RSS

Kerakusan terlampau

salam
(>_<)v
...

...moga semuanya baik-baik sahaja...
...

...maaf andai tajuk macam kontroversi...
...memang nk wat kontroversi pun...
~HeHeHe~
...

...nak tahu ape yang rakus...
...pasaran handphone...
...setuju?...
...

...jom kita layan transformasi pasaran phone...
....





~the end~
...

...henset anda yang mana?...
...budak sekolah kadang-kadang lagi mewah...
...mana dapat duit pun tak tahu...
...menabung dari kecil mungkin...
....

~the journey continue~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tanda-tanda Kematian

TANDA-TANDA KEMATIAN

Allah telah memberi tanda kematian seorang muslim sejak 100 hari, 40 hari, 7 hari, 3 hari dan 1 hari menjelang kematian.

Tanda 100 hari menjelang ajal :
Selepas waktu Ashar (di waktu Ashar karena pergantian dari terang ke gelap), kita merasa dari ujung rambut sampai kaki menggigil, getaran yang sangat kuat, lain dari biasanya, bagi yang menyadarinya akan terasa indah di hati, namun yang tidak menyadari, tidak ada pengaruh apa-apa.

Tanda 40 hari menjelang kematian :
Selepas Ashar, jantung berdenyut-denyut. Daun yang bertuliskan nama kita di lauh mahfudz akan gugur. Malaikat maut akan mengambil daun kita dan mulai mengikuti perjalanan kita sepanjang hari.

Tanda 7 hari menjlang ajal :
Akan diuji dengan sakit, orang sakit biasanya tidak selera makan. Tapi dengan sakit ini tiba-tiba menjadi berselera meminta makanan ini dan itu.

Tanda 3 hari menjelang ajal :
Terasa denyutan ditengah dahi. Jika tanda ini dirasa, maka berpuasalah kita, agar perut kita tidak banyak najis dan memudahkan urusan orang yang memandikan kita nanti.

Tanda 1 hari sebelum kematian :
Di waktu Ashar, kita merasa 1 denyutan di ubun-ubun, menandakan kita tidak sempet menemui Ashar besok harinya. Bagi yang khusnul khotimah akan merasa sejuk di bagian pusar, kemudian ke pinggang lalu ketenggorokan, maka dalam kondisi ini hendaklah kita mengucapkan 2 kalimat syahadat.

Sahabatku yang budiman, subhanAllah, Imam Al-Ghazali, mengetahui kematiannya. Beliau menyiapkan sendiri keperluannya, beliau sudah mandi dan wudhu, meng-kafani dirinya, kecuali bagian wajah yang belum ditutup. Beliau memanggil saudaranya Imam Ahmad untuk menutup wajahnya. SubhanAllah. Malaikat maut akan menampakkan diri pada orang-orang yang terpilih. Dan semoga kita menjadi hamba yang terpilih dan siap menerima kematian kapanpun dan di manapun kita berada. Aamiin.


~the journey continue~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pengalaman Pertama

...Salam...
(>_<)v
...

...hari ini mesti semua orang sibuk dengan rutin harian kan...
...budak sekolah da start ke sekolah...
...cikgu sekolah pun da start ke kelas...
...orang keje memang sedia ada kerja macam hari-hari yang lalu...
...

...teringat zaman skolah rendah dulu...
...sekolah depan rumah je...
...dengar bunyi loceng sekolah baru la pakai kasut jalan pergi sekolah...
...memang best, jimat masa dan tenaga...
...tapi time ponteng sekolah tak boleh keluar langsung...
...nanti ada pulak cikgu atau kengkawan yang ternampak...
...mampuih kantoi...
...


...banyak kenangan yang terindah time sekolah rendah...
...hidup happy je xtaw pape...
...nak duit belanja mintak parents...
...nasib la dulu tak kenal handphone lagi...
...yang paling kuat pun game tape, ps1 and tamagochi...
...


...pagi sekolah rendah petang pula sekolah agama...
...siapa yang sekolah kat Johor memang macam tu rutin hariannya...
...wajib sekolah agama sekali...
...sekarang ni banyak negeri da tiru buat macam tu sekali...
...baru la seimbang ilmu dunia dan ilmu akhirat...
...

...tapi on the way ke sekolah agama tu sempat lagi ke kedai...
...nak taw buat apa?...

hahahaha~ sempat lagi men tikam~
...dengan harapan dapat hadiah grand...
...padahal yang selalu dapat "TERIMA KASIH" n "50sen"...
...tak kemana pun...
...abisnya kat tikaman seterusnya juga...
~HuHuHu~
...apa kenangan time sekolah anda?...
...

~the journey continue~

p/s : anggap kerja itu ibadah pasti segalanya akan terasa mudah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS