RSS

Hikayat Seorang Hamba

Di lahirkan pada 23 Januari 1988, name di beri Nur Zahin B. Mohamad Saat. Jururawat dekat hospital lame batu pahat yang sambut aku. Sekarang bangunan hospital tu da jadi apa aku pun tak tau la. Lepas je 2-3 bulan aku lahir, abah aku kene pegi jepun, bukan g perang tapi die g sambung belajar. Da macam tu aku dengan mak aku duk la kampung kat parit raja, batu pahat. Pas abah aku balek dari jepun kiteorang pindah duk jb kat area pasir gudang sebab abah aku keje kat Institut Latihan Perindustrian Pasir Gudang, Jay Bee. budak2 teknikal taw la tempat ape tu, law yang skema2 ni confirm xtaw. Haha~ then time umur aku 5thn, aku kembali menetap kat kampung aku, kali ni sebab abah aku g belajar lagi tapi kat Liverpool plak, tu yang aku skang ni jd fans liverpool. Ahaks! Aku je yang duk kampung tapi mak aku duk jb sebab die ngajar kat sekola mane ntah mase tu, SMK Dato Penggawa Timur, Masai law xsilap ar.
Bermula la kehidupan aku sebagai budak kampung. Oleh kerana umur ak pun da 5thn, aku kenela skola tadika, then atok aku daftarkan aku kat tabika kemas (yg uniform die petak2 merah putih) skang xtaw la da wane ape. Bkn ape, tabika tu dalam kawasan sekolah atok aku mengajar, n 2 orang makcik aku student kat sekolah tu, name sekola tu SRK sri timbul, tang mane yang timbul aku xtaw (>_<) huhu~ time kat tabika tu la aku mula kenal dgn org luar dari family members. Law xsilap name dowang umi, syafiq, didi, nana, asyraf, n pelbagai lg name, sori la mane yg aku x igt tu, sape suh xgado dengan aku time tabika dulu, kan da xkenal. Haha~ aku paling ingt name umi tu sebab die ade akak kat sekola tu n akak die plak member makcik aku, mmg padan la. Syafiq ni plak pnah kene tumbuk dgn didi sampai masuk sepital, tu yang aku igt tu sbb aku saksi kejadian sampai kene jadi saksi dpn parents n ckg, sengal punyer didi, da la syafiq tu kecik, ko tumbuk die smpai masuk sepital tibe2 aku yg xbsalah ni kene jadi eye witness n confess everything that happrens. Aku igt lagi kate2 azimat didi, bunyi die lbey kureng camni la:

“didi xnak jd bdk besar, didi nak jadi bdk kecik macam ni je slamenye”

sbb time tu kene makan pil ape ntah wane merah, law xmkn ckg kate xleh besar. Huhu~ kene klentong je time kecik2 dulu. tp skang aku xtaw la didi tu da besar mane. Aku penah gak rase meluat nak mkn pil tu, bkn ape, wane die merah da cantek da, tp saiz die yg bulat besar tu yg aku xleh tahan tu. Asik nak tcekik je tiap kali aku try nak telan. 1hari tu aku wat2 minum air utk telan pil tu, lepas, then ckg xde aku lambung pil tu kat luar tingkap. Aku igt da lepas da, ntah mate sape ntah yg dpt tgkap aku in action, ckg pgey aku. Mule la aku kene soal selidik nape, ape, mane, ntah bagaimana n mcm2 lg soklan. Pas kene soal tu ckg bg aku pil lg 1 n suh telan dpn die, cipan tul. Skt ank tekak aku telan pil besar tu, pdn muke aku!!
Tp time rehat la paling best, bayangkan la sekola tu campur dgn dak drjh 1-6. kiteorg ni la yg paling kecik, time rehat kiteowg tga2, dak drjah1-3 rehat dulu then kiteorg then dak drjah 4-6. makcik aku sowang darjah1-3, yg lg sowang plak darjah4-6. aku duk tga2. yg bestnye tu dowang bule plak gilir2 skodeng ape aktiviti aku time rehat. Dak kecik standard la dulukan men kejar2, men baling kasut(slalu dak men baling slipar je) huhu~ tp aku la yg paling xbest, nak lari cket ade org tgur;


“zahinnn!! Jgn nakal2”

Aku pun toleh la blkg, aku igt kan sape, upenyer makcik aku. Aduss, baru nak cecah kaki kat tanah nak kejar mmber aku, da kene stop, tbantut niat membunuh aku nak keja member aku tu. Then aku dulu nakal gak time tabika, suke usik dak pmpuan, tukar kasut dowang la, trik tdung dr blkg la, teruk2, mintak maap yer member tabika aku dulu. Yg paling xtahan dgn umi la, da la akak die member mkcik aku, slalu kenekan aku dgn umi, pe sengal la akak ko umi, kenekan adik sendiri. Merah pipi ku. Kah3!! Sape name akak die ntah, lupe aku, t la aku tanye mkcik aku.

Da la akak umi ni slalu kenekan aku then time ade pertandingan nyanyi antara tabika kat kampung aku tu, aku plak one of the vokalis. Haha~ xsgke ciot. Sore xpcah lg kot time tu. Lg 2org vokalis, umi n nana. Peh kene apit, lg la panas gosip mnimpa aku. (lpas tu aku da malas nk tunjuk bakat) haha~ bygkn la bwu jd vokalis dak tabika pun da kene gosip, lum lg jd vokalis band. Kah3! (berangan2). Aku rase tu jela idup aku time tabika, sgt best. Skang makcik2 aku pun da besar, da kawen da pun. Hehe. Sayang makcik2 aku (FARHA IBRAHIM n FAZLIN IBRAHIM) yg aku da anggap macam akak aku sendiri sebab aku ni anak sulung, xpnah merase kasih syg dari seorang abang n akak. (emo ciot). I’m independant but full with responsibility!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment