RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini

masjid UIA

Hari ni jumaat, cnfirm2la yg namenyer lelaki g masjid, tp jgn tkejot, kat u aku, ade gak sister yg g msjid time khutbah jmt, saje nak dgr khutbah kot. (>_<) khutbah jumaat kat tmpt aku minggu ni citer tentang camne umat Islam nak maju n bersaing semula dlm era serba moden n berteknologi ni. Ari ni khutbah seb bek sparuh arabic sparuh lg english, law x jd burung belatuk la aku (mengantok!!) huhu~ khatib td btaw beberapa contoh amalan n perbuatan yg patotnye ade pd stiap umat Islam di dunia ini, die kate de byk tp die tekankan beberapa je:


  • wat keje dgn tepat dan sempurna
  • buang sifat malas n pupuk sifat rajin (ni kne istiqamahla)
  • buat keje kerana Allah bkn mengharapkan pembalasan (harte pgkat name)
wat keje dgn tepat n sempurna
lumrah manusia mahukan sesuatu yg sempurna dan berada dlm keadaan elok, oleh itu kite kene menilai usaha yg kite lakukan, adekah setimpal dgn ape yg kite hajatkan? law kite xdpt ape yg kite hajatkan, sabar, mgkin ade yg lbey baek yg akan dtg yg tidak kite ketahui, sesungguhnye manusia itu pengetahuanye terbatas (>_<) tp jgn jadikan alasan untuk xnak amik taw plak.

Rasulullah pernah bersabda: "tuntutlah ilmu, walau ke negeri China"
- dulu aku sungguh pelik, nape China yg baginda sebut? blaja punyer blaja, upenyer law kite tgk kat peta dunia, dunia arab dgn dunia china tu mcm dr ujung ke ujung, patotla kene tuntut ilmu smpai ke china (lame gak bwu aku taw hal ni). kene g mlancong ke china la pasni nmpknye. hehe~

so on the way nak success kite kene wat keje betul2 time kite bekerja, kan ibu bapa kite slalu pesan, law blaja tu blaja betul2, law maen tu maen betul2 (ahaks!) yeke? pandai2 korang la nak survive.


buang sifat malas n pupuk sifat rajin
ni yg susah nak wat law xbtul2 kuat semangat nak wat. aku teringat dulu ckg kimia aku penah ckp kat kelas "malas itu racun kehidupan". mmg betul la tu, tp rcun tu kesannye lambat so xramai yg sdar awl tentang kesan buruk racun tu di kemudian ari, so saling berpesan2 la antare kite (>_<). aku xtaw la nak urai camne lg point yg ni, aku pun kdg2 malas dtg mencurah2. haha~ pandai2 la kite control benda ni. laen org laen ragam, ikutla care masing2. den maleh nak cite byk (see da tbukti) kui3~


Buat keje krane Allah bkn kerna name
tang ni best cket sbb die bg contoh zaman nabi, aku plak mmg suke bab2 sejarah ni bile di korek smule. khatib bg contoh camne khalifah Umar pd waktu malam berjalan kaki ke kawasan petempatan rakyatnye dgn memakai pakaian biase n tidak menunjukkan identiti beliau yg sbenar. sdang die jalan2, ade 1fmly ni dalm kesusahan,wanita ni org susah, ank die plak tga mmbesar, so susah nak cari mkanan.

Saidina Umar g umah wanita tu then di hulurkan gandum, beliau siap bancuhkan tepung tu pastu bakar jd roti then bg ank wanita tu mkn, wanita tu menangis sambil berterima kasih, wanita tu siap ckp lg "alangkah baeknye jika tuan hamba yg mengambil tempat saidina umar sbg amir". menangis saidina umar dgr wanita tu ckp camtu.


back to the current situation, mane la kite nak cari pemimpin yg mcm tu lg? maujud lg ke kat dunia ni? itu yg kite xtaw, mane la taw t 1hari timbul pemimpin yg betul2 layak memimpin umat islam mcm Salahudin al-ayubi. time tu insyAllah umat Islam xkan ditindas lg dan akan saling hormat-menghormati.

(>_<) sekian khutbah jumaat pd minggu ini.. hee~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment