RSS

Outstation!!

pengumuman!!!


aku xdpt nak update blog wat 2,3 ari akan dtg coz terlibat dgn kerja2 luar...
kerja ape? tu yg kite xtaw... kui3..
tp jgn wisau, as soon as i got back, abisla blog ni jemu ngadap aku..
pnat nak kuarkan citer aku yg byk t.. ahaks..

aku g pas jmt, so maybe entry khutbah jumaat aku xsempat posting..
sowie (>_<)

gtg..
have to make preparation 1st..
doakan program aku lancar n aku slamat..
kpd rakan2 seperjuangan..
ayuhhh kite tempuh perjalanan yg masih jauh..
kemanisan menanti ayuh (lirik lagu raihan)

"YA ALLAH, PERMUDAHKANLA PERJALANAN HAMBA2 MU YG CUBE UNTUK MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB MEREKA DGN SEBAIK2NYE, HANYE ENGKAU TEMPAT KAMI MINTA PERTOLONGAN" aminn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bile Duit Tinggal 2inggit

"Kaya sebelum Miskin"


BiLe DuiT TinggaL 2inggiT...
BaRu La inGaT naK PoSe...
BaRu La PwoT ni diBeri PeLuanG Utk reHaT...
DaRi menJaMah HiDangaN yanG BeraT-beRat...
MuLa la TertanYa-tanYa ManE Duit ni DibeLanjakaN...

BiLe DuiT TinggaL 2inggiT...
BarU La TahU Nak beRjiMat-CeRmaT...
MakaN puN muLa BerCatu...
Air LeBih 1iggiT jE puN Da tRase MahaL...
Lauk aYam n iKan Jgn CakapLa, Trus XsenTuh...

BiLe DuiT TinggaL 2inggiT...
TerinGat kAt KedAi 2inggit YaNg sLaLu aKu NamPak Kat Tepi JalaN...
BaRu akU taW maNe DatangnYa IdeA diaOranG yanG BukaK KedAi 2inggiT tu...
TaPi NamE Je kDai 2inggiT...
biLe ShopPinG aBis gaK RatuS-raTus...

BiLe DuiT TinggaL 2inggiT...
CamNi La JadinYa...
AsiK ciTe paSaL 2inggiT je...
Da maCam TakDe Cite Laen...
Ha Ha Ha Ha Ha...





p/s: MU vs BARCA mlm ni!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terkena -1-



Award rules :
1. Insert this badge or the pic above to inform u have been awarded.
2. Make sure u take the pic n said it is from.
3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.
4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged.



from has. yeke has? kui3~ bru la ku taw award n tag tu mende. law x syok sendiri je create entry sendiri pnuhkan blog. ahaks! (>_<) thanks again has. ermm... let see the facta n aucta.. hahaha
MySpace


zahin's facta n aucta:

I) time kecik2 dulu aku suke race beskal dgn member n slalu excdent smpai darah lutut (parutla kpale lutut aku)
II)
xsuke air keladi n air horlick, tp suke ratah serbuk horlick
III) susah nak marah (kene improve ni) huhu~
IV)
pantang jmp baby (suke bandingkan jari die dgn jari aku) haha~
V)
teringin nak bela arnab tp xdpt2 lg.. huhu~
VI) suke g kenduri kawen (bkn nk rewang tp nak makan!!)
VII) addicted to reading, sleeping, gaming, teneting
VIII) seorang yg senyap law xde mende nk ckp (smpai org igt aku ni sombong. huh!)
VIIII)
paling aku xsuke org kritik keje aku wlpn die taw keje aku tu lum ciap spenuhnye (xreti sabaw betul!!)
X) love my family (abh, ma, yan, atin, anan, awad, uwil, alis, awin) so much wlpn kdg2 aku nmpk cm xsyg mereka. huhu~
MySpace

kepada yg kene, jgn xwat. aku hack blog kowang kang!! huhu~
calon-calonnye :sis wana (sape suh b.o.d same 23jan) haha~, shakira (amik hang), namaharuman (sbb amik photocube akuh) hehe~, keiroro (asik entry siyes je, men2 plak meh) n lastly anan! (adikku yg sengal) haha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Harapan Palsu!!

Cdey, sungguh cdey bile kite dpt taw ape yg kite harapkan xterjadi. lbey2 lg harapan itu hanye plasu yg nampak indah pada luaran tp dalam hampehh!! adakah aku menyesal dgn ape yg berlaku? tidak, cume daku akan lebih berhati2 pada masa yg akan datang, jgn biarkan harapan hanye tinggal harapan. aku xsanggup lg da. sakit ati, sakit kaki, sakit tgn. sedih, sungguh sedih (ape la nasib diriku ini)

MySpace



haaa!! ape kejadahnye gmb 2 benda ni plak yg aku letak kat entry ku kali ini? percaya la teman2, benda ni la yg slalu bg harapan palsu kat aku yg aku citekan cdey2 kat atas td,
bkn ape, aku bengang betul dgn kedua2 item di atas seperti yg dipertontonkan.
ade lg 1 item tp xde plak gmb die. huhu~
MySpace
first skali mesin air gedegang tu, penah ritu aku punyer la confident maen masukkan je duit
dalam mesin tu. aku nak beli 2 so aku masukkan twus RM2.80, tanpe usul n periksa (mesin ni bule ke diperiksa? camne ek?)
da tu aku tekan la kat air mane yg aku nak.

skali aku tekan air xjatuh
dua kali aku tekan same gak
kali ketiga pun hampeh
kali keempat aku blah twus
(tanpe menoleh ke mesin tu lg)
pasni jgn ajak aku beli air mesin gedegang ni, confirm aku xlayan wlpn gune wet syiling korang!! aku da serik dgn mesin ni. haha~

second thing dgn pemicit sabun tu (lantak la korang pagey die ape)
benda ni slalu ade kat tmpt cuci tgn cafe n tandas.
dgn benda ni lg aku bengang n skt ati sbb bule dikatekan 2/3 chance die utk ditekan tp xkuar sabun!!
da la tgn melekit pas mkn, dgn sambal la ape la
benda ni plak xnak beri kerjasama.
MySpace
time tu mmg tisu kat cafe abisla aku gune. huhu~
(cian pakcik cafe kene sdiakan tisu byk2)
sape suh die xjage kualiti cafe die!! jgn sampai customer lari. ahaks!

so skang ni, utk langkah berjage2, mmg aku xbli da air gedegang (tobat da)
bekas sabun tu pun aku picit bile aku sure mkck tu baru refill mende tu
law x, lek bilik gune sabun sndiri je.

p/s: kureng2kan la minum air berkarbonat tu, xbgus!! huhu~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Addicted to Ketebalan Buku

ape yg korang nampak n korang thinking time pertame kali tgk gmb ni? ape yg aku cube tunjukkan disini? (ape la yg aku merepek ni) haha~ seperti tajuk di atas, dpt diketahui bahawa aku addicted to buku yg tebal2 ni. bkn pe, aku cume mcm tertarik dgn buku tebal2 ni, nampak cam byk isi berbanding buku yg nipis2 ni, tp bak kate org "dont judge a book by its cover". study dulu buku tu, bace dan fahamilah, baru kite ade hak untuk mengadili (>_<)




as for me, aku mmg suke tgk buku tebal2 ni, in other words aku suke bace buku yg tebal2, yg nipis2 cpt sgt abis sbb aku bace laju (kah3!! perasan giler diriku ini). mgkin sbb dr kecik parents aku da bg pendedahan pd aku tuk membaca. byk buku citer dowang belikan time kecik2 dulu, yg paling aku igt buku tentang kisah nabi2, semua nabi ade. buku die kulit tebal kale oren xsilap aku. tp xla tebal sgt tiap jilid buku tu, tp bile gabung byk ah. huhu~


currently buku ni la yg tebal yg aku ade, byk lg tp xkan nak tunjuk. t xmuat plak blog ku nih! haha~ yg atas skali, tafsir quran, second dictionary aku ni, kdg2 law xde pape nak wat aku bace kamus! (bule caye ke ni?) n yg last buku yg aku baru beli ritu, RM5 je kot. tu yg aku rembat je 1, igt nak rembat byk lg tp wet tga xde, t la tunggu PAMA scholarship masuk bru usha lg. haha~

buku yg aku bace abis ialah siri HARRY POTTER (dr yg first sampai la yg peghabisan) mule2 bace sbb nak improve english tp buku die mkin lame mkin tebal, mkin addicted la aku kat siri cite tu. huhu~ tp yg paling xmasyuk aku bace stakat ni buku LORD OF THE RING, english die susah kot, ade campur english zaman shakespears dulu2. huhu~ mane la nak pahm. aku give up bace buku tu (dalam tong smpah letaknye buku tu!!) sape suh gune bahasa yg x relevan lg skang. kui3!

MySpace

haaa, novel pun aku layan gak, tp yg tebal! kah3~ penah skali aku bace novel LAGENDA BUDAK SETAN (by ahadiat akashah). aku bace bukan sbb minat citer novel tp sbb die tebal, so its mcm a challenge for me to finish reading it as soon as possible (tp jgn bace lompat2, batal la, xkire) haha~ mane aku dpt novel2 ni? makcik aku pmpuan (confirm2 la), adek aku pn pmpuan ramai, semua dekat2 umur dgn aku, tu yg aku terjebak dlm pembacaan novel ni. ape la nasib. huhu~

tp xpe, mmbace xrugi wlau ape jua buku yg dibace. da kate membace tu gedung ilmu kan3? bace la ape yg rasenye sesuai dgn dri masing2, law xsuke mbace tu pandai2 la nak idup, korang bkn xsuke, tp MALAS!!(malas itu racun kehidupan) huhu~ time kasih kpd ckg Han Kwee Leng (ckg chemistry aku dulu) atas nasihat yg berguna ni. sei sei (tq dlm chinese)
MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sekolah Vs Universiti

"cikgu, susah la addmath ni, nape xblaja yg senangje"
"da la keje laen byk lagi, buku skrap sejarah la, kajian tempatan la"
"nape kiteorang kene bwk buku byk2 g sekola, abg n akak sy xpun"
"sy tgk belenggang jek jln"

MySpace


dulu da biase sgt da dgr ayat ni sbb time sekola dulu aku penah ckp camni kat ckg aku, kat mak aku pun pnah sbb die ckg gak. huhu~ (cian mak aku kene dgr keluhan ati mude ini). except yg line ke-3 tu aku xpnah ckp la sbb aku xde abg n akak. (>_<) hee~ pastu aku igt lg ckg aku btaw law nak senang blaja rajin2 smpai masuk u t xde la bwk buku byk2 lg. time tu aku n classmate aku semua xtaw camne life kat universiti. nape plak ckg ley ckp camtu? bkn subjek kat universiti lg berat, banyak n susah ke?
"x la, kat u lg senang"
"korang bule susun jadual sndiri"
"korang ley pilih subjek yg korang suke, yg xsuke xyah amik"
"buku pun xbyk n xyah bwk ke hulu ke hilir"

ckg aku ni biar betul kan? mane la taw die saje je klentong nak sedapkan ati kiteorg. time malas2 blaja dulu ramai ckg ckp time belaja ni la paling seronok, da keje t lg susah n pening (yeke? ntah, aku pun xkeje lg). law igt balek zaman sekolah dulu, mmg seksa interm of workload. sekola overseas pun kalah* (pandai2 aku je) huhu~

*reason sbb aku ckp camtu adalah kerana:
  1. scholarship kat overseas kebanyakannya utk student yg aktif sukan
  2. scholarship kat cini kene dptkan A++++++++++
then, balek ke tajuk asal...

setakat ni yg aku bule bandingkan hanyela sekadar zaman sekola n zaman universiti. zaman keje tunggu aku dpt keje. huhu~ time zaman sekolah dulu pg2 kene nyanyi lagu Negaraku, lagu negeri n lagu sekolah (afal lg ke lgu-lgu ni bdk u oit?!!). rukun negara jgn ckpla, tiap pg da di perdengarkan waktu perhimpunan.

"Kepercayaan kepada Tuhan"
"Kesetiaan kepada Raja dan Negara"
"Keluhuran Perlembagaan"
"Kedaulatan Undang-Undang"
"Kesopanan dan Kesusilaan"

mmg xley nak kate ape la, aku igt ni pun sbb dulu aku pnh jd tukang naekkan bendera kat sekola n tukang bace ikrar ni, pengganas (pengawas!) la katekan. tu la cite zaman sekolah.

Laen plak ragamnye zaman universiti. mmg betul la kate ckg aku dulu, zaman ni la kite relax cket dr zmn skola dulu. jadual wat sendiri, xleh bgun kul8 jgn ngengade amik kelas kul8!! kene barred kang bru pdn dgn muke. so amikla kelas kul11 ke 2 ke. huhu~
MySpace

keje mmg byk tp due date die jauh, so pandai2 la jage mase n urus diri. bapak aku slalu pesan supaya
manage mase tu.aku law lek umah mmg slalu kene lecture sbb bangun lambat (bkn pe, pas sbuh baru tido, da biase study kat u smpai pg) bapak aku plak kejot, da mcm kembali ke sekolah. ahaks! bkn ape, windu nak merasa kene kejut dgn rotan n bunyi bderdehem bapak aku tu. kah3~ klentong lbey. hee~ tp siyes, bapak aku punyer dehem, skali bunyi gerenti gerak. aku igtkan aku je yg camtu, adik-bradik aku pun same. ciss!!

MySpaceyg best skali, baju bebas. hah kau! mcm2 fesyen baju aku lihat yg wjud kat dunia ni upenyer. but then aku jnis yg simple je tp xla smpai skeleh plak, imej kene jage gak. hehe~ lecturer plak kite ley pilih, yg best n pemurah dgn markah, tu la yg budak brebut, law yg kiler n kdekot, abisla, 1section 10-15student jela jwbnye. aku pnah skali amik subjek dgn lect killer, tobat!! seb bek lepas dgn jayenye tp seksa! xnak wat lg (tp sbenarnye tu la yg baguih) nape aku ckp camtu? pikirla sndirik~

lastly, yg paling best stakat ni ialah zaman remaja (zaman sekolah+zaman universiti) haha~ bule ke dianggap sbg kesimpulan ni? lantak ahh!! jnji lepass...
MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Seronok!! Penat!!

Haaaa!! ari khamis ritu aku dgn tidak sengaje terikut member2 aku g sg sendat (cari kat google earth law xtaw katne) huhu~ aku ari khamis plak mmg xde mende nak wat, kls pn xde so tnpe pk pnjg n tnpe perancangan rapi aku follow dowang. masukkan bju suar selai dlm beg, cekau hanset aku, chow twus. (dare to die)

~keadaan cuaca yg mendung menguji tekad kiteorg nak pegi ke xpegi ni~

sblm tibe kat tmpt yg dituju, kiteowg drop by kat sopink cmplex bli mende2 yg patot then g mlantak jap sbb dr pg xmkn lg. time mkn tibe2 ujan lebat (huhh!! plan xjd la ni). kiteorg tunggu ujan rede kat tmpt mkn tu lbey kureng kul5, bygkanla kuar pas zohor, pas asar xsmpai lg tmpt yg di tuju, tu la, xplan detail. kan da wasted time. tp xpe, plan yg xdirancang ni yg slalunye jadi je. huhu~

mcm2 yg kiteorang tempuh dlm perjalanan. cm sengal! huhu~ last2 kiteorg smpai kat tmpat yg dituju time mgrib, kiteorg setting tmpt then solat. pastu bwu la kiteorg start bakar2, masak2, borak2, mkn2, minum2 pastu start da buhsan, xtaw nak watpe. but then de sowang mmber aku propose game yg baru la pd kami ni yg blum penah maen game ni "I Know Who Kill Who!!" (pandai2 aku je bg tajuk game tu) tp siyes wa ckp lu, suspen n thriller kot game ni. kiteorg plak men game tu tgh mlm di iringi muzik cengkerik n katak dan juga diterangi cahaya lampu pelita n kunang2.the rule of the game:
  1. 7-9 person around the circle (ramai sgt or sikit sgt xbest)
  2. the light will only come from the lampu pelita (to make it more serem!!)
  3. the killer must not reveal him/herself until there is only 2 persons remain (the killer n the innocent)
  4. to kill the killer have to wink at the victim w/out being discover by other person
  5. if the other suspect who is the killer, they can ask the person who die (in the game) to make sure he/her got the real killer.
  6. if it is true, then the killer lost because his/her action being discovered
  7. if it is wrong, the person who guess die!!
haha~ aku pun xtaw nak ckp pe lg, time men game ni semua org mate xleh caye (dont trust anybody in this game). aku pnah skali dpt role sbg killer, cuak beb! ati bedebar2 but then aku manage to kill everyone w/out being trace. kire mcm untraceable la. pandai gak aku mmbunuh dgn mate upenyer. huhu~

tp aku jenis yg xpandai kenyit mate, so susah giler nak kill dowang, aku kene ati2 lbey n jage taktik aku baek2. huhu~ best giler game ni. other than die uji killer instinct n sifat penakot korang yg ade tu, it train u how to think, think n think. igt maen kenyit je ke? kantoi la law camtu, xprofessional. kah3~
MySpace

abis je game kiteowg tido smpai pg then ape yg kiteorg xleh wat smalam sbb sampai kat situ mlm, kiteowg wat pg tu. ape lg mandi air terjun laaa!! huhu~ syok giler!! batri fon aku plak mati time ni, so xdpt tgkap gmb byk2 nak tunjuk kat kowang. batri fon xde, line kejap de kejap xde, snang citer terputus kejap hbungan dgn dunia luar. huhu~

MySpaceaneway, thanks to all my friend Aiman, Afif, Apiz, Amirul, Hazwan, Husna. law x aku mmg xkuar la jwbnye. duk bilik melangok dpn laptop!! haha~

p/s: tiada krew member yg cedera ketika aktiviti dijalankan. yg best skali kenekan Aiman dgn lintah time kiteowg nak balek!! hehe~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini -2-

Salam.....

kali ni khutbah jumaat sentuh tentang knowledge (ilmu). diberitakan bahawa ayat Al-Quran yg pertama diturunkan adalah berkaitan dgn ilmu. di mana baginda Muhammad s.a.w. sedang berkhalwat (menyendiri) untuk mencari tuhan yg satu n menjauhkan dirinye dr kelompok kaumnye yg hidup dalam keadaan yg jahil.

Ilmu yg dimiliki oleh umat Islam adalah tidak terbatas. Antara beberapa org tokoh ilmuwan Islam seperti Ibn Sina, Ibn Batuta, Ibn Khaldum, dan ramai lg ilmuwan Islam yg mendedikasikan hidup mereka untuk mengkaji isi alam dan mentafsirkanye dr kace mate Islam yg sebenar dalam bidang muamalat (jual beli), pendidikan, perubatan, matematik, trigonometri, pertanian, astronomi n etc. Baghdad, Iraq merupakan gedung ilmu pada dunia pada masa dahulu kerana ramai tokoh pemikiran Islam yg berasal dr sane (pandai2 korang la cr sendiri, xkan semua aku nak btaw) huhu~

byk sebenarnye care kite nak menuntut ilmu ni, tp biarla ilmu yg diredhai dan bermanfaat, jgn la sibuk dgn ilmu hitam, ilmu ghaib n benda2 khurafat n tahyul semua ni. da la dilaknat Allah n pada mase yg same hidup xkan tenteram di dunia n akhirat nt lg la (nauzubillah). mcm baru2 ni yg kuar kat paper, geng mane ntah yg kunonnye berani menyamun xpkai baju sbb ade tgkal kebal tp last2 kene gak.

"Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu yg kamu zahirkan dan yang kamu sembunyikan. Maha Suci Allah Yang Maha Mengetahui"

sekian...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dunia Luar Dari UIA

"Law da asik terperap je dlm ni bule mati kebosanan di watnye"
MySpace

tu la ayat2 dak2 yg duk hostel, aku rase bkn u aku je tp hampir kat semua ipt yg maujud kat dunia ni. huhu~ (heh, betul ke?) xkesah la tu, yg penting arini aku dpt kuar dr hostel. tgk dunia luar yg rancak n ganazz bergerak tanpe mengira waktu. barula terbukak cket minda ni dpt irup udara luar yg wekk!! kah3~

td pas kls tga update menda2 yg kene update ni, mmber aku ajak kuar mkn kat umh mmber aku yg lg sowang (pening la korang bace statement ni, cnfirm 2-3kali). huhu~ aku yg tga xde plan nak watpe pas kls twus on je la, wet pun tga kering ni, rzki plak dtg, ape lg, yob keja yob (wlpn aku org Johor). lepak kejap je pun sbb malas nak lepak lame2, umah org kot.





nak dijadikan citer, time aku jln2 luar umah die aku nampak pokok betik ni n pokok cempedak tu. teringat aku kat umah aku yg kat Jb tu, umah aku dulu pun de pokok buah ni, xyah beli kat kedai, jimat. bapak aku la rajin tanam2 pokok ni, aku plak diberi tugas menyiram pokok2 ni sampai la die tumbuh besar n bule idup sndiri.

time kecik2 dulu punyer la aku pelik nape la org kate "tak rugi berbudi pada tanah". aku pk camtu dulu sbb pnah tlg atok aku tanam pokok sentang kat kebun die, time tu pnatnye bkn main, bermandi peluh aku sepanjang proses penanaman pokok sentang tu berlangsung.
MySpace
tp aku tgk atok aku slumber die jer g gali tanah untuk wat 1 lubang ke 1 lubang yg laen. aku yg mude ni pun ape lg, truskan jela keje aku ni. malu la law kalah dgn atok aku yg da 50 lbey tu~ time tu, atok aku gali, aku tanam (mane 1 agaknye yg lg berat ek kejenyer??) renung2kan la. huhu~ ntah ape kaba pokok tu pun aku xtaw skang, lame da xlawat kebun atok aku tuh. bkn pe, xsempat. ahaks~

tga syok2 aku teringat lek zaman kanak2 yg xde masalah dulu, tibe2 ade mamat mane ntah wat pangai sengal die. aku nak tegur segan sbb aku xkenal mamat ni. member aku bkn mcm ni aku rase. tp tu la, aku tgk jela ape yg die wat. korang nak tgk gak? tgk bwh ni:


aku xleh nak watpe da dgn dak ni, aku cume doa je xde kete yg nak lalu jln tu time dak ni wat pangai die. aku malas la nak tegur lbey2, kang aku plak kene keja dgn die. aku tgk pun mamat ni mcm da lepas umur mumaiz so aku perhatikan jela. member sape ni ek? tlg btaw aku!! haha~
MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Ini Dalam Sejarah

arini dalam sejarah!! nape aku ckp camtu? sbb arini aku bersemangat giler nak mulekan kehidupan aku. haha~ sengal, agk selame ni aku xbersemangat pe? wlpn aku bgun lmbat arini tp aku tetap bersemangat, ntah dari mane dtg ku pun xtahu. ahaks!

MySpace

"Sesungguhnya tiap sesuatu yg baik tu dtg nya dari Allah S.W.T"

yg penting arini aku nak susun lek idup yg berterabur sejak akhir2 ni dgn event yg mcm2. baek aku susun dulu untuk hadapi event2 yg akan dtg. bestnye idup ni bile ade benda nak d wat, baru trase bermakne wlpn penatnye bule tahan, law korang xde pape nk wat, cari la pape yg berfaedah. haha~ bak lagu kumpulan Rabbani, rebutla 5 perkara sebelum dtg 5 perkara:
MySpace

"Sehat sebelum Sakit"
"Lapang sebelum sempit"
"Muda sebelum Tua"
"Kaya sebelum Miskin"
"Hidup sebelum Mati"

Aku nak sentuh cket pasal point kaya sebelum miskin ni. aku penah la ikut parents aku g ceramah2 agame ni, ade 1 time tu aku dgr ustz ni kate, kenape kite perlu nak cari kekayaan dunia ni padahal kekayaan yg kekal abadi kite belum tentu ade. time tu mmg dgr jela, pengalaman xbyk nak argue.
MySpace

well, bkn la nak kate skang pengalaman da byk tp ade la cket2, dr ape yg aku perhatikan mmg kekayaan tu agak penting la, aku pun pnah dgr ayat yg agak best bunyinye:

"Wang bkn segala2nya, tp segala2nya perlukan wang"

aku bace ayat ni, aku terpana, betul gak ayat ni. 2-3kali gak la aku ulang ayat ni bg betul2 paham ape yg dimaksudkan. tp tafsiran aku sndiri, kat dunia ni kite perlu kaya, in other words kite perlukan harta. Sahabat nabi dulu pun bkn miskin2 orgnyer, semua kaya2, ade ladang kurma, ada kandang lembu, kuda, unta, biri-biri. so ape salahnye kalau org Islam skang byk emas, saham, harta n etc. Janji dowang dptkan dgn jalan yg halal.

"Bekerja la kamu seumpama kamu akan hidup selamanya
n
BeribadatlaH kamu seumpama kamu akan mati pada keesokan harinye"

aku dulu bkn bdk smka, so member aku mcm2 bangsa, cina, india, iban, smua ade. pendek kate semua culture idup aku penah lalui, contohnye member aku yg cina, dowang ni mmg idup untuk cari duit, money, wang. even dowang bile mati pun kene tempah gujerat yg hargenye bule smpai ribu2. (kejadah ape nak mati pun kene beli tanah sampai mahal2 camtu) tp tu da custom dowang so kite as Malaysian respect each other. tp yg baeknye yg kite bule amik dari sini, usaha dowang dlm bab cari duit, work work n work (usaha jer mcm dowang tp teknik kene ikut care Islam). law korang jmp yg malas tu nasib korang xbaek la tu. haha~

xsalah kalau kite kaye, jnji kite pandai manage harte kite, malah kekuatan ekonomi la yg menentukan kestabilan sesebuah civilization (kembang idung dak economic n management sciences) ahaks~ dgn harte tu kite bule wat mcm2, create keje tuk org ramai, sedekah tuk org susah, bela nasib ank2 yatim.

Dalam hal ni aku respect n tabik spring kat Tan Sri Syeikh Mukhtar Al-Bukhary. beliau merupakan antara top10 yg terkaya dlm Malaysia n die bangsa Melayu yg beragama Islam. Mule2 aku tertanye2, nape Yayasan Al-Bukhary bagi scholarship kat student dr luar negara yg belajar kat Malaysia ni, adakah anak bangsa die sndiri dilupekan? (mmg loser punyer soklan!!) then aku pikir2 balek, there is a wisdom behind it, because of this, Malaysia is well-known among Muslim's country all over the world. it is also an investment that will benefit our country.

sbb ape aku ckp camtu? da law mereka dr luar dtg cini, xbyk la duit negara yg keluar, so nilai deficit kite sekurang2nye rendah (pandai2 korang la amik taw deficit tu ape) n dowang when belanja, mmg mewah punyer, so ekonomi kite akan rancak and will growth, like what Mahathir said, "we r not cutting the cake into a small pieces so that we able to distribute it to many people, but we expand the size of the cake so that everyone can get it". (korang xphm melanguk jela sowang2) haha~

MySpace
so, morale of the story, mari kite same2 bekerja keras untuk mencari harta dan menuntut ilmu, xkire la bidang ape pun yg korang ceburi, semuanye ade kesan signifikan yg tersendiri. xde bidang yg mudah n xde bidang yg susah, smuanye bergantung pada diri sendiri. (>_<) kan3?? huhu~

"RABBANA ATINA FI DUNYA HASANAH
WAFIL AKHIRATI HASANAH WAKINA AZABANAR"
MySpace


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Kemalasan

aku xtaw la nak watpe ari ni, xproduktif langsung. Abis je kelas plan nak g libry cari buku kunon, last2 balek bilik, bukak buku sambil dgr lagu kat laptop, tup3 tido. sampai kul5. Giler ah!! keje aku tido je ari ni. kui3~ MySpace

tp xdela tido je kot. ptg tu aku men futsal, so ade la gak kuar peluh dari xwat pape, dr aku bazirkan tnage dgn xwat pape. da abis maen bola, aku cube study tp xleh gak, sengal!! ape yg mrasuk diri ini. huhu~ aku tga giler bace CAPTAIN TSUBASA (komik fav aku time kecik2 dulu). MySpace

aku xkire, mlm ni kene study gak, da la pg td lect aku suh cari 1hadith ni pastu hafalkan, mampuih aku law die tanye esok, sgan la law xdpt jwb. taw bapak aku ni, mmg kene la aku. blaja maen2 nak p LSE kunon!! ceh!! MySpace

"Ya Allah, ilangkan la sifat malas dlm diri aku ni" aminnn...MySpace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Minggu Yang Sebuk!! Arghhh!!

kat tangge ni la aku tunggu untuk gerak ke tmpt program

Arini mmg padat jadual ku, artis pun kalah. huhu~ time pas metting ritu da setting baek da nak tido awal tp mlm smalam aku tlajak tido bace manga sampai kul2pg, pastu plak pg ni bangun kul6:30pg, sbb arini prgrm aku start kul 7:30pg!! giler, xpnah d wat owang. (>_<) seb bek leh bangun, law x, xckup org la jwbnye....

Smpai je kat tmpt yg di tuju (Sekolah Sri Al-Huda, Gombak) semua org kumpul n start the aktiviti, aku xleh la citer dtail kat cini, xckup space kang kat blog aku nih. huhu~ kiteorg de program dgn dak skola tu, kire lbey kureng cam mentor&mentee (tunjuk ajar ku sifu). dr sem bape ntah aku join aku pun alpa, yg penting kite enjoy!! betul x adik2? hehe~


ari sabtu aku abis arini kat sekola dak2 ni je, dr kul8 sampai kul530pm. ntah nape agknye, line fon ku wat hal, msg nak sent xleh, receive n kol je bule.. sowiee (>_<) aku tabahkan je ati ni, sabar jela dgn ape yg berlaku, da tanggungjawabkn settle kan benda ni. time aku tga monitor dak2 ni dlm kelas, aku tnampak benda nih: pembaris kuning

aku nampak je benda ni aku teringat zaman skola ag harian dulu. time tu skola ag da pinda kat bangunan baru yg kat tepi jln dr Tamn Rinting nak ke Pasir Gudang. kenangan tul bile tgk pembaris kuning ni, mengingatkan aku kembali pada zaman ketika mane nakal2 sdg menjadi2.

Scene pertame:
dulu aku slalu kene sebat dgn pembaris ni sebab ponteng kelas arb, bkn ape, aku xphm, ustzh yg ajar tu pulak bkn type yg bule masyuk mengajar, aku ilang minat nak masuk klas, g surau skola wat keje sndiri dgn mmber yg skepale. aku penah gak kene sebat dgn pembaris ni sbb x hafal ayat berzanji (skola ag Johor de blaja berzanji). aku igt lg kitab bzanji tu kulit die hardcover kaler merah. sgan giler dak jhor xreti zanji. haha~

Scene kedua: pembaris ni dulu penah patah dpn mate aku, aku igt lg, time tu ustzh tga marah giler dgn kelas aku sbb ramai agkat kaki time kelas die or keje xciap. tp mmg ustzh aku tu tga angin la mase tu. name beliau ustzah Umi law xsilap aku (lame xjmp). seb bek aku time tu xwat hal, so xtrase sgt time die marah tu. tp dgn member aku yg lg 1 (aku lupe plak name die) mmg die angin giler, die sebat dak tu kat punggung sampai patah pembaris tu..

dak tu ingt da lepas, tp bkn smudah itu, ustzh umi suh aku cari pembaris yg mcm tu jgk kat kelas laen. kenape aku yg kene cari? (sbb aku head class time tuh) poyo!!~ aku pun g la cari, baru nak tlg member ckp xjmp, tp kat kelas atas ade plak, aku g amik n serahkan pembaris tu kat ustzh aku.

papp!! pembaris yg ni pun patah, cian ustzh, mst skt tgn die, tp lg skt ati die kot, sbb tu die cool je aku tgk time tu, disebabkan pembaris tu patah, dak laen yg patotnye kene gak xkene sbb turn dowang lpas member aku nih. (slamat tutttt... dowang!! ) haha~

sekian la kesah aku sebatang pembaris kuning yg tebal#

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khutbah Jumaat Minggu Ini

masjid UIA

Hari ni jumaat, cnfirm2la yg namenyer lelaki g masjid, tp jgn tkejot, kat u aku, ade gak sister yg g msjid time khutbah jmt, saje nak dgr khutbah kot. (>_<) khutbah jumaat kat tmpt aku minggu ni citer tentang camne umat Islam nak maju n bersaing semula dlm era serba moden n berteknologi ni. Ari ni khutbah seb bek sparuh arabic sparuh lg english, law x jd burung belatuk la aku (mengantok!!) huhu~ khatib td btaw beberapa contoh amalan n perbuatan yg patotnye ade pd stiap umat Islam di dunia ini, die kate de byk tp die tekankan beberapa je:


  • wat keje dgn tepat dan sempurna
  • buang sifat malas n pupuk sifat rajin (ni kne istiqamahla)
  • buat keje kerana Allah bkn mengharapkan pembalasan (harte pgkat name)
wat keje dgn tepat n sempurna
lumrah manusia mahukan sesuatu yg sempurna dan berada dlm keadaan elok, oleh itu kite kene menilai usaha yg kite lakukan, adekah setimpal dgn ape yg kite hajatkan? law kite xdpt ape yg kite hajatkan, sabar, mgkin ade yg lbey baek yg akan dtg yg tidak kite ketahui, sesungguhnye manusia itu pengetahuanye terbatas (>_<) tp jgn jadikan alasan untuk xnak amik taw plak.

Rasulullah pernah bersabda: "tuntutlah ilmu, walau ke negeri China"
- dulu aku sungguh pelik, nape China yg baginda sebut? blaja punyer blaja, upenyer law kite tgk kat peta dunia, dunia arab dgn dunia china tu mcm dr ujung ke ujung, patotla kene tuntut ilmu smpai ke china (lame gak bwu aku taw hal ni). kene g mlancong ke china la pasni nmpknye. hehe~

so on the way nak success kite kene wat keje betul2 time kite bekerja, kan ibu bapa kite slalu pesan, law blaja tu blaja betul2, law maen tu maen betul2 (ahaks!) yeke? pandai2 korang la nak survive.


buang sifat malas n pupuk sifat rajin
ni yg susah nak wat law xbtul2 kuat semangat nak wat. aku teringat dulu ckg kimia aku penah ckp kat kelas "malas itu racun kehidupan". mmg betul la tu, tp rcun tu kesannye lambat so xramai yg sdar awl tentang kesan buruk racun tu di kemudian ari, so saling berpesan2 la antare kite (>_<). aku xtaw la nak urai camne lg point yg ni, aku pun kdg2 malas dtg mencurah2. haha~ pandai2 la kite control benda ni. laen org laen ragam, ikutla care masing2. den maleh nak cite byk (see da tbukti) kui3~


Buat keje krane Allah bkn kerna name
tang ni best cket sbb die bg contoh zaman nabi, aku plak mmg suke bab2 sejarah ni bile di korek smule. khatib bg contoh camne khalifah Umar pd waktu malam berjalan kaki ke kawasan petempatan rakyatnye dgn memakai pakaian biase n tidak menunjukkan identiti beliau yg sbenar. sdang die jalan2, ade 1fmly ni dalm kesusahan,wanita ni org susah, ank die plak tga mmbesar, so susah nak cari mkanan.

Saidina Umar g umah wanita tu then di hulurkan gandum, beliau siap bancuhkan tepung tu pastu bakar jd roti then bg ank wanita tu mkn, wanita tu menangis sambil berterima kasih, wanita tu siap ckp lg "alangkah baeknye jika tuan hamba yg mengambil tempat saidina umar sbg amir". menangis saidina umar dgr wanita tu ckp camtu.


back to the current situation, mane la kite nak cari pemimpin yg mcm tu lg? maujud lg ke kat dunia ni? itu yg kite xtaw, mane la taw t 1hari timbul pemimpin yg betul2 layak memimpin umat islam mcm Salahudin al-ayubi. time tu insyAllah umat Islam xkan ditindas lg dan akan saling hormat-menghormati.

(>_<) sekian khutbah jumaat pd minggu ini.. hee~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penangan Law Da Tdo Tbangun....

MAsakk>> aku da susah nak lelapkan mate law da tido pastu tbangun n law xtdo lepas kul2-3pg, ni smua gara2 member aku yg kaco aku men laptop pastu bile die abis men xkejot aku, dgn die2 skali tido. kui3~ confirm susa nak tdo lek kcuali dgn fktor2 tertentu yg jarang berlaku. huhu~ ari ni mcm2 hal berlaku, kire mcm produktif gak la idup aku ari ni menyumbang kpd ekonomi negara. ahaks!!


First thing yg aku wat pas bangun tdo aku ari ni aku kuatkan diri study Fiqh For Economist(II), bule tahan upenyer subjek ni, tang ni hukumnye valid, tang ni plak invalid, dgn perbezaan pndpt lg antara empat fiqh schools (Hanafi, Maliki, Hanbali, Shafie), yg ni kate camtu yg tu plak kate camni, Giler weh giler!! otak aku confius (@_@). mende ni aku kene wat mind map, law x kantoi la aku nak hafalkan benda2 yg kite rase simple ni tp sbb kite amik remeh benda2 ni la sbb tu knape ekonomi skang jatuh pada tahap yg sgt2 kritikal. (nak taw bace la sndiri buku ni, aku jual murah cket dr department jual) haha~ slumber aku je. kene pgey dgn dean kang bwu taw.


Second thing, aku di ajak kuar oleh member ku ke Central Market (CM) watpe? itu yg kite xtaw. kui3~ aku jd driver, tp aku xkesah sbb tgn ni mmg gatal nak pegang stereng kete, bhaye law lame xdpt kete. huhu~ jln kat situ law korang taw la, sesak jgn ckp la, dgn pmandu yg mcm sengal lg, ku tabahkan ati ni memandu dgn berhemah. ahaks~



third thing, pas g CM, kiteowang g MID VALLey, aku sbenarnye xsuke window sopink ni dgn kate laen nak sopink tp xde wet. haha~ tp tman member punyer pasal. then tga jln2 aku nampak 1 kdai sourvenior ni, aku terpegun tgk hasil seni die. kalah org seni kat CM (sory brader2 CM) huhu~ ape yg die wat, die potraitkan gmb kite kat skeping batu marmar ke mozek xsilap aku yg berbagai bentuk. ape bentuk yg ade? mcm2 ada, love shape, square, oval, rectangle n bermcm2 lg angle yg disediakan. hasil ni tiptop wa ckp lu, lupe plak aku nak amik kad die display kat cini. law korang nak taw cari la sendiri kat Mid. Law nseb korang bek korang jmpa la dgn kdai yg aku mksdkan ni.



fourth thing,
aku sangkut kat jem time balek!! wat the Heck!! aku tensen tul law bwk kete kat jln jem, kmahiran aku mengendalikan pesawat daratan ni terasa di uji. huhu~ seb bek la td da isi minyak kat PETRONAS tp tu pun 5inggit je, kdekot tul sape yg isi tu (>_<) hee~ bygkn dari Bangsar g Gombak minyak 5inggit je. giler, mmg giler, aku rase mmber aku ni saje je nak uji kemahiran aku bermain minyak kete scare efektif n ekonomik. At last, sampai gak lek campus tp sblm tu isi minyak lg, cian plak tuan kete ni t nak jln kuar U je kete da stop kat gate besar. haha~

fifth thing
, aku ade metting tuk pgram sbtu ni, ade org kate aku giler kuase dgn join mcm2, yeke? (mmg!!) die sll ckp camtu. tp aku xkesah sbb aku taw die cume amik berat n xnak aku bz2 sgt dgn benda2 yg luar dr study ni (>_<) huhu~ dgn penat siangnye td aku gagahkan gak diri hadiri metting tu, atas dasar tggjwb, idup kene ade tggjwb, law x, ku xtaw la nak jd pe lg. ahaks! then pas metting g mkn then balek bilik. YahOo!! kat hostel tiade tmpt yg tenang slaen bilik sndiri.

last but not least, oleh kerane ape yg berlaku ari ni la aku tertido time bg mmber aku gune lptop aku jap, da die kate 3minit je, pastu 5minit pastu ntah bape minit ntah sampai aku pun terlelap. huhu~ then tup2 aku tbgun, check hanset, de kat tgn, check lptp, de atas meja, check member aku, smua da shutdown, aku pun turn on laptop aku then terhasil la cerpen ni untuk pg ini (>_<) hehe~ da xley tido, bace manga jela pasni, plak tu aku jmp manga yg same cm komik yg aku beli time aku kecik2 dulu, CAPTAIN TSUBASA, dak laki suke la kot, dak pmpuan jarang. nak taw nape? search la manga yg aku btaw ni t kome taw la nape aku ckp cmtu..

p/s: moral of the cerpen

  1. len kali law da tido tu, tido jela...
  2. sblm tido basuh kaki...
  3. bace doa tido sblum tido..
  4. maafkan smua org (Dr Fadhilah Kamsah)
  5. law da xleh tido posting la pape kat blog korang. hahaha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS