RSS

Hari Ini Dalam Sejarah

arini dalam sejarah!! nape aku ckp camtu? sbb arini aku bersemangat giler nak mulekan kehidupan aku. haha~ sengal, agk selame ni aku xbersemangat pe? wlpn aku bgun lmbat arini tp aku tetap bersemangat, ntah dari mane dtg ku pun xtahu. ahaks!

MySpace

"Sesungguhnya tiap sesuatu yg baik tu dtg nya dari Allah S.W.T"

yg penting arini aku nak susun lek idup yg berterabur sejak akhir2 ni dgn event yg mcm2. baek aku susun dulu untuk hadapi event2 yg akan dtg. bestnye idup ni bile ade benda nak d wat, baru trase bermakne wlpn penatnye bule tahan, law korang xde pape nk wat, cari la pape yg berfaedah. haha~ bak lagu kumpulan Rabbani, rebutla 5 perkara sebelum dtg 5 perkara:
MySpace

"Sehat sebelum Sakit"
"Lapang sebelum sempit"
"Muda sebelum Tua"
"Kaya sebelum Miskin"
"Hidup sebelum Mati"

Aku nak sentuh cket pasal point kaya sebelum miskin ni. aku penah la ikut parents aku g ceramah2 agame ni, ade 1 time tu aku dgr ustz ni kate, kenape kite perlu nak cari kekayaan dunia ni padahal kekayaan yg kekal abadi kite belum tentu ade. time tu mmg dgr jela, pengalaman xbyk nak argue.
MySpace

well, bkn la nak kate skang pengalaman da byk tp ade la cket2, dr ape yg aku perhatikan mmg kekayaan tu agak penting la, aku pun pnah dgr ayat yg agak best bunyinye:

"Wang bkn segala2nya, tp segala2nya perlukan wang"

aku bace ayat ni, aku terpana, betul gak ayat ni. 2-3kali gak la aku ulang ayat ni bg betul2 paham ape yg dimaksudkan. tp tafsiran aku sndiri, kat dunia ni kite perlu kaya, in other words kite perlukan harta. Sahabat nabi dulu pun bkn miskin2 orgnyer, semua kaya2, ade ladang kurma, ada kandang lembu, kuda, unta, biri-biri. so ape salahnye kalau org Islam skang byk emas, saham, harta n etc. Janji dowang dptkan dgn jalan yg halal.

"Bekerja la kamu seumpama kamu akan hidup selamanya
n
BeribadatlaH kamu seumpama kamu akan mati pada keesokan harinye"

aku dulu bkn bdk smka, so member aku mcm2 bangsa, cina, india, iban, smua ade. pendek kate semua culture idup aku penah lalui, contohnye member aku yg cina, dowang ni mmg idup untuk cari duit, money, wang. even dowang bile mati pun kene tempah gujerat yg hargenye bule smpai ribu2. (kejadah ape nak mati pun kene beli tanah sampai mahal2 camtu) tp tu da custom dowang so kite as Malaysian respect each other. tp yg baeknye yg kite bule amik dari sini, usaha dowang dlm bab cari duit, work work n work (usaha jer mcm dowang tp teknik kene ikut care Islam). law korang jmp yg malas tu nasib korang xbaek la tu. haha~

xsalah kalau kite kaye, jnji kite pandai manage harte kite, malah kekuatan ekonomi la yg menentukan kestabilan sesebuah civilization (kembang idung dak economic n management sciences) ahaks~ dgn harte tu kite bule wat mcm2, create keje tuk org ramai, sedekah tuk org susah, bela nasib ank2 yatim.

Dalam hal ni aku respect n tabik spring kat Tan Sri Syeikh Mukhtar Al-Bukhary. beliau merupakan antara top10 yg terkaya dlm Malaysia n die bangsa Melayu yg beragama Islam. Mule2 aku tertanye2, nape Yayasan Al-Bukhary bagi scholarship kat student dr luar negara yg belajar kat Malaysia ni, adakah anak bangsa die sndiri dilupekan? (mmg loser punyer soklan!!) then aku pikir2 balek, there is a wisdom behind it, because of this, Malaysia is well-known among Muslim's country all over the world. it is also an investment that will benefit our country.

sbb ape aku ckp camtu? da law mereka dr luar dtg cini, xbyk la duit negara yg keluar, so nilai deficit kite sekurang2nye rendah (pandai2 korang la amik taw deficit tu ape) n dowang when belanja, mmg mewah punyer, so ekonomi kite akan rancak and will growth, like what Mahathir said, "we r not cutting the cake into a small pieces so that we able to distribute it to many people, but we expand the size of the cake so that everyone can get it". (korang xphm melanguk jela sowang2) haha~

MySpace
so, morale of the story, mari kite same2 bekerja keras untuk mencari harta dan menuntut ilmu, xkire la bidang ape pun yg korang ceburi, semuanye ade kesan signifikan yg tersendiri. xde bidang yg mudah n xde bidang yg susah, smuanye bergantung pada diri sendiri. (>_<) kan3?? huhu~

"RABBANA ATINA FI DUNYA HASANAH
WAFIL AKHIRATI HASANAH WAKINA AZABANAR"
MySpace


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 responsiveness:

Post a Comment