RSS

Sekolah Vs Universiti

"cikgu, susah la addmath ni, nape xblaja yg senangje"
"da la keje laen byk lagi, buku skrap sejarah la, kajian tempatan la"
"nape kiteorang kene bwk buku byk2 g sekola, abg n akak sy xpun"
"sy tgk belenggang jek jln"

MySpace


dulu da biase sgt da dgr ayat ni sbb time sekola dulu aku penah ckp camni kat ckg aku, kat mak aku pun pnah sbb die ckg gak. huhu~ (cian mak aku kene dgr keluhan ati mude ini). except yg line ke-3 tu aku xpnah ckp la sbb aku xde abg n akak. (>_<) hee~ pastu aku igt lg ckg aku btaw law nak senang blaja rajin2 smpai masuk u t xde la bwk buku byk2 lg. time tu aku n classmate aku semua xtaw camne life kat universiti. nape plak ckg ley ckp camtu? bkn subjek kat universiti lg berat, banyak n susah ke?
"x la, kat u lg senang"
"korang bule susun jadual sndiri"
"korang ley pilih subjek yg korang suke, yg xsuke xyah amik"
"buku pun xbyk n xyah bwk ke hulu ke hilir"

ckg aku ni biar betul kan? mane la taw die saje je klentong nak sedapkan ati kiteorg. time malas2 blaja dulu ramai ckg ckp time belaja ni la paling seronok, da keje t lg susah n pening (yeke? ntah, aku pun xkeje lg). law igt balek zaman sekolah dulu, mmg seksa interm of workload. sekola overseas pun kalah* (pandai2 aku je) huhu~

*reason sbb aku ckp camtu adalah kerana:
  1. scholarship kat overseas kebanyakannya utk student yg aktif sukan
  2. scholarship kat cini kene dptkan A++++++++++
then, balek ke tajuk asal...

setakat ni yg aku bule bandingkan hanyela sekadar zaman sekola n zaman universiti. zaman keje tunggu aku dpt keje. huhu~ time zaman sekolah dulu pg2 kene nyanyi lagu Negaraku, lagu negeri n lagu sekolah (afal lg ke lgu-lgu ni bdk u oit?!!). rukun negara jgn ckpla, tiap pg da di perdengarkan waktu perhimpunan.

"Kepercayaan kepada Tuhan"
"Kesetiaan kepada Raja dan Negara"
"Keluhuran Perlembagaan"
"Kedaulatan Undang-Undang"
"Kesopanan dan Kesusilaan"

mmg xley nak kate ape la, aku igt ni pun sbb dulu aku pnh jd tukang naekkan bendera kat sekola n tukang bace ikrar ni, pengganas (pengawas!) la katekan. tu la cite zaman sekolah.

Laen plak ragamnye zaman universiti. mmg betul la kate ckg aku dulu, zaman ni la kite relax cket dr zmn skola dulu. jadual wat sendiri, xleh bgun kul8 jgn ngengade amik kelas kul8!! kene barred kang bru pdn dgn muke. so amikla kelas kul11 ke 2 ke. huhu~
MySpace

keje mmg byk tp due date die jauh, so pandai2 la jage mase n urus diri. bapak aku slalu pesan supaya
manage mase tu.aku law lek umah mmg slalu kene lecture sbb bangun lambat (bkn pe, pas sbuh baru tido, da biase study kat u smpai pg) bapak aku plak kejot, da mcm kembali ke sekolah. ahaks! bkn ape, windu nak merasa kene kejut dgn rotan n bunyi bderdehem bapak aku tu. kah3~ klentong lbey. hee~ tp siyes, bapak aku punyer dehem, skali bunyi gerenti gerak. aku igtkan aku je yg camtu, adik-bradik aku pun same. ciss!!

MySpaceyg best skali, baju bebas. hah kau! mcm2 fesyen baju aku lihat yg wjud kat dunia ni upenyer. but then aku jnis yg simple je tp xla smpai skeleh plak, imej kene jage gak. hehe~ lecturer plak kite ley pilih, yg best n pemurah dgn markah, tu la yg budak brebut, law yg kiler n kdekot, abisla, 1section 10-15student jela jwbnye. aku pnah skali amik subjek dgn lect killer, tobat!! seb bek lepas dgn jayenye tp seksa! xnak wat lg (tp sbenarnye tu la yg baguih) nape aku ckp camtu? pikirla sndirik~

lastly, yg paling best stakat ni ialah zaman remaja (zaman sekolah+zaman universiti) haha~ bule ke dianggap sbg kesimpulan ni? lantak ahh!! jnji lepass...
MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment