RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini -2-

Salam.....

kali ni khutbah jumaat sentuh tentang knowledge (ilmu). diberitakan bahawa ayat Al-Quran yg pertama diturunkan adalah berkaitan dgn ilmu. di mana baginda Muhammad s.a.w. sedang berkhalwat (menyendiri) untuk mencari tuhan yg satu n menjauhkan dirinye dr kelompok kaumnye yg hidup dalam keadaan yg jahil.

Ilmu yg dimiliki oleh umat Islam adalah tidak terbatas. Antara beberapa org tokoh ilmuwan Islam seperti Ibn Sina, Ibn Batuta, Ibn Khaldum, dan ramai lg ilmuwan Islam yg mendedikasikan hidup mereka untuk mengkaji isi alam dan mentafsirkanye dr kace mate Islam yg sebenar dalam bidang muamalat (jual beli), pendidikan, perubatan, matematik, trigonometri, pertanian, astronomi n etc. Baghdad, Iraq merupakan gedung ilmu pada dunia pada masa dahulu kerana ramai tokoh pemikiran Islam yg berasal dr sane (pandai2 korang la cr sendiri, xkan semua aku nak btaw) huhu~

byk sebenarnye care kite nak menuntut ilmu ni, tp biarla ilmu yg diredhai dan bermanfaat, jgn la sibuk dgn ilmu hitam, ilmu ghaib n benda2 khurafat n tahyul semua ni. da la dilaknat Allah n pada mase yg same hidup xkan tenteram di dunia n akhirat nt lg la (nauzubillah). mcm baru2 ni yg kuar kat paper, geng mane ntah yg kunonnye berani menyamun xpkai baju sbb ade tgkal kebal tp last2 kene gak.

"Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu yg kamu zahirkan dan yang kamu sembunyikan. Maha Suci Allah Yang Maha Mengetahui"

sekian...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment