did you do today?:
study, going out, eat, last tido

Hate someone in your family?:
NO!!

Diamond or pearl?:
Mahal la, xmoh.. hahaha~

Are you the oldest?:
no, my father, im the eldest.. hehe~~

Indoors or outdoors?
in-out doors

*************************


Today did you

Talk to someone you like?:
YES!!

Kiss anyone?:
hehe~~

Get sick?:
deman exam!!

Sing?:
the song i knoe.. :-)

Talk to an ex?:
ex? no exist

Miss someone of the opposite sex?:
yup!

Eat?:
aduss.. kenyang bangat today!!

**********************


Last person who

You talked to on the phone?:
MyCRG

Made you cry?:
my self

Went to the movies with?
Frens!! JgnPndgBlkgCgkak

You went to the mall with?
frens n family

Texted you?
ramai, bz person.. kuang3~~

Been to Mexico?
Nope!

Been to USA?
No need

*********************

Final Questions

Have a crush on someone?:
amboi3~ soalan membunuh..

What books are you reading right now?:
Fiqh For EconomistII


Best feeling in the world?:
Hepi!

Future kids names?:
ade da, tp t la, kene bincang2 dulu.. hehe~~

Do you sleep with a stuffed animal?:
nope!

What’s under your bed?:
beg, modem LAN(member aku punyer), Habuk!!

Favorite sport(s)?:
Bola itu bulat.. wee~~

Favorite place:
Baiti Jannati

Who do you really hate?
org yg nag. dont nag la, get lost!!

Do you have a job?:
penah tlg ckgu aku kat kedai bundle die.. gaji masyuk ma. huhu~

What time is it now?:
8.28pm

nak tagged :
xnak! its mine! mine only.. wekk!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Assignment +Examination = KePeNaTan Yang MeLamPau!!

Agak kebelakangan ini aku xsempat da nak update blog ari2 (huh! ari2 ke??) bkn pe, aku ade assignment yg baru nak siap n submit isnin, exam plak sabtunye semuanye dlm minggu yg same, assignment n final exam!! (AAAaaAAA!!) aku da jerit skuat ati da kat dlm ati ni, seb baek xkuar je, law x, runtuh la bukit anak gajah dpn bilik aku ni. huhu~

aku law tga bz dgn keje, camni la, semua berselerak, buku itu kat situ, buku ini kat sini, maklumla, org sinosaider (camne eja betul ntah aku pun kureng pasti) xkesahla, jnji aku phm ape yg aku nak sampaikan. huhu~ Chaiyok3!! struggle for exam yg just around the corner pintu bilik.
MySpace

tp xpe, bak kate org tua2 zmn dahulu kala, sakit2 dahulu, senang2 kemudian, tp law da skt lame sgt (ntah pe yg skt ntah) bile senang pun xrase pape, windu plak dgn rase skt. haha~ ape la aku merepek pg2 bute ni.

assignment utk subjek di atas la ni, Fiqh For Economist II. buku note wajib yg bwh skali tu, yg paling nipis, yg 2lg yg tebal tu buku akak libry, pinjam for two weeks, take a look only for 2days. haha~ unefficient tul. Baek bagi sape2 yg nak bace sgt, tp nak wat cane da aku dpt dulu. (>_<)

org kate otak kite ni lg hebat dr ape2 pun processor pc yg power (betul, xtipu ni) lecturer aku pun pernah bilang, law otak kamu tu kamu gunakan spenuhnye, libry yg 4tingkat tu xyah wujud da, semua ade dlm kepala kamu je. huhu~ hiperbola sungguh perbandingan yg lectrer aku wat tu. ahaks~



tp rasenye mmg betul la, otak ni mmg power law kite dpt rungkaikan rahsianye, jd mkn la otak2 byk2 pasni (law blanje aku lg baek) huhu~


p/s: doakan hamba yg da nak exam ni semoge dipermudahkan sgale urusan (>_<) wish u all the best here n hereafter.. aminn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini -4-

Huhu... seb bek la ade entry wajib khutbah jumaat ni, law x labah2 wat sarang la kat blog aku ni (ahaks!) bkn aku xnak update tp xsempat nak post, exam nak dekat, assignment da nak due date. yg penting sem pendek ni da nak abiss!! Yabeda bedu!!

MySpace

"MenTaL vs FiZiKaL"

arini aku duk dgr khutbah cam biase, mase 1st half khutbah tu aku da weng da, camne nak post kat blog nanti ni, aku xphm sgt isi khutbah tu sbb fully in arabic, aneway, pas je imam duk antara 2khutbah (antara waktu paling mustajab nak berdoa) 2nd half khutbah pun start. baru la khatib bg khutbah in english, baru la segar mato den ni tgk khatib tu. bkn ape, khatib kat U aku ni law bg khutbah, semua bersemangat, mcm nak p perang, sape yg tido gak tu mmg la sgt letih sbb byk sgt study (kite kene sangke baek2, kan3??)

khatib citer pasal kekuatan mental n fizikal yg perlu ade pd umat generasi Islam masa kini, baru la boleh compete dgn bangsa lain. bagaimana mental memainkan peranan penting dlm menghadapi serangan psikologi dr luar mahupun dr dlm. aku sbnrnye ade video nak kongsikan dgn korang, maybe ade yg da ade, tp ape aku kesah, aku nak gak kongsikan gak tp xbule upload plak. huhu~


video yg aku nak kongsikan pd mulenye tu ade tunjukkan
Bagaimana umat Islam dulu menguasai dunia dari Utara hingga Selatan n dari Timur hinnga ke Barat. Bole dikatekan hampir 80% dunia dikuasai atau dibwh sistem pemerintahan Islam. Kalau da panduanye dr Al-Quran n Sunnah, mane la xhebat. Confirm hebat punyer~ so pe lagi, marila kite mantapkan kekuatan mental n fizikal kite.

Kite kaji balik dr sejarah (sape kate sejarah xpenting!!) nanti kite akan tahu mane yg kurangnya n mane yg bole dipertingkatkan. mcm yg khatib td ckp, Islam bkn jatuh kerana lemah dr segi fizikal, law lemah xkan la d bulehkn kawen 4 (ahaks!), tp kerana mental yg tidak kuat n cepat sgt termakan adu domba bangsa laen terutama Yahudi laknat tu. Kite menyimpang cket kat sini, aku rase rundingan damai yg US janjikan antara Palestin n Israel tu mmg cnfirm hanyela 1 ilusi utk mengaburi mate penduduk dunia. tgk jela sampai skang ape hasilnye? wTh!!

Dari segi fizikal kite mane bule kalah, cube tgk org arab, bdn besar kot, mmber aku dr arab pun semua besar2, penumbuk dowang 3kali lg besar dr penumbuk aku. tp tula semangat assobiyah masih tebal lg antar dowang, syiah ckp camni, ahli sunnah ckp camni. last2 gado sesame sendiri (ape la korang ni, cube la jd mcm Imam Hambali, Maliki, Shafie n Hanafi) wlpn dowang berbeza pendapat dan ade hujah masing2 tp tetap hormat 1same laen.

At last kite lemah disebabkan org kite sendiri, pecah belah sbb gado sesama sendiri. Come on! wake up call!!
MySpace


p/s: buatla ape kerja pun dgn niat kerana Allah, insyAllah akan dipermudahkan jalan oleh-Nya untuk kite menghadapi segala mcm jua rintangan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

WronG aDverTiseMenT??

*cube korang teka ape mende tu??*

aritu on the way g somewhere, aku lalu la kat area ni (name tmpt dirahsiakan demi menjaga nama baek tmpt tu) kui3~ then time sangkut kat traffic jam, cam biasela mate aku usha pemandangan sekeliling then stop at this very significant spot.

aku tgk konsep iklan die bkn maen mantap, die pamerkan bentuk sbenar benda tu cume saiz die jela bsr dr yg sebenar (agknye la kot). aku pun duk usha la ape yg iklan tu cube sampaikan sbb aku tgk gmb yg muncul tu separuh je, mane lg separuh?? tu kite xtaw. haha~
MySpace


aku da seboleh2nye kaburkan jename kat model fon iklan tu tp law korang nampak gak mmg 20/20 la eye vision korang. xpun korang bule agak sendiri jename ape yg terpampang kat citu. bkn la aku nk kutuk ke ape, tp stakat yg aku blaja, wrong advertisement ni bule menimbulkan sentimen yg salah kpd golongan pembeli, baek2 nak usha fon ni kat kedai dgn niat nak angkat 1 tp bile tgk iklan camni cnfirm xnak beli punyer.

Nape aku ckp camtu? yela, korang tgk sendiri, ade ke gmb kat screen fon tu kuar separuh je? korang nak ke beli fon yg ade screen bsr bkn maen tp yg function hanyela 1/2 drpd saiz screen die tu? (buang duit jela law korang beli gak) sparuh je yg kuar gmb, lg sparuh fill in the blank. wTh!!

aku dgn mmber aku yg dlm kete time tu mmg da abis kutuk da iklan camni, maklumla perfectionist. haha~ bkn pe, law nak wat iklan tu wat la btul2, rosak betulkan, jgnla biar camtu jer. xmalu ke law org luar tgk?? (tourist especially) pandai2 la korang yg dlm bidang advertisement ni jage kualiti. jgn maen tgkap muat jerk. bazir duit je. huhu~
MySpace


p/s: mengikut kajian aku, iklan mempengaruhi 85% keinginan yg mendorong pembeli utk membeli sesuatu produk yg di iklankan tu. huhu~ (suke2 aku je wat statistik sendiri) oleh itu, pikir2 kan la. Alah membeli Menang memakai.
MySpace



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terkena -3-


5 brand that you like the most
= Adidas.
= Ferrari.
= PILOT The Shaker.
= Ayamas.
= SONY.

5 brand that you dislike the most

= Adibas.
= Avira.
= Samsung.
= Baby G.
= Nissan.

5 countries that you want to go the most
= Arab.
= Sepanyol.
= UK.
= Japan.
= New Zealand.

5 countries that you do not want to go the most

= israel.
= israel.
= israel.
= israel.
= israel.

5 item that you like the most
= Game Console (PS2,PS3,PSP)
= Laptop.
= Watches.
= Origami work art.
= iPhone.

5 item that you dislike the most

= air horlicks.
= rokok.
= dadah.
= sampah.
= anjing.

5 people that you love the most

= Parents
= Siblings
= Family (jauh n dekat)
= My cute rockin gurl
= Friends

5 color that you like the most?
= blue
= green
= white
= black
= grey

5 things that you dream the most
= thing that i remembered before sleep
= cars
= watak jumper (sbb asik2 tuka2 tmpt je mimpi2 aku) huhu~
= Success n Failure
= no dream at all

5 things that you not dream at all
= benda yg aku xdream? ape2 yg xtermasuk dlm ape yg aku dream la wey~


5 of your positive character
= Tenang.
= Curiuos.
= doing my job till it get done.
= good listener.
= lmbat 'panas!!'.

5 of your negative character
= memakse (kdg2 la).
= maen redah je.
= ngantok law borink.
= mkn smbil tgk tv.
= over protective.

5 moments that you miss the most
= every moment, we share together is even better from the moment before :-)

5 moments that you do not want to remember at all
= when i spend my money on expensive thing
= curik duit (time kecik2, nakal giler!!)
= wat my parents trase
= xstudy
= mengharapkan sesuatu yg xpasti ( i hate it!)

5 positive characters of your best buddies
= satu kepale
= tolong-menolong
= understanding
= can take a joke
= siyes time study (>_<)

5 negative characters of your best buddies
= bile -ve campur -ve die jd positifkan :-)

5 things that you happy to do the most (of your entire life)
= reading
= listen to my fav song
= loving my family
= layan baby cumey
= men bola

5 things that you regret the most
= silap beli (anything can be)
= marah xbertempat
= hit my brother
= makes my mum cry
= makes my father dont talk to me

Single question
>>simple answer;)<<

Favorite animal?

= arnab

Favorite actor?
= arnold susahnakeja

Favorite actres?
= rita rudaini?? haha~

Favorite things that you do when you are alone?
= reading

Favorite website?
= travian!!

Favorite moment?
= bangun subuh

Favorite vegetable?
= byk kot

Favorite movie?
= Kingdom of Heaven (epic movie yg de perang2)

i tagged:
keen.
namaharuman.
afif.
anan.
lullaby.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS